Reteaua Corect

Criza din Spania "loveste" romanii

Scris de Mirela C in 11 august 2011 la 17:50, in Consulare. 2420 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, restrictii de lucru, românia, SPANIA, Uniunea Europeana shortlinkhttp://crct.ro/ngf1

Executivul UE a dat unda verde Spaniei pentru a aplica restrictii dure la adresa lucratorilor romani, deoarece se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din blocul european al celor 27 de natiuni.

Sursa imagine: telegraph.co.uk

Spania va solicita acum romanilor sa aiba un contract de munca inainte de a ajunge in Spania si revoca moratoriul de acum 2 ani si jumatate prin care se dadea acces nelimitat lucratorilor romani ca colegi membri ai Uniunii Europene.

Comisia UE a recunoscut ca masura a fost necesara, "din cauza unor dereglari serioase pe piata fortei de munca in criza care a lovit Spania", se spunea intr-o declaratie data publicitatii la Bruxelles, joi.

Aprobarea functioneaza pana la sfarsitul anului 2012 si invoca pentru prima data "clauza de protectie" pentru a le restrange libertatea de circulatie cetatenilor membri ai UE.

Spania este sigura tara din UE cu cea mai mare rata somajului, ajungand la peste 20 la suta incepand cu luna mai a anului trecut si crescand cu mai mult de 30 la suta in randul cetatenilor romani stabiliti acolo in prezent.

Libera circulatie a cetatenilor dintr-un stat membru nou poate fi restransa numai in anumite conditii si Spania a fost invitata sa furnizeze date care sa justifice punerea in aplicare a masurii de urgenta, conform celor de la The Telegraph

Anuntand decizia, László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, a declarat: "Comisia intelege de ce, in acest moment special - din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a mediului financiar foarte complex - autoritatile spaniole doresc sa faca un pas inapoi privind libera circulatie pe deplin. "

Dar el a adaugat: "Speram ca aceasta initiativa va fi limitata in timp cat mai mult posibil si o atitudine generala pozitiva fata de libera circulatie in Europa, va continua sa prevaleze."

Guvernul Spaniei a declarat ca sprijina libera circulatie a cetatenilor in cadrul UE, dar nu a mai fost capabil sa absoarba noi intrari de muncitori.

"Masura temporara nu va afecta romanii, care sunt deja parte din forta de munca in Spania", a declarat Jose Blanco, purtatorul de cuvant al guvernului socialist, adaugand: "Aceasta nu va afecta libera circulatie a cetatenilor in cadrul Uniunii Europene, un principiu pe care Spania l-a aparat intotdeauna. "

Atunci cand Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, tratatele lor de aderare au fost prevazute pe o perioada de tranzitie de sapte ani, timp in care ceilalti membri ar putea limita accesul la pietele lor de munca.

Spania a ridicat aceasta restrictie in ianuarie 2009, dar a avertizat in acel moment ca ar putea sa o reimpuna la o data ulterioara in cazul in care situatia economica se va inrautati.

Guvernul Romaniei are la dispozitie doua saptamani pentru a solicita o anulare a deciziei UE de a aproba cererea Spaniei.

Numarul romanilor din Spania a crescut de patru ori in ultimii cinci ani, la mai mult de 800.000, ceea ce face din Spania, cea mai mare comunitate straina.

Initial, atrasi de oportunitati in industria de constructii din Spania, in plina dezvoltare si pentru lucrari agricole sezoniere, multi dintre ei acum se intorc acasa deoarece putinele locuri de munca disponibile sunt solicitate de catre muncitorii spanioli.

Romania insasi are o rata a somajului de doar sapte la suta.

La inceputul crizei guvernul Spaniei a oferit imigrantilor non-europeni un stimulent de numerar sa se intoarca acasa in tarile lor, dar putini au acceptat oferta.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.