Reteaua Corect

Români, „la negru” pe şantierul noului sediu al Regiunii Lombardia

Scris de CorectDiaspora in 14 Mai 2011 la 00:14, in Fapt divers. 336 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfCc

O echipă de muncitori români a înaintat o plângere autorităţilor în care susţin că au muncit cu nişte contracte fictive pe şantierul noului sediu al celei mai bogate regiuni din Italia. Firmele prezente pe şantierul noului sediu al Regiunii Lombardia, „Pirellone bis”, nu folosesc metode „ortodoxe” cu angajaţii, la fel cum nu-şi plătesc nici toate obligaţiile faţă de stat. Aceasta ar fi concluzia unei plângeri înaintate de un grup de români care au muncite pe şantier, informează „Corriere della Sera”.

Motivul pentru care conaţionalii au făcut denunţul pare să fie urmare a faptului că mama unuia dintre ei a fost ameninţată; „Trebuie să-i spui fiului tău să nu vorbească, altfel va muri”. Ameninţarea a venit de la două persoane care au vizitat-o pe femeie acasă.

Doar că acest episod nu a făcut altceva decât să le provocea furia românilor. Potrivit „Corriere della Sera”, conaţionalii munceau cu nişte contracte pentru alte meserii, iar din cei circa o mie de euro de salariu, primeau jumătate.

 

Mai mult, erau cazaţi la Milano într-un aparatament cu două camere unde locuiau în total 10 – 12 persoane.

Trei dintre români sunt asistaţi de un avocat milanez, Angelo Musicco, decis să le facă dreptate românilor. Apărătorul a descoperit mai multe nereguli şi speră ca şi ceilalţi români să rupă tăcerea pentru a afla mai multe. Contractele – toate pentru tâmplari, deşi românii erau folosiţi ca hamali sau pentru poziţionarea geamurilor care plachează clădirea – nu au fost semnate la Milano ci la Fossalta di Portogruaro (80 de kilometri est de Milano). 

Implicarea unei firme româneşti

În denunţul românilor apare şi o firmă românească, Omifa, cu sediul la Bucureşti şi al cărei patron ar fi Mihai Olaru. Rolul acestuia ar fi fost de a recluta românii care urmau să muncească pentru firma din Portogruaro. În momentul semnării contractului li se spunea că trebuie să muncească cinci zile pe săptămână, câte opt ore. Alături de contract, conaţionalii spun că au semnat şi o hârtie în alb.

Pentru chiaria apartamentului din Milano, fiecare trebuia să plătească 100 de euro pe lună şi câte 10 euro pentru fiecare prânz. Avocatul susţine că date sumele derizorii cu care erau plătiţi, românii nu au reuşit să „onoreze” aceste cheltuieli. 

Procuratura din Veneţia cercetează acest caz, mai precizează sursa citată. Cazul a făcut vâlvă în Italia mai ales pentru nenumărate luări de poziţie ale preşedintelui Regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, împotriva muncii la negru. "Pirellone 2" este o investiţie de importanţă majoră pentru Lombardia şi urmează să fie cea mai înaltă clădire din Italia.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.