Reteaua Corect

Cehia: Români trataţi ca sclavi, pe o exploatare forestieră

Scris de CorectDiaspora in 01 august 2011 la 17:24, in Fapt divers. 2406 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ngbX

Cetăţeni români, bulgari, mongoli, slovaci, ucraineni şi vietnamezi au fost şi sunt exploataţi de către o companie forestieră de stat în Cehia. Potrivit unei publicaţii ceheşti, muncitorii lucrează în baza unor contracte care nu ştiau ce prevăd, nu li se asigură hrană, îngrijirii medicale şi sunt păziţi de către gărzi armate.

Unul din cele mai ample cazuri de trafic de persoane din istoria Cehiei, în care au fost implicaţi şi cetăţeni români, exploataţi în condiţii de sclavie de către companii forestiere aflate în proprietatea statului ceh, a fost raportat în Germania, iar poliţia română anchetează informaţiile .

Potrivit Agerpres,  poliţia cehă nu demarat proceduri de urmărire penală. 'Noi strângem informaţii, evaluăm şi analizăm aceste fapte noi, dar nu am lansat încă proceduri de urmărire penală', a declarat purtătorul de cuvânt al Echipei de poliţie însărcinată cu descoperirea criminalităţii organizate din Cehia, Petr Hantak, pentru Pravo, citat de Realitatea. El a adăugat că din acest motiv nu poate oferi nicio informaţie despre caz.

Abuzul teribil asupra muncitorilor străini a început în piaţa vietnameză Sapa din Praga în 2009, când mediatori ai forţei de muncă au oferit bărbaţi şi femei din Vietnam pentru a fi pregătiţi să muncească pentru compania forestieră de stat Lesy Ceske Republiky (LCR).

'Părea credibil, dar contractele pe care le-au semnat erau în limba cehă, iar interpreţilor nu le-au fost arătate. În plus, era vorba de contracte de formare profesională, conform cărora muncitorilor urma să li se plătească 500 de coroane pentru plantare de copaci', a declarat avocata Stepanka Mikova, descriind prima acţiune de recrutare.

Ea împreună cu alţi avocaţi reprezintă peste 100 de persoane care au depus plângere, ceea ce reprezintă doar o zecime din cei 1.500 - 2.000 de străini care au muncit în regim de sclavie în Cehia, conform Ministerului ceh al Muncii. Cei 100 de reclamanţi cer banii promişi şi pedepsirea persoanelor care i-au maltratat timp de mai mult de un an şi se aşteaptă ca alţii să se alăture acţiunii.

Recrutările au continuat, astfel încât cetăţeni bulgari, mongoli, români, slovaci, ucraineni şi vietnamezi au lucrat în păduri din Cehia, relatează în continuare ziarul citat. Ei au lucrat în locuri separate şi nu şi-au putut împărtăşi experienţa, dar au mărturisit că trăiau în condiţii îngrozitoare.

'Ştim din mărturiile lor că erau înfometaţi. Uneori primeau orez şi unele alimente de bază. Mulţi adunau ceea ce găseau în pădure. Unii au susţinut chiar că au mâncat frunze de pelin', a relatat Mikova.

'Unii erau ameninţaţi violenţa fizică şi eliminarea. Acum am aflat că cei care îi supravegheau erau înarmaţi tot timpul. Când unul din muncitori s-a rănit cu un joagăr, el nu a fost deloc tratat', a adăugat avocata.

Cei care nu mai puteau lucra din cauza unei răni, erau pur şi simplu duşi la graniţă şi lăsaţi fără niciun fel de ajutor, adaugă Pravo.

Cu toate acestea, LCR respinge orice responsabilitate pentru străini. 'Ne dăm seama că situaţia este serioasă şi că trebuie rezolvată pentru viitor, chiar dacă muncitorii nu au nicio relaţie contractuală cu Lesy CR', a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Zbynek Boublik, în luna martie, potrivit Pravo. Ziarul remarcă faptul că la peste trei luni de la această declaraţie situaţia este aceeaşi.

Recrutarea celor care muncesc pentru LCR este intermediată de Less & Forrest, ai cărei subcontractori sunt agenţii şi firme mai mici, dintre care unele au fost deposedate de licenţă între timp, explică Pravo.

'Organizaţiile şi organismele de control au puteri extinse în descoperirea, verificarea, penalizarea şi redresarea situaţiei', a declarat Josef Svoboda, de la LCR, citat de Pravo.

Potrivit ziarului ceh, românii recrutaţi continuă probabil să facă muncă de sclavi în Munţii Sumava. Dar Svoboda susţine că societatea nu deţine nicio informaţie despre vreo persoană din România care lucrează în Sumava în acest moment.

(Români trataţi ca sclavi de către compania cehească Lesy Ceske Republiky / FOTO: byznys.lidovky.cz)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.