Reteaua Corect

Italia: Inscriptie rasista pe anuntul mortuar al unei romance: “Unul mai putin”

Scris de CorectDiaspora in 22 aprilie 2011 la 14:55, in Fapt divers. 189 vizualizari Intra in discutie Taguriamical italia, mormant shortlinkhttp://crct.ro/nfb9

Adelina a murit la 23 ani, rapusa de o boala incurabila. Lucra intr-un restaurant din oras, si locuia la Volterra cu parintii si cu fratele ei. Familia a anuntat, asa cum e obiceiul, tragica veste, prin clasicul anunt mortuar, afisat in oras, apoi sicriul a fost dus in Romania. Cineva, vazând un nume romanesc, a scris pe afis - "Meno uno" (« Unul mai putin »). Un gest de intoleranta care a socat nu numai familia, ci intreg orasul.

Nu a fost de ajuns stergerea inscriptiei cu pasta alba. De la primarul localitatii si intreaga lume politica, pana la simpli cetateni, toti au dorit sa condamne gestul si sa ceara scuze familiei, informeaza publicatia italiana de limba româna « Realitatea din Italia ».
Danilo Cucini, reprezentant al consiliului local  Volterra, a facut o interpelare in care denunta: "Era o splendida fata romanca. Era apreciata de toti cei care o cunosteau. Un imbecil s-a gandit sa manjeasca anuntul funebru cu o inscriptie scandaloasa: "Unul in minus!". In fata unei asemenea stupiditati, daca ar fi vorba de un caz izolat, s-ar putea ridica din umeri si compatimi cretinul care a comis-o.

Din pacate nu este asa: asemenea inscriptii apar ici si colo prin Italia noastra. Cei care nu inteleg sa-si exprime indignarea fata de aceste gesturi, cei care tolereaza politicile rasiste, sunt intr-o anumita masura complici. Din acest motiv ne rusinam ca al nostru Consiliu local a respins, in majoritate, la vremea sa o ordine de zi propusa de stanga impotriva legilor rasiale ale Guvernului".

A intervenit si primarul din Volterra, Marco Buselli, care si-a exprimat intr- o nota "indignarea pentru ofensa adusa anuntului funebru al unei tinere fete romance": "Cu totii ne strangem in jurul familiei Adelinei, amicilor si comunitatii romanesti care traieste in orasul nostru. Este dificil de conceput cum a fost posibil sa fie comis un act atat de nechibzuit, care nu apartine culturii si valorilor comunitatii noastre. Chiar daca sunt sigur ca este vorba de un caz absolut izolat, consider ca este extrem de important sa ne manifestam cu forta condamnarea acestui gest, pentru ca asemenea acte sa nu se mai intample. Cred ca este important sa implicam scolile si sa promovam cultura acceptarii si respectului, impotriva oricarui tip de rasism, indiferent in ce forma se prezinta".

Ofensa adusa memoriei Adelinei a fost condamnata de tot orasul. Pe Facebook s-a infiintat grupul "Volterra nu este aceasta" (VOLTERRA NON E' QUESTA !!!!), pentru exprimarea solidaritatii fata de familia Adelinei si pentru a respinge rasismul. Batiste colorate si esarfe au fost agatate la usi si ferestre in memoria Adelinei si pentru condamnarea gestului de intoleranta. "Volterra intentioneaza astfel sa daruiasca o imbratisare simbolica Adelinei", scrie ziarul italian « Il Tirreno ». Grupul de pe facebook, care are deja peqste 400 de inscrisi, are in program prezentarea imaginii coreste a românilor din Italia.
Ziarul « La Nazione » o citeaza pe Carmen Dumitrache, romanca rezidenta la Volterra de cativa ani, care comenteaza astfel cele intamplate tinerei conationale: "Pentru mine Volterra a fost dintotdeauna un fel de insula fericita, fata si de alte orase italiene in care am trait si unde, din pacate, nu au lipsit episoade de rasism impotriva mea. Aici, in schimb, am avut parte numai de disponibilitate si solidaritate. Povestea Adelinei m-a tulburat profund, e ca si cand ar fi murit de doua ori".

Si Ramona Badescu a condamnat "gestul unei persoane extremiste fara inima si judecata", si a promis sa vina la Volterra "pentru a lansa un mesaj puternic". "Italia este o tara generoasa si ospitaliera, care cere in mod just ca strainii care sosesc sa respecte regulile. Acestea fiind spuse, vreau sa amintesc ca cei care sosesc astazi, fac acelasi lucru pe care in anii '30 il faceau strabunicii italieni care se duceau in America. Mai intai au dus mafia, apoi odata cu timpul intreaga splendida cultura italiana a fost exportata cu ei, de la Bocelli la Benigni, de la Dante la tot patrimoniul", a spus Ramona Badescu publicatiei « La Nazione ».

"Sa incercam sa calmam tonurile si sa ne regasim seninatatea in relatiile dintre fiintele umane. Sa ne gasim mai ales respectul pentru persoanele care lucreaza, indiferent din ce tara sosesc acestea. Daca strainii prezenti in Italia s-ar intoarce astazi la casele lor, intreaga natiune s-ar opri. Cine ar mai face acele munci, de baby-sitter si ingrijitoare, care sunt efectuate astazi de ei? Din acest motiv este nevoie de respect, impotriva unui rasism care nu are justificari".

Apoi, delegata primarului Alemanno spune, intr-un interviu mai amplu tot in publicatia « La Nazione »: "Prietenul meu volterran Domenico Trombi a fost cel care m-a informat despre gestul infam si infiorator comis impotriva unei tinere fete, gest care ma afecteaza si mai mult fiind vorba de o conationala de-a mea.

Un gest nedemn, indiferent de cine a fost comis, si care ma determina inevitabil sa fac o analiza a vremurilor noastre. Romanul, potrivit sentimentului comun, este doar subiectul care vine in Italia pentru a comite infractuni. As putea in aceasta privinta sa enumar multe fapte de cronica in care tocmai romanii au fost primii care au fost suspectati de comiterea unei infractiuni. Ipoteze apoi dezmintite de anchete.

Exista, din pacate, o prejudecata rasista nemotivata fata de acesti oameni, oameni care in majoritatea cazurilor sunt constransi de saracie si lipsuri sa-si paraseasca familia pentru a lucra deseori la negru, fara nicio garantie de asistenta medical. Multi, de frica sa nu-si piarda locul de munca, nici nu se trateaza, pentru ca un extracomunitar care se imbolnaveste este doar un extracomunitar care nu are chef sa faca nimic. Sunt persoane deseori infricosate, care reusesc sa supravietuiasca intr-un sistem care deseori le dispretuieste".

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.