Guvernul a decis, totodată, la solicitarea expresă a primului-ministru, după cum a precizat în conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, să fie menţinute reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adopţiile interne.
'Am găsit soluţii pentru anumite categorii de copii pentru ca ei să fie mai repede declaraţi adoptabili, să fie adoptaţi la vârste mai mici aşa cum doresc foarte multe familii de copii din România. (...) Intenţia noastră este să mărim numărul de adopţii, de copii adoptabili, să venim în sprijinul familiilor care adoptă. (...) Copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili la 30 de zile după obţinerea certificatului de naştere', a declarat şi şeful ORA, secretarul de stat Bogdan Panait.
De asemenea, noile prevederi reglementează situaţia copiilor aflaţi în cadrul sistemului de protecţie faţă de care părinţii şi familia manifestă dezinteres, aceştia urmând să fie declaraţi adoptabili după o durată de un an petrecută în sistem.
'Ideea este să micşorăm durata de staţionare a copilului în sistemul de protecţie', a arătat şeful ORA.
Totodată, noul cadru redefineşte noţiunea de adopţie internă şi internaţională, precizând ce înseamnă domiciliul şi reşedinţa. Astfel, pot adopta numai acele familii care pot face dovada că în ultimul an au avut reşedinţa în România.
În plus, este introdusă în proiectul care va fi transmis la Parlament şi obligativitatea efectuării probei ADN pentru taţii care recunosc un copil dintr-o legătură extraconjugală, ca acţiune premergătoare adoptării acestui copil de către taţi, măsură iniţiată pentru a combate cazurile de vânzări de copii sau ocolire a procedurilor normale de adopţie.
Secretarul de stat Bogdan Panait a menţionat că noul cadru legislativ vizează şi înfiinţarea unui corp de control al ORA pentru a veghea la aplicarea legii, precum şi înfiinţarea la cele 47 de direcţii de asistenţă socială şi protecţie a copilului a unei structuri specializate în adopţie şi post-adopţie, constituită din 2 asistenţi sociali, 2 psihologi şi un jurist.
Potrivit şefului ORA, în 2010 au fost adoptaţi circa 1.700 de copii români aflaţi în sistemul de protecţie, în creştere cu aproximativ 500 faţă de 2008. În prezent, în sistem sunt circa 66.000 de copii, dintre care aproximativ 23.000 în centrele de plasament, iar 20.000 în grija asistenţilor maternali.
ORA a trimis spre aprobare în octombrie 2009 un memorandum pentru reluarea adopţiilor internaţionale în cazurile copiilor pentru care nu s-a reuşit adopţia la nivel naţional, însă acest punct de vedere nu a fost preluat la nivelul Guvernului. ORA a prezentat spre dezbatere publică în decembrie 2010 proiectul de lege de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, fiind prevăzută în acea formă adopţiile acelor familii de români care sunt stabiliţi în străinătate.
Pe 18 ianuarie, plenul Parlamentului European a adoptat o rezoluţie iniţiată de 62 de eurodeputaţi pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul UE, în cadrul dezbaterilor România fiind criticată pentru că nu permite reluarea adopţiilor internaţionale, deşi situaţia copiilor abandonaţi ar fi gravă în continuare. (AGERPRES)
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.