Reteaua Corect

Cioroianu: Restituirea Tezaurului ţine de resetarea relaţiilor cu Moscova

Scris de CorectDiaspora in 19 aprilie 2011 la 01:01, in Romanii pretutindeni. 191 vizualizari 1 comentariu Taguritezaurul Romaniei shortlinkhttp://crct.ro/nf3f

Istoricii ruşi recunosc faptul că cele peste 91 de tone de aur constand in monede şi lingouri sunt păstrate integral la Moscova. Valoarea aurului depăşeşte in prezent 13 miliarde de lei, peste 3 miliarde de euro. Istoricul Adrian Cioroianu crede ca: „Restituirea tezaurului Romaniei de către Rusia ţine de resetarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova”.

 

-Vorbim in continuare despre un subiect extrem de sensibil in relaţia Romaniei cu Rusia, despre Tezaur e vorba, tezaurul care pleca peste graniţă in Primul Război Mondial. Istoricii ruşi recunosc faptul că cele peste 91 de tone de aur constand in monede şi lingouri sunt păstrate integral la Moscova. Pentru că ne amintim că fosta URSS a restituit in două tranşe, in 1935 şi in 1956, o parte a obiectelor de artă şi a documentelor componente ale tezaurului. Valoarea aurului depăşeşte in prezent 13 miliarde de lei, peste 3 miliarde de euro.

 

Adrian Cioroianu: Predarea integrală a acestui tezaur către Bucureşti este extrem de dificilă, pentru că e in egală măsură o problemă politică, dar şi una istorică. Cea istorică este chiar secundară in acest dosar, pentru că problema politică e cea care domină şi nu domină de 20 de ani, ci domină de 95 de ani, practic, de după Primul Război Mondial, atunci cand autorităţile romane au reclamat acest tezaur şi Lenin, care ajunsese la putere in Rusia, ulterior URSS, a spus că tezaurul va fi dat numai cand Romania va fi eliberată de burghezie şi de moşierime. In anii '60 şi Gheorghiu-Dej, şi Nicolae Ceauşescu, in intalnirile lor cu liderii sovietici, au adus in discuţie acest tezaur, numai că de fiecare dată liderii sovietici au spus că acest subiect e neavenit şi au găsit diverse argumente. Practic, astăzi nu sunt departe de aceeaşi situaţie, in care se discută la nivel de istorici. Există o comisie care funcţionează de aproape 10 ani, după 2003, o comisie de istorici romani şi istorici ruşi. Dar indiferent ce ar discuta istoricii, repet ideea că decizia va fi una politică, dacă va fi vreodată.

 

-Inţeleg că ultima incercare de recuperare a tezaurului s-a făcut in 1999 şi că nu ar fi aparţinut Bucureştiului, ci Comisiei Europene şi vă intreb de ce de atunci autorităţile romane, nu ştiu, nu au mai fost interesate sau care ar fi explicaţia?

 

Adrian Cioroianu: Problema tezaurului a fost ridicată in permanenţă după 1990 de mai multe administraţii care au fost la conducerea Romaniei. Nu aş fi incurajat pe nimeni să creadă că autorităţile ruse au oferit acest tezaur şi statul roman nu a dorit să-l ia. Din păcate, evoluţia politică a raporturilor dintre Romania şi Rusia a fost destul de sinuoasă, din vina ambelor părţi, drept care această discuţie a rămas oarecum coerentă la nivelul istoricilor şi a fost totalmente incoerentă la nivelul deciziei politice. In definitiv, Moscova trebuie să se hotărască, nu pe baza argumentelor istorice, care ele există, şi la Moscova, şi la Bucureşti. Trebuie să ia o decizie care, probabil, va ţine cont de relaţiile de ansamblu dintre Romania şi Rusia. (Realizator: Anca Năstase, RFI)

 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.