Reteaua Corect

Austria şi Germania: Românii şi bulgarii, restricţionati la munca

Scris de CorectDiaspora in 30 aprilie 2011 la 00:54, in Romanii pretutindeni. 197 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfk1

Austria şi Germania îşi vor deschide complet, la 1 mai, pieţele forţei de muncă pentru cetăţenii din opt ţări din Europa Centrală care au aderat la Uniunea Europeană în mai 2004. Cetăţenii acestor ţări, care au aproximativ 52 de milioane de persoane apte de munca, nu vor mai avea nevoie de permise pentru a obţine un loc de muncă în Austria sau în cea mai mare economie a Europei, Germania, se arată într-o analiză publicată de „European Voice”.

Un număr de state membre ale UE, printre care şi Austria şi Germania, vor menţine restricţiile privind cei mai recenţi membri ai UE, Bulgaria şi România, care au aderat în 2007 şi a căror populaţie aptă de muncă este de aproximativ 20 de milioane.

Restricţiile au fost puse în aplicare înainte de extinderea din 2004, de unele dintre cele 15 state membre la vremea aceea, pentru a preveni un aflux brusc de doritori de locuri de muncă din ţări ale căror niveluri de venit erau considerabil mai mici. Austria şi Germania sunt ultimele care ridică aceste restricţii, deşi Marea Britanie a menţinut încă cerinţele de înregistrare, care vor expira la 1 mai.

Comisia Europeană a acordat Austriei şi Germaniei o prelungire de doi ani - maximul posibil - în aprilie 2009, după ce guvernele lor au susţinut că ridicarea restricţiilor va avea un efect negativ asupra pieţelor muncii lor. Acum, odată scursă perioada de doi ani, cele două guverne minimalizează efectele aşteptate asupra forţei de muncă. Agenţia germană pentru ocuparea forţei de muncă consideră că nu mai mult de 140.000 lucrători din Europa Centrală vor veni în ţară anual.

Un studiu comandat de Ministerul Muncii din Austria şi dat publicităţii la începutul acestei luni de către Institutul Austriac de Cercetare Economică, estimează cifra de muncitori suplimentari - inclusiv navetişti - care ar putea să vină în Austria din Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia la 11.500-16.500 anual, în primii doi ani de la încetarea restricţiilor. Studiul estimează totodată că nou-veniţii vor tinde să fie bine calificaţi şi vor înlocui o parte din rezidenţii străini actuali.

Astfel de cifre mici trebuie să fie o uşurare pentru guvernele în cauză, îngrijorate de impactul politic al imigraţiei mari, potrivit analizei. Totuşi, uşurarea s-ar putea dovedi de scurtă durată. Dacă predicţiile se dovedesc adevărate, Germania şi Austria vor trebui să atragă lucrători calificaţi din ţări din afara UE, pentru ca economiile lor prospere să continue să crească.

Previziunile ar putea fi însă şi pur şi simplu greşite, aşa cum a fost cazul cu estimările britanice de dinainte de extinderea din 2004. Un studiu din anul 2003, comandat de guvernul britanic, a prezis afluxuri nete de 5.000-13.000 de imigranţi anual până în 2010. În final, se crede că aproximativ un milion de noi cetăţeni ai UE au emigrat în Marea Britanie în perioada 2004-2010, dintre care se estimează că aproximativ jumătate locuiesc încă aici. Institutul pentru Economia Germană, cu sediul la Köln, un think-tank, estimează că 800.000 de lucrători din noile state membre ale UE vor veni în Germania în următorii doi ani.

Mai mult, cifrele migraţiei nete nu sunt semnificative politic şi sunt lipsite de puterea emoţională a cifrelor absolute. Alegătorii nu sunt liniştiţi însă cu privire la numărul mare de imigranţi noi în cartierele lor doar pentru că un număr similar de imigranţi pleacă acasă. Acest lucru generează un climat mai aspru pentru migraţia legală.

La începutul acestei luni, premierul britanic David Cameron a promis Partidului Conservator că va încerca să obţină reducerea imigraţiei nete la nivelul anilor 1980 şi 1990 şi că va pune în aplicare restricţii de tranziţie pentru ţările care aderă la UE pe viitor, cum ar fi Croaţia.

European Voice aminteşte că începând de duminică, 1 mai, cetăţenii din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia - ţările care au aderat la UE în 2004 - vor putea pentru prima dată să lucreze în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, în contextul în care Austria şi Germania ridică restricţiile finale. Puţine restricţii au fost stabilite cetăţenilor din Cipru şi Malta, celelalte două ţări care au devenit membre ale UE în 2004.

Zece state membre continuă să restricţioneze accesul pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii din Bulgaria şi România, care au aderat la UE în 2007: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda şi Marea Britanie. Aceste restricţii vor expira la sfârşitul lui 2013, cel târziu. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.