Reteaua Corect

Spania: Noul sistem de obtinere a autorizatiei de munca

Scris de CorectDiaspora in 05 martie 2012 la 02:29, in Consulare. 3660 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nh2u

Cetatenii romani care nu se aflau in Spania în data de 22 iulie 2011, în situatia de angajati legal sau de someri trebuie sa solicite, prin patronat, autoritatilor spaniole - "Demanda de empleo", pentru a primi o autorizatie de munca pentru a putea fi angajati. Procedura impusa de guvernul spaniol este diferita de cea dintre anii 2007 – 2009. Noutatea este ca, de data aceasta angajatorul este cel care trebuie sa solicite autorizatia de munca.

              Atasatul pe probleme de Munca de la Ambasada Romaniei de la Madrid, Mihaela Nica, citata de publicatia « Români în Spania » sustine ca procedura birocratica nu este foarte complicata si romanii care reusesc sa gaseasca un patron care doreste sa-i angajeze, trebuie sa inteleaga ca au de trecut doar « un pas » birocratic simplu.

"Un roman care îsi cauta de lucru in Spania are de parcurs urmatorele etape: sa-si gaseasca un angajator iar apoi angajatorul trebuie sa mearga la ‘Oficina de Extranjeros’ si sa ceara autorizatia de munca care ii da dreptul apoi sa-l angajeze legal pe cetateanul roman. Urmatorul pas - angajatorul trebuie sa-l înscrie la ‘Seguridad Social’, pentru a beneficia de drepturile sociale. Precizez ca autorizatia de munca, care se acorda in maximum 3 luni pentru Regimen General si in 45 de zile la contractele sezoniere", ne-a declarat Mihaela Nica.

              Din informatiile adunate pana acum se pare ca autorizatiile se acorda inainte de implinirea acestor termene de 3 luni si, respectiv, 45 de zile, iar motivele de refuz nu au niciodata nimic de a face cu cetateanul roman, ci cu firma care il angajeaza. "In cazul in care exista refuzuri acestea se produc doar din cauza angajatorului care trebuie sa indeplineasca niste cerinte, cum este cea de a nu avea datorii catre Stat sau in cazul celor care sunt angajati in casa - empleadas de hogar, angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca are venituri suficiente pentru a plati salariul persoanei pe care o angajeaza, a mai spus atasatul Ambasadei.

             In ceea ce-i priveste pe romanii care au drept de munca fara necesitatea obtinerii unei autorizatii, fiind rudele unui roman care nu este afectat de legea restrictiilor, procedurile se deruleaza la ‘Seguridad Social’ unde angajatorului i se solicita dovezi in privinta relatiei de rudenie. In urma discutiilor purtate cu partea spaniola, instructiunile de aplicare a restrictiilor au fost modificate de cateva pentru a respecta drepturile familiei unui cetatean european cu drepturi depline. De aceea, sotul sau sotia unui roman care nu este afectat de restrictii nu are nevoie de autorizatie de munca. De acelasi lucru se bucura si copiii pana la 21 de ani sau pentru cei peste 21 de ani care sunt sustinuti economic de parinti.

             De asemenea, ca sa poata beneficia de posibilitatea de a munci legal in Spania, foarte multiromani au ales sa se inregistreze ca autonomos, fapt pentru care in ultima vreme, 7 din 10 noi autonomos sunt romani, potrivit datelor publicate de Asociatia pentru Autonomos din Spania (ATA).

Restrictiile pentru romani nu exista doar in Spania, mai multe state europene anuntand in aceasta perioada prelungirea moratoriului, permis de tratatele europene.

"Spania este a unsprezecea tara din UE care a solicitat prelungirea restrictiilor pentru romani, pana in decembrie 2012. Tarile membre UE mai pot prelungi restrictiile pentru cetateniiromani si bulgari doar pana la sfarsitul anului 2013 si doar daca notifica pana la finalul anului Comisia Europeana, argumentand ca exista o perturbare grava a pietii muncii. Recent, Olanda a anuntat ca prelungeste restrictiile pana la finalul perioadei de tranzitie, pana in decembrie 2013", ne-a mai precizat Mihaela Nica.

             Perioada in care poate fi restrictionat accesul romanilor pe piata muncii din Uniunea Europeana se poate prelungi doar pana la sfârsitul anului 2013. De la 1 ianuarie 2014, romanii vor putea sa se angajeze in orice domeniu, oriunde in Europa potrivit legilor europene actuale. Romanii care au nevoie de informatii privind restrictiile din Spania pot suna la telefonul de informatii abilitat de la Ministerul Muncii din Romania - 913 433 300.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.