Reteaua Corect

Comisia Europeana: restrictii pe piata muncii pentru romani

Scris de Mirela C in 23 august 2011 la 18:53, in Diaspora. 2466 vizualizari Intra in discutie Taguriacces, piata muncii, restrictii, SPANIA, Uniunea Europeana shortlinkhttp://crct.ro/ngha

Comisia Europeana (CE) a autorizat Spania in data de 11 august sa reintroduca permisele de munca pentru cetatenii romani. Prin comunicatul de presa transmis de oficialitatile de la Bruxelles, pe marginea deciziei adoptate, se declara ca "este posibil ca afluxul continuu si nerestrictionat al muncitorilor romani sa poata fi factorul care sa sporeasca presiunea pe piata muncii. Prin urmare, pentru a restaura situatia normala pe piata muncii spaniole, este indreptatit ca Spania sa fie autorizata sa limiteze temporar liberul acces al muncitorilor romani".

Sursa imagine: thejournal.ie

Potrivit acestora, sensul in care merge decizia CE este cea de acceptare, temporara si sub monitorizare, a restrictiilor cerute de Madrid "avand in vedere situatia dramatica" a ratei somajului din Spania.

Impunerea restrictiilor pentru romani va fi insa atent monitorizata de Comisia Europeana si ea va putea fi ridicata "in orice moment", au adaugat oficiali ai CE.

CE va trebui sa urmareasca evolutia pietei muncii si in functie de acest lucru sa decida daca vor elimina sau nu permisele de munca, daca “se dovedeste ca sunt mai restrictive decat obiectivul propus, mai ales in privinta activitatilor care necesita o diploma universitara sau o pregatire echivalenta”.

Spania va fi nevoita sa transmita trimestrial catre CE date privind ocuparea locurilor de munca in sectoarele sale de activitate.

Primul din aceste rapoarte va trebui sa fie prezentat pana in ultima zi a acestui an.

Madridul are nevoie de avizul CE pentru a restrange una din libertatile fundamentale ale Tratatului Uniunii Europene: libertatea de miscare pe Piata europeana a muncii.

Cand Romania si Bulgaria au aderat la UE, cei 15 membri veterani ai Uniunii au impus restrictii pe pietele interne de munca.

Spania a fost printre primele care le-au eliminat, in 2009, in timp ce alte zece state - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - le mentin pana in 2013.

Noua decizie a Spaniei de a cere permise de munca cetatenilor romani ar putea deveni un instrument "legal" ale caror victime vor fi tiganii romani si nu numai.

Tarile care aplica restrictii pentru romani sunt: Austria, Germania, Italia, Belgia, Iranda, Franta, Luxemburg, Olanda, Malta si Marea Britanie.

Belgia a introdus de curand o procedura rapida pentru eliberarea permiselor de munca in cel mult 5 zile pentru profesiile in care lipseste mana de lucru.

Statele Uniunii Europene care nu au restrictionat accesul lucratorilor romani pe piata muncii sunt: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania si Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia si Danemarca.

La acestea se adauga Spania, unde restrictiile vor intra in vigoare in scurt timp.

Rata somajului in Spania, care a crescut de la  7.95% la 21.29% in primele patru luni al anului 2011, la ora actuala este cea mai crescuta rata a somajului din intreaga Uniune Europeana.

In orice caz cetatenii romani vor beneficia in intregime de libertate de miscare din partea Uniunii Europene si vor avea liber acces pe piata muncii din Spania incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.