Reteaua Corect

Putini români mai iau drumul Australiei!

Mihai Maghiaru (78 de ani), presedintele Asociatiei Românilor din Australia : "Nu am cui sa predau stafeta!"

Mihai Maghiaru, presedintele ARA, premiat Mihai Maghiaru, presedintele ARA, premiat


Una dintre cele mai vechi asociatii românesti de peste hotare se afla în Australia. Se cheama simplu: Asociatia Românilor din Australia (ARA) si a fost înfiintata în 1951. Mihai Maghiaru, 78 ani, presedintele în exercitiu al ARA, ne-a povestit cum se vede România din alta emisfera si cum sunt organizati românii în Australia. O problema spinoasa este cea a generatiilor tinere de români: sunt indiferenti fata de asociatii si viata comunitara. ARA risca sa dispara, asa cum risca sa dispara si UMRL si alte asociatii-simbol ale diasporei române. Mihai Maghiaru a plecat din România în 1947. A ajuns în Cehoslovacia, apoi în Austria, Germania, si în 1950 a venit în Australia. A lucrat ca expert în asigurarea calitatii - quality assurance officer, timp de 20 ani, contribuind la introducerea standardelor internationale de calitate pe continentul australian. De 13 ani e la pensie si "foarte ocupat cu asociatia". El este presedinte ARA din 1992, si este la al doilea mandat de presedinte, primul datând din perioada 1964-1966. 

Asociatia a luat fiinta în iunie 1951, ca urmare a adunarilor spontane ce aveau loc în Hyde Park Sydney. În acelasi an si-a început aparitia si Buletinul de informatii ARA. În 1958, prin stradania membrilor asociatiei, a luat nastere si prima biserica ortodoxa româna "Buna Vestire" în Sydney. În 1982, asociatia a înfiintat si prima scoala româneasca. "ARA este prima asociatie româneasca de pe acest continent. A luat fiinta în 1951. Cu trei ani în urma, am sarbatorit 50 de ani de existenta. O serbare cum n-a mai fost. Au fost parlamentari, ministrul emigratiei, ambasadorul României. Problema este ca nu mai avem cui sa dam stafeta. Tineretul care a venit din '80 încoace e dezastruos. Nu se implica în viata comunitatii. Nu-i intereseaza. Am înteles ca asa ceva se întâmpla si în Canada. Viitorul asociatiei este incert. Daca tinerii nu se implica, se va topi", ne-a spus Mihai Maghiaru, presedintele ARA, asociatie cu sediul în suburbia Fairfield de lânga Sydney. 

Câti români sunt în Australia?
"Trebuie sa tinem cont ca Australia nu e prea populata. Când am venit în Australia, în 1950, erau 7 milioane de locuitori. Acum are 20 milioane, majoritatea comasati pe coasta de rasarit. Se spune ca sunt cam 14.000 de români. Dupa parerea mea, sunt mai multi, dar nu cred sa fie mai multi de 20.000. În Sydney sunt cam 4.000, în Melbourne 5.000, multi sunt si în Queensland. Nu e un paradis aici. Australia este cel mai uscat continent iar acum e seceta. N-a mai fost pâna acum în istorie asa o seceta. Sydney este unul dintre cele 10 cele mai scumpe orase din lume, chiar daca acum au mai scazut preturile. Pe de alta parte, si somajul a scazut considerabil, în ultimii 10 ani. Se gaseste de munca în Sydney, în Victoria, în Melbbourne". 

Ce e nou în domeniul imigratiei?
"Când am venit noi, pe vremuri, am venit ca refugiati. Am venit cu contract de munca pe doi ani de zile. Atunci nu se recunosteau studiile facute în Europa. Abia prin 1965, australienii au început sa recunoasca politehnicile din România si, în general, din Europa. Nici acum însa medicii nu sunt recunoscuti, singura înlesnire fiind o autorizatie de practica daca merg sa profeseze la tara. În inginerie, sunt verificate toate documentele de studii, si sunt recunoscuti. 
Australia are ministru al emigratiei, si are si un ministru al cetateniei. Avem relatii foarte bune cu departamentul de emigrari. Aici exista centre subventionate de guvern "Migrant resources center", prin care îi ajutam pe noii veniti. Am colaborat cu aceste centre înca de pe vremuri, de când rpomânii primeau azil politic. Asociatia a sponsorizat foarte multi români care au venit aici. În 1990 au venit ultimii azilanti. 
În ultima vreme vin foarte putini români aici. Cu trei saptamâni în urma a venit o pereche din tara, i-am asteptat la aeroport, i-am ajutat sa gaseasca o locuinta temporara, le-am facut asigurare medicala. Problema e ca tarile occidentale iau crema, iau oameni gata facuti, cu o profesie, cu experienta. Aceste tari câstiga ceea ce România pierde: material uman de calitate. De ce nu încurajeaza tineretul sa ramâna în România? Occidentul ia crema. Trebuie sa fii bun, sa stii limba, sa ai experienta. România pierde. Eu cred ca la Bucuresti, conducerea tarii este dezastruoasa".

