Reteaua Corect

Corneliu Chisu, primul român ales parlamentar în Canada

Scris de CorectDiaspora in 20 Mai 2011 la 01:51, in Romanii pretutindeni. 371 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfIN

Alegerile federale canadiene din 2 mai au generat, aşa cum se ştie, surprize de proporţii în componenţa viitorului Parlament canadian. Pe lângă şocul provocat de valul portocaliu care a invadat Parlamentul, comunitatea română din Canada a avut surpriza plăcută să afle că un canadian de origine română a fost ales deputat de Ontario pe listele Partidului Conservator, aflat la Putere. Numele noului deputat este Corneliu Chişu.

 

Corneliu Chişu s-a născut la Satu Mare, în urmă cu 62 de ani si s-a stabilit în Canada în anul 1981. A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti în 1971, iar în perioada 1972-1976 a fost asistent la aceeaşi instituţie. Căsătorit cu o ita­lian­că, Corneliu Chişu părăseşte România în 1976, stabilindu-se mai întâi în Italia, de unde va imigra în Canada, în 1981.

 

Stabilit la Toronto, Corneliu Chişu lucrează la Delegaţia Comercială a Italiei, unde consiliază firmele italiene care vor să intre pe piaţa canadiană. Între 1985 şi 1988 face un masterat în inginerie la University of Toronto, după care activează timp de 19 ani ca ofiţer-inginer în cadrul forţelor armate canadiene, informeaza publicatia românilor din Montreal « Pagini Românesti ». Participă la misiunile din Bosnia şi Afganistan şi primeşte mai multe distincţii, printre care Canadian Forces Decoration şi Commemorative Medal for the Golden Jubilee of Her Majesty Queen Elizabeth II.

Am vorbit cu Corneliu Chişu în dimineţa zilei de 3 mai, după noaptea alegerilor.  La ora nouă, era la biroul său de campanie, deşi te-ai fi aşteptat ca ziua să înceapă mai târziu după o noapte lungă şi nebună.  Ne-a răspuns la telefon şeful său de campanie, care i-a strigat: “a Romanian newspaper from Montreal”.  A venit la telefon şi aşa a început mica nostră discuţie, pe fondul  altor telefoane care sunau într-una.

Felicitări din partea noastră pentru victorie…

Mulţumesc.

Domnule Chişu, sunteţi primul român ales ca deputat în Parlamentul canadian. Ce va însemna prezenţa dumnea-voastră la Ottawa pentru comunitatea românească din Canada?

Bănuiesc că prezenţa mea în Parlamentul canadian va ajuta comunitatea româ­neas­că. Este, în primul rând, un semnal pentru toţi românii că în Canada se poate reuşi, că nu există discriminare nici măcar la nivel politic. Cine vrea să facă treabă, poate. Românii sunt deja apreciaţi în Ca­nada,  nu mai suntem asociaţi cu comunismul, dar este sigur că un deputat român va îmbunătăţi percepţia canadienilor des­pre români.

M-am implicat în politică, fiindcă am încă multe de dat Canadei

Cum aţi ajuns să vă implicaţi în politică şi să candidaţi?

Am fost tot timpul implicat în comunitate. Am fost, până pe 7 mai 2011, vicepreşedinte al Asociaţiei Inginerilor din Ontario, o asociaţie care are 75.000 de membri şi sunt implicat, ca voluntar, în multe alte proiecte. După retragerea din armată (fe-bruarie 2009, n.n.), am considerat că am încă foarte multe de dat Canadei şi că experienţa mea îndelungată, inclusiv cea de Consul onorific în Ontario al Republicii Moldova, între 1995–2004, poate fi fo­losită la nivel naţional, în slujba tuturor canadienilor.

Sunt mulţi români în circumscripţia dvs.?

Am avut surpriza să întâlnesc foarte mulţi români în timpul campaniei electorale. Estimez că în Pickering-Scarborough East, circumscripţia în care am fost ales, locu-iesc aproximativ 1000 de români. Circumscrip­ţia are o populaţie de 106.602 lo­­cui­tori dintre care, cu drept de vot,  77.522. Prezenţa la vot a fost de 61,9%.

