Reteaua Corect

Danemarca: Muncă în pădure pentru 1.000 de euro

Scris de CorectDiaspora in 01 august 2011 la 17:21, in Romanii pretutindeni. 2205 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ngbW

Românii dau Spania pentru ţările nordice, unde se câştigă peste 1.200 de euro pe lună. Un tânăr din Iaşi povesteşte cum e în Danemarca, din ce trăieşte, ce se mănâncă şi cât sunt chiriile.

În România, Andrei Cazacu, un tânăr ieşean de 24 de ani, a lucrat ca agent de vânzări. A schimbat câteva firme şi avea ceva experienţă. Pentru că făcea ca baxurile de ulei de măsline şi roţile de caşcaval să zboare de la depozite către magazine precum stolurile de rândunele, patronul nu s-ar fi lepădat de el. "Câştigam foarte puţin, 1.000 - 1.200 de lei", pune degetul pe rană Andrei, citat de EvZ.

A dat câteva click-uri pe net, s-a sfătuit cu nişte amici, şi-a încheiat socotelile cu firma de distribuţie şi după câteva săptămâni s-a urcat în avionul spre Danemarca pentru un post de muncitor în silvicutură. 

"La interviul din România m-au întrebat ce ştiu să fac. Ne-am consultat şi s-a înclinat balanţa pentru că aveam permis de conducere de profesionişti", îşi aminteşte tânărul cum a ajuns să stăpânească în pădurile din Danemarca un Ponsse Caribou, un monstru cu opt roţi care se putea înhăma la un transport de 12 tone. Locul de muncă era prin pădurile din apropierea orăşelului Hoven. Tăia, încărca şi descărca copaci. Apoi, la scurt timp, lua drumul din urmă şi planta puieţi în loc. "Am pus vreo 10.000 într- un an de zile", spune tânărul. 

În chirie stă tot undeva în pădure, lângă o altă familie de danezi. Îl costa în jur de 120 de euro o casă cu living, cu dormitor, baie şi bucătărie mari. Cumpărăturile le face o dată pe săptămână. "Aici e un pic diferit de ceea ce găseşti la noi. N-ai să vezi cârnaţi şi mezeluri în galantare. La ei totul e în vid şi proporţionat", spune Andrei. 

Luni bune, în fiecare dimineaţă de muncă, după salut, patronul îi punea o întrebare cu răspuns obligatoriu: "Ai tot ce-ţi trebuie acasă?". Conversaţiile erau în engleză, pentru că toţi danezi vorbesc limba lui Shakespeare. Prin ziarele daneze mai scăpau ştiri despre românii care au făcut grozăvii. "Când mai era câte un caz din ăsta dezbătut pe la ştiri spuneam cu jumate de gură că-s român. Dar ei au fost tot timpul drăguţi, erau zâmbitori şi-mi dădeau imediat replica: «Aaa, Ceauşescu!». Nu judecă oamenii la grămadă", mai povesteşte ieşeanul. 


La ora 6.20 fix, e drepţi. Munca la pădure l-a învăţat disciplina de armată. În zece minute e pregătit. La fără 5 minute îi dă cheie Opel-ului generaţie `92, cu 300.000 de kilometri la bord. Porneşte spre serviciu. În drum, face şi o oprire. "Iau cafeaua în fiecare dimineaţă de la o benzinărie. Mă cunosc bine cu vânzătoarele, glumim, mă simt ca şi cum aş merge la magazinele din cartier, de acasă", spune Andrei. Când ajunge la serviciu, adapă cu ulei hidraulic orătania cu opt roţi şi porneşte la treabă prin pădurile danezilor.

Patronul îl apreciază că face treabă repede şi bine, dacă "umbli cu fofârlica, te simte imediat". În Iaşi, a luat primă de sărbători o roată de caşcaval şi un baton de brânză de burduf, în Danemarca au fost luni când a câştigat şi 2.000 de euro. 

"La început te sperii de viaţa scumpă de acolo. Însă, salariile sunt pe măsură, cele mai mici nu coboară sub 1.200 de euro pe lună" 

ANDREI CAZACU, lucrător silvicultor în Danemarca 

MERCURIAL 
Cât de scumpă e viaţa în regatul danez 

 • Chirie: 300 – 500; 
 • Ora de biliard: 25; 
 • Berea în club: 6 
 • Struguri (1 kg): 3 ,2; 
 • Piept de pui (400 g): 4,2; 
 • Ouă (pachet 10 buc.): 2,3; 
 • Pizza congelată: 3,5; 
 • O sticlă de vin: 5;
 • Crenwurşti (400 g.): 2,5; 
 • Pâine: 1,5; 
 • Făină de grâu (kg.): 2,3; 
 • Morcovi (kg.) : 2,2; 
 • Lapte: 1,8; 
 • Mezeluri: aprox. 1,5 euro (100 g.) 
 • Ciocolată amăruie: 3,2 
 • Deodorant: 4,8 
 • Tricou Polo: 30
 • Abonament transport în comun pentru mai multe zone (metrou, autobuz, tren): 80 
 • Bilet transport în comun: 2,3 (e valabil o oră, timp în care poţi schimba mai multe mijloace de transport public) 
 • Abonamente internet, televiziune, telefon: aproximativ 90 
 • Taxi (preţ/km): 4 Notă: Preţurile sunt exprimate în euro.                     (Foto Evz : Andrei Cazacu)
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.