În ce relatii sunteti cu Bucurestiul? 
Dupa 1990 am deschis un dialog cu autoritatile de la Bucuresti, carora le-am expus necesitatile noastre. Stam de vorba cu ei, dar nu facem politica. Noi, ca asociatie, ne-a pastrat independenta timp de 53 ani, si n-o sa ne-o pierdem acum. 
Nu ne-am afiliat la nici o organizatie. Noi am fost tot timpul oaia neagra anticomunista. Cred ca înca e nevoie de anticomunism, pentru ca în România s-a schimbat numai numele. În Justitie e prapad. Nici în lumea a treia nu se întâmpla ce se întâmpla la noi. Dupa 50 de ani de comunism n-a mai ramas nimic. Si ce e mai grav, românilor le e teama sa vorbeasca. Au trecut 15 ani si e mai rau decât în 1989.

Care ar fi solutia?
Acolo e multa lume care ar trebui trecuta pe linie moarta. Dar e o delasare totala, la toate nivelurile. Coruptie a fost întotdeauna la noi, dar acum a luat proportii nemaipomenite. Am fost în România o singura data, în urma cu 6 ani. România e o tara frumoasa, bogata. Eu vin din Timisoara, era pe vremuri cel mai frumos oras din tara. Am fost socat sa vad cladirile noi facute de tigani, "palatele tiganesti", la fel de urâte ca blocurile construite în anii comunismului. E un dezastru. Te dor ochii daca te uiti. Noi ne-am sacrificat viitorul, dar n-a fost de ajuns. Oricât le-ai ierta, relele comunismului nu se pot uita. Sa ne gândim la cei care au murit prin închisori. E dureros ce s-a întâmplat. Asa ceva nu se uita. Anul trecut trebuia sa vina Iliescu aici. N-a mai venit, pentru ca risca sa i se întâmple ce s-a întâmplat recent la Montreal. 

Imaginea românilor în Australia?
Sunt multi infractori români în circulatie aici. Astea sunt urmele epocii de aur. Au fost trimisi aici, infiltrati. Recent a fost o stire cu un român din Brisbane, gasit cu arme, care se ocupa de trafic de droguri. L-au depistat cu un agent al politiei infiltrat în banda. Sunt multi, dar parca nu mai suntem asa renumiti în infractiuni cum eram în urma cu 6 ani în urma, când fenomenul infractionalitatii românesti luase proportii atât de mari, încât s-a discutat subiectul si în Parlament.
Si în rândul preotilor au fost informatori. În 1974, regimul comunist a trimis preoti în strainatate, în misiune. Dupa 1990, am cerut înlocuirea unor preoti, pentru ca erau informatori. A fost umplut occidentul de asemenea oameni, ca sa ne destrame.

Cum caracterizati activitatea asociatiei?
Pe vremuri erau multe asociatii românesti în Australia. Pâna acum 10 ani ne întelegam între noi, dar acum întelegerea s-a destramat. Pe vremuri faceam câte patru sarbatori pe an. Anul acesta ne-am rezumat la picnic-uri. Tineretului nu-i place nici muzica, nici dansul cu care suntem noi obisnuiti. Avem si o publicatie, care merge continuu de 50 de ani."Buletinul de Informatii al Asociatiei Românilor din Australia", într-un tiraj de 250 de exemplare, care apare odata la doua luni. Are 20 pagini, format A4, abonamentul este 25 dolari australieni (30 $ americani), si trateaza argumente de istorie, politica româneasca, religie. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.