Partidul Iberic al Românilor (PIRUM) a apărut, pentru prima oară, în campania electorală a unor alegeri locale şi va prezenta, duminica, candidaturi la primăriile din localităţile Agramunt (provincia Lleida, Catalonia), Cariñena (provincia Zaragoza, Aragon), Villamanrique de Tajo (provincia Madrid, Comunitatea Madrid) şi Cartaya (provincia Huelva, Andaluzia), scrie Europa Press.
Departe de a se prezenta ca o formaţiune politică dedicată apărării intereselor românilor din Spania, PIRUM se defineşte ca o forţă de centru, dedicată promovării "identităţii europene", pentru a reuşi să strâng legăturile între popoarele vechiului continent.
"Ideologiile sunt depăşite, partidul nostru este unul postmodernist"
Preşedintele partidului, Florin Bujor, a rezumat astfel obiectivul principal al PIRUM: "Dacă UE este concepută doar ca un spaţiu de liberă circulaţie, va dispărea. Marele nostru aport este unirea tuturor acestor diversităţi pentru a crea o comunitate comună".
Bujor a explicat că partidul său este unul postmodernist, care transcede axa stânga-dreapta şi în care se consideră că ideologiile sunt "relicve de muzeu", drept pentru care candidaţii locali au libertatea absolută de a-şi alcătui singuri programul, care trebuie doar să fie bazat pe două idei: Europa şi alternativele necesare pentru soluţionarea problemelor cotidiene ale municipiilor în care se prezintă la alegeri.
Partidul concepe imigraţia ca o "îmbogăţire" vitală pentru viitorul popoarelor din Europa, şi, în ciuda unei oarecare preocupări pentru candidaturile de extremă dreapta, anti-imigraţie, defineşte societatea spaniolă ca una care i-a primit "cu braţele deschise" pe imigranţi.
PIRUM candidează în patru localităţi din patru comunităţi autonome
Deşi are în rândurile sale şi persoane născute în Spania, PIRUM candidează în municipiile cu prezenţă ridicată a populaţiei imigrante, cum este cazul localităţii Agramunt, unde sectorul agrar contează pe mii de angajaţi sezonieri, în special din Europa de Est.
Din cei 5,7 milioane de străini care locuiesc în Spania, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 864.000 provin din România, ţara UE care "trimite" cei mai mulţi imigranţi în statul iberic.
Că partidul se identifică "al românilor" şi este format, în special, din cetăţeni din România este o chestiune de marketing politic. "Dacă ne-am fi numit Partidul Identităţii Europene, nimeni nu ne acorda atenţie", susţine Bujor.
Bujor este viitor preot şi a scris primul dicţionar român-catalan
Licenţiat în Teologie la Universitatea Transilvania, Bujor a "aterizat" în Spania pentru completarea studiilor la Universitatea din Barcelona şi, deşi locuieşte din nou în România - unde vrea să devină preot - continuă să conducă partidul din Spania, unde a revenit pentru campania electorală.
Bujor vorbeşte şase limbi şi, la puţine luni după instalarea în Catalonia a redactat primul dicţionar catalan-român. Scrierea acestui dicţionar a durat doi ani, dat fiind că îl redacta "din mers", pe măsură ce învăţa limba. "Un dicţionar este un instrument fundamental pentru înfrăţirea între popoare şi culturi", mai spune preşedintele PIRUM.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.