Reteaua Corect

Canada : Aur pentru Ansamblul « Hora » din Montreal

Scris de CorectDiaspora in 05 martie 2012 la 02:35, in Artisti si sportivi in strainatate. 4777 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nh2v

La 8 ani de la infiintare, ansamblul folcloric Hora din Montreal si-a premiat artistii de frunte. Un gest special al fondatorului si « sufletului » formatiei, Florin Salajan, care i-a recompensat pe cei ce au fost si au ramas alaturi de el de la inceput si pana acum: în cadrul unei festivitati, a ’’familiei Hora’’, el a oferit cateva bijuterii din aur de 14 k, reprezentand logo-ul trupei Hora.

Cei care au primit acest cadou –surprinsi si ei, ca si intreaga asistenta, au fost Oana Zugrav, Augusta Perde, Ana Maria Misariu, Tudor Popa si fratii Cristi si Tudor Margineanu. « Iar daca sunt doar sase», explica Florin Salajan, « nu este  pentru ca altii nu ar merita acest mic dar, cu valoare de simbol, ci pentru ca trebuia inceput cu cineva,  asa ca i-am ales pe cei care au inceput acum 8 ani activitatea cu mine si sunt si acum in ansamblu. »
Florin Salajan este multumit ca a reusit sa transmita tinerilor din ansamblu pasiunea lui pentru folclor si spune ca ceea ce i se pare extrem de dificil este transmiterea valorilor culturale la ’’a doua generatie’’ de imigranti: ’’Romanii care vin aici au constiinta valorilor spirituale romanesti, dar putini reusesc sa le transmita copiilor lor. Si astfel a doua generatie risca sa piarda contactul cu aceste valori. Ma bucur extrem de mult cand vad ca exista, totusi, oameni care fac efortul de a pastra si da mai departe comorile materiale si spirituale care alcatuiesc identitatea noastra romaneasca’’.
Trupa Hora are deja la activ peste 100 de aparitii pe scenele festivalurilor de folclor din Montreal, Quebec, Ottawa, plus cateva reprezentatii oferite comunitatilor romanesti din SUA, iar dintre proiectele de viitor nu lipseste un turneu in... Romania!
De ce a avut loc festivitatea tocmai acum? Florin Salajan a oferit explicatia: decembrie 2011 i-a prins pe cei de la Hora in plina activitate, cu repetitii si mai multe spectacole, între care cele de la Quebec (cu ocazia Zilei Romaniei) si Hamilton (de Craciun, chiar pe 25 decembrie, la un festival de obiceiuri de iarna organizat de  biserica romaneasca). Iar la cumpana anilor, au facut un adevarat tur de forta si vizitand nu mai putin de noua ’’revelioane romanesti’’, unde au dansat si cantat compatriotilor.
Astfel ