Reteaua Corect

Canada : Noile reglementari de emigrare

Scris de CorectDiaspora in 25 Mai 2011 la 02:45, in Consulare. 584 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfNT

La numai opt luni de la introducerea noilor reglementari cu privire la programul federal, « Citizenship and Immigration Canada »(CIC) pregaste alte schimbari si un nou sistem de selectie pentru programul de emigrare. Desi acestea sunt inca in faza de proiect am ales totusi sa le prezentam astazi pentru o imagine de ansamblu a ceea ce urmeaza sa se implementeze, pe teme de emigratie, intr-un viitor nu prea indepartat.

In conformitate cu datele afisate, la 17 februarie 2011, CIC  propune noi modificari la programul Federal. Dupa cum se precizeaza in comunicatul CIC, aceste schimbari au aparut din dorinta guvernului de a-i selecta doar pe acei candidati care au o sansa mai buna la integrarea in societatea canadiana si care astfel pot contribui mai bine la economia acesteia, informeaza ziarul canadian de limba româna «FAPT DIVERS».

 

Modificarile propuse vin sa intareasca declaratiile de la 1 noiembrie 2010 prin care guvernul anunta un plan de emigrare solid, menit sa duca la redresarea economica a Canadei si mentinerea acesteia in topul tarilor cu cel mai inalt standard de viata. Tot atunci CIC declara ca fara un plan ca cel anuntat intr-un viitor nu prea indepartat Canada nu va mai avea forta de munca necesara redresarii si dezvoltarii economice. Confruntata cu o populatie batrina si cu o rata a natalitatii extrem de scazuta, in urmatorii 5 ani cresterea fortei de munca se va datora noilor emigranti.

 

Se pare ca CIC se misca destul de repede in realizarea celor propuse. Astfel, in 17 februarie 2011 ministrul Cetateniei, Emigratiei si Multiculturalismului anunta ca: “Pentru a ne mentine competitivi pe plan mondial, trebuie sa ne asiguram ca emigrantii pe care ii alegem (la clasa skilled worker) sunt cei de care avem nevoie si care vor reusi aici…”.

 

Modificarile propuse par sa puna un pret mai mare pe tinerete si pe cunostintele de limba engleza/franceza ale aplicantilor. Daca este sa ne uitam la actualul sistem de punctaj, aplicantii cu varste cuprinse intre 21  si 49 de ani primesc numarul maxim de 10 puncte. In comparatie, Quebec-ul puncteaza in programu-i similar cu un maxim de 16 puncte doar aplicantii care au pina in 35 de ani. Dupa aceea, pentru fiecare an care se adauga la varsta candidatului dispar cate 2 puncte. Astfel ca un aplicant in varsta de 40 de ani ajunge sa primeasca doar 6 puncte la factorul varsta si astfel sa obtina un punctaj considerabil mai scazut decat cel al unul alt aplicant care obtine acelasi numar de puncte la factori precum educatia, experienta in munca, cunostintele de limba franceza, etc. dar care avantajul unei varste de pina in 35 de ani. Cat despre cei trecuti de 43 de ani, intr-o aplicatie pe Quebec acestia nu mai primesc nici un punct la acest factor de selectie.

 

Considerentele acestui sistem de selectie sunt pur economice, guvernul Quebec fiind probabil de parere ca adaptarea in noua societate este mai usoara pana la o anumita varsta. “Adaptarea” include bineinteles si contributia pe care noul emigrant si-o poate aduce la dezvoltarea economica a Quebec-ului.  Nu cunoastem inca amanunte si nu stim daca programul federal se va ghida dupa aceleasi norme, dar am vrut sa va faceti o impresie despre ce ar putea implica o astfel de schimbare.

 

In acelasi timp, aceste modificari urmaresc sa creasca numarul meseriasilor, tehnicienilor si ucenicilor, cei care in momentul de fata sunt defavorizati de un sistem de puntaj partinitor pentru cei cu studii superioare. Sincer, nu putem decat sa aplaudam o astfel de initiativa. Si ea similara programului pus la dispozitie de Quebec, aceasta provincie dand o sansa multora dintre aceia care nu au studii universitare dar au pregatire si/sau experienta intr-o gama destul de complexa de meserii.

 

Dupa declaratiile date de catre Citizenship and Immigration Canada, cei in masura sa schimbe actualul sistem de puntaj intentioneaza:

  Sa solicite aplicantilor la clasa Federal Skilled Worker cunostinte minime de limba engleza sau franceza (ramane de vazut valoarea pe care o va da CIC acestui “minim”);

  Sa faca un program federal mai accesibil meseriasilor, tehnicienilor si ucenicilor;

  Sa puna accentul pe emigrantii tineri care se pot adapta cu mai multa usurinta in societatea canadiana si care pot fi membrii activi ai fortei de munca pentru o perioada cat mai lunga de timp;

  Sa redirectioneze din puntele alocate pentru experienta in munca catre alti factori de selectie care sa contribuie cu success la forta de munca canadiana;

  Sa reduca potentialul pentru ofertele de munca frauduloase.

 

Actualul sistem de puntaj la programul Federal Skilled Worker dateaza din Iunie 2001 si este bazat pe factori de selectie precum educatia, varsta, experienta in munca, cunostintele de limba engleza/franceza, adaptabilitate. Conform vestilor primite de la Ottawa noul sistem de selectie propus se intentioneaza mult mai efectiv in selectionarea celor care pot sa reuseasca in Canada din punct de vedere economic.

Este limpede ca unele dintre masurile propuse vor limita numarul aplicantilor in vreme ce altele vor da o oportunitate celor care pana acum nu au avut-o. Cu siguranta o problema va fi si acel “minim” de limba engleza/franceza care va fi solicitat de catre guvern. Este devreme sa ne pronuntam pro sau contra schimbarilor propuse. Nu putem decat sa asteptam si sa speram ca la momentul respectiv balanta va inclina mai mult catre avantajele aduse de catre un nou sistem de selectie.

(Articol redactat de Eugenia Nita, Immigration Counsel – Full Member of Canadian Society of Immigration Consultants; Email: eugenia.nita@expertointl.com)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.