De ce aţi ales Partidul Conservator?

Am ales Partidul Conservator pentru că este în sintonie cu convingerile mele politice, mai ales în ceea ce priveşte administraţia financiară prudentă, cu obiectivul de a crea noi locuri de muncă.

Am înţeles că aţi părăsit România în 1976. Cum aţi reuşit?

Anul 1976 a fost anul în care ambii mei părinţi s-au prăpădit. Eu m-am căsătorit cu actuala mea soţie, Maria Pia, care era lector de limbă italiană la Universitatea din Bucureşti, în cadrul schimbului cultural dintre România şi Italia. Am decis să ne stabilim în oraşul Caserta din Italia, unde locuia socrul meu, generalul Fran­cesco Russo.

De ce aţi ales să vă stabiliţi în Canada, fiindcă în acea perioadă era probabil uşor să rămâi în Europa de Vest?

Din păcate, în acea perioadă, în Italia, unde eram rezident permanent, era o instabilitate politică notabilă, iar terorismul Brigăzilor Roşii crea un pericol iminent pentru creşterea unei familii.

Ce legături mai aveţi cu România? Când aţi fost ultima dată în ţară?

Ultima dată am fost în România în 2007, când mi-am vizitat oraşul natal, Satu Mare. Legătura cu România o menţin mai ales prin foştii sportivi din cadrul scrimei româneşti, cu Alexandru Mironov, cu Anişoara Pascu şi cu alţii, de care mă leagă o prietenie care durează de decenii, datorită faptului că am fost component, în anii ‘70, al lotului naţional de floretă al României.

S-a schimbat ceva în relaţia dvs. cu România după ce aţi fost ales în Parlamentul canadian? Ştim că aţi fost căutat de ziarişti din ţară pentru interviuri; aţi fost căutat şi de oficialităţi din România? Aţi fost felicitat pentru reuşita dvs. de Ambasada României la Ottawa?

Relaţia mea cu România este aceeaşi şi nu s-a schimbat. Apreciez cultura şi tradiţiile românesti şi respect ţara, dar trăiesc în Canada şi obiectivul meu personal este de a contribui, pe măsura forţelor mele, la creşterea bunăstării ţării mele adoptive, care mi-a acordat această înaltă încredere de a mă alege membru al Parlamentului. Într-adevăr, am fost căutat de mai mulţi ziarişti şi personalităţi din comunitatea românească din Canada şi am apreciat felicitările din partea Consulatului General al României din Toronto şi a Ambasadei României de la Ottawa. Pot să menţionez că am rămas impresionat şi de felicitările din partea ministrului de Externe al Republicii Moldova, care personal mi-a telefonat, la o zi după anunţarea rezultatelor alegerilor, dar şi din partea Ambasadei Republicii Moldova de la Washington.

Care este poziţia dvs. faţă de ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada?

Aceasta este de competenţa autorităţilor canadiene şi, fiind ales doar de câteva zile, nu cunosc îndeajuns această problemă pentru a mă pronunţa.

Canada îţi dă toate posibilităţiile de a te realiza

Prin prisma reuşitei dvs., ce mesaj aveţi pentru sutele de mii de imigranţi români care trăiesc în Canada şi care, unii dintre ei, se simt descurajaţi şi oarecum respinşi de această societate?

Canada este o ţară minunată şi îţi dă toate posibilităţile de a te realiza. Desigur că nu este uşor şi există şi momente în care nu reuşeşti ceea ce îţi propui. Important este să înveţi din eşecuri şi să devii şi mai puternic şi încrezător în forţele tale. Am convingerea că societatea canadiană apreciază munca şi apreciază, în special, eforturile cetăţenilor pentru a construi o societate mai bună.

Ţinând cont că aţi fost ales deputat pe listele Partidului Conservator, sunt şanse să fiţi ales ca membru al Guvernului?

Formarea Guvernului este o prerogativă a liderului Partidului Conservator, domnul prim-ministru Stephen Harper. Bineînţeles că stau la dispoziţia dumnealui în orice rol pe care dânsul va dori să mi-l încredinţeze.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.