Reteaua Corect

După absolvire, studenții români pot rămâne legal în SUA

Scris de CorectDiaspora in 22 iunie 2011 la 23:36, in Consulare. 583 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/ng3k

Mulți dintre studenții veniți în Statele Unite pentru a-și completa studiile intenționează sa obțină un loc de munca la terminarea studiilor. Obținerea rezidentei permanente în lipsa unui sponsor și a unei oferte de munca, sau în lipsa căsătoriei cu un cetățean american, este uneori dificil de realizat. Ca atare, mulți dintre absolvenți consideră ca opțiune o viză temporară ce le poate prelungi statutul legal în SUA, timp în care căutările pentru un sponsor se intensifică. Noua legislație americană oferă acestor studenți posibilitatea de opta pentru o ședere legală.

SUA SUA

Spre deosebire de majoritatea celor admisi pe teritoriul SUA cu viza temporara (vizita, afaceri, munca) a caror sedere e limitata pentru durata inscrisa in formularul I-94 din pasaport, studentii sunt in general admisi pe durata studiilor (D/S – duration of status), informeaza saptamânalul american de limba româna “Curentul International”. Aceasta se traduce in dreptul la sedere legala in SUA atata timp cat studentul isi continua in mod normal studiile, in conformitate cu programa si regulile scolii unde a fost admis. Aceasta durata (D/S) include perioada studiilor plus 60 zile care reprezinta perioda de gratie. In situatia in care studentul nu a intreprins nici o masura pentru a-si prelungi sederea, acesta este nevoit sa paraseasca teritoriul Americii pentru a nu-si periclita sansele de a obtine o viza in viitor.

Inainte de terminarea studiilor si a perioadei de gratie , studentii care doresc sa ramana in SUA sunt pusi in situatia de a analiza cea mai potrivita optiune pe care o au la dispozitie. Unii se casatoresc in timpul scolii cu un cetatean american sau obtin o viza de imigrare prin programul Diversity Visa Lottery, ceea ce le da dreptul la rezidente permanenta. Alte optiuni de prelungire a sederii sau de obtinere a rezidentei permanente sunt succinct prezentate mai jos: 

Optional Practical Training (OPT), este perioada de munca ce poate fi autorizata de catre Serviciul de Immigrare (USCIS) la sfarsitul programului educational. Scopul acesteia este de a ajuta studentul sa puna in practica cunostintele teoretice dobandite in scoala. Aceasta practica nu este insa un drept garantat, cu toate ca in majoritatea cazurilor se obtine relativ usor. Pentru cei cu diploma in stiinte, tehnologie, inginerie sau matematica durata maxima pentru care se acorda este de 29 luni. Pentru restul absolventilor, durata maxima este de 12 luni. In ceea ce priveste procedura, studentul trebuie sa obtina o autorizatie prealabila din partea scolii (pe formularul I-20) care sa indice indeplinirea conditiilor de eligibilitate. Apoi, aplicarea pentru obtinerea permisului de munca (EAD-Employment Authorization Document) se poate face chiar si in absenta unei oferte de lucru. Totusi, studentul este obligat sa isi gaseasca un loc de munca si sa inceapa sa munceasca in termen de 60 zile de la momentul emiterii permisului de catre USCIS. Nu este obligatoriu ca locul de munca sa fie salarizat, practica necompensata (unpaid internship) fiind de asemenea acceptabila pe perioada OPT. Pentru a-si mentine statutul legal studentul este obligat sa lucreze cel putin 20 ore pe saptamana intr-un domeniu corespunzator programului educational absolvit. Acumularea a peste 90 zile nelucrate atrage decaderea studentului din statut, iar pentru a evita o asemenea situatie, unii se ofera ca si voluntari intr-o pozitie corespunzatoare diplomei obtinute.

La sfarsitul practicii, studentul are la dispozitie 60 zile, perioada de gratie, pentru a parasi teritoriul Statelor Unite sau a-si schimba statutul.

EB-1-2 (Outstanding professors or researchers) green card ce poate fi obtinut de cei a caror contributie intr-un anumit domeniu este recunoscut la nivel international si au cel putin 3 ani de experienta ca si professor sau cercetator in domeniul respectiv. Existenta unei oferte de munca din partea unui angajator privat sau a unei institutii de invatamant universitar este obligatorie.

EB-2-1 (Professionals holding advanced degrees) green card obtinut in baza unei petitii de munca inaintate de catre angajator. Este obligatorie existenta unei diplome de master (M.A.) sau doctorat (Ph.D) sau, ca alternativa, existenta unei diploma de licenta (B.A.) combinata cu 5 ani de experienta in domeniul in care munca urmeaza a fi prestata. In general este nevoie de o oferta de munca insa, in cazuri mai rare, cei cu calitati extraordinare in stiinte, arte, sport sau afaceri pot obtine green card-ul chiar in lipsa acesteia daca indeplinesc anumite criterii si dovedesc potentiala contributie de exceptie la economia, cultura, sistemul educational sau sistemul de asistenta sociala al Statelor Unite (National Interest Waiver).

H-1B (Specialty occupations) este viza de neimigrare ce presupune in prealabil existenta unei oferte de munca intr-o pozitie ce necesita, in general, posesia unei diplome de licenta si cunostinte specializate in domeniu. Angajatorul (Sponsorul) poate fi o companie privata sau alta organizatie, inclusiv o universitate. Vizele acordate sunt limitate la 65,000/an pentru cei cu diploma de licenta, 20,000/an pentru cei care poseda o diploma de master sau doctorat, si nelimitate pentru cei angajati de catre o institutie de invatamant universitara sau o organizatie non-profit guvernamentala sau privata. Intrucat aplicatia poate fi depusa incepand doar cu data de 1 Aprilie a fiecarui an, e recomandabil ca cei interesati sa isi planifice schimbarea statutului inainte de aceasta data.

F-1, J-1, B-2 sau alte vize de neimigrare – Studentii care nu reusesc sa obtina un loc de munca dupa absolvire si doresc sa isi pelungeasca sederea legala in Statele Unite pot lua in considerare schimbarea statutului intr-o alta viza de neimigrare sau prelungirea vizei de student.

De exemplu, cei care doresc sa isi continue studiile universitaree dupa obtinerea unei diplome de master, pot fi admisi la programul de doctorat al unei universitati, prelungindu-si astfel viza F-1. Sau, cei care nu au reusit sa obtina un loc de munca si nu au posibilitatea materiala de a-si continua studiile, pot incerca obtinerea unei vize de turist, timp in care continua cautarile pentru un loc de munca.

Intrucat deciziile legate de schimbarea statutului dintr-o viza in alta sunt discretionare, USCIS analizeaza cererea si ia o decizie tinand cont de riscul aparent al aplicantului de a ramane permanent in SUA. Situatia este asemanatoare solicitarii unei vize turistice la ambasada SUA din Bucuresti, cand aplicantul trebuie sa faca dovada legaturilor stranse cu Romania si a intentiei clare de reintoarcere in tara.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.