Organizaţia Caritas a anunţat, ieri, că va primi familiile de romi care au ocupat bazilica San Paolo din capitala italiană, după ce tabăra ridicată ilegal în care trăiau a fost demolată de autorităţile locale. Ţiganii au fost transferaţi, duminică seară, către structurile de primire administrate de asociaţia Domus, au anunţat Domus şi Vaticanul, potrivit AFP.
Romii au petrecut două nopţi în incinta locaşului de cult, în parcul şi în curtea acestuia. Zona a fost înconjurată de carabinieri şi poliţişti, într-o atmosferă tensionată.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, şi-a exprimat speranţa că soluţia temporară găsită de Caritas va duce în final la "instalarea de durată în condiţii adecvate" a familiilor de romi şi a salutat intervenţia organizaţiei de caritate, care a permis reunirea acestora.
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a mulţumit organizaţiei Caritas pentru ajutorul oferit, dar a atras atenţia că intervenţia umanitară nu va modifica în niciun fel poziţia Administraţiei capitalei italiene privind problema nomazilor. "Vom continua programul de demolare a taberelor ilegale", a afirmat Alemanno, citat de ANSA.
Peste 100 de romi de origine română evacuaţi dintr-o tabără de nomazi din Roma ocupasera Bazilica San Paolo din capitala Italiei, informează Il Giornale, citat de Mediafax.
Referindu-se la această situaţie, Claudio Graziano, reprezentantul organizaţiei de asistenţă socială Arci, a declarat: "La Bazilică vor veni şi alţi romi dintre cei evacuaţi în ultimele zile. Ocuparea unei catedrale este un gest extrem pentru a solicita soluţii locative în afara taberelor de nomazi. Nu vor pleca de aici până nu vor primi cazare".
La rândul său, primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat că mulţi dintre romii evacuaţi vineri sunt infractori.
"Am identificat 161 de persoane, dintre care 67 la sută sunt infractori. Nu este adevărat că nu au unde să locuiască. Mulţi au case în ţara de origine şi vin la Roma nu din cazua situaţiei disperate, ci pentru că speră să aibă venituri mai mari, chiar şi obţinute ilegal", a spus Alemanno. Presa italiană a relatat că 300 de romi de origine română au fost evacuaţi în cursul operaţiunii de vineri dimineaţă.
Operaţiunea de identificare a romilor şi pentru demolarea barăcilor amplasate ilegal a început vinerea trecuta, în tabăra din zona Cluniacensi (Casal Bruciato).
La faţa locului au fost prezenţi membri ai organizaţiilor specializate în integrarea romilor, dar şi consilierul Primăriei responsabil de Siguranţa Publică, Giorgio Ciardi.
"Celor aproximativ 300 de locatari ai taberei - dintre care 60 la sută sunt minori - li s-a propus repatrierea în România pe banii autorităţilor municipale, dar preferă să plece pe cont propriu, pentru că dacă ar fi expulzaţi, nu ar mai putea reveni în Italia", a explicat Ciardi.
La începutul săptămânii, autorităţile municipale au intervenit pentru demolarea altei tabere de romi, în zona Serafini (cartierul Marconi din Roma), unde locuiau romii, cei mai mulţi fiind cu cetatenie româna.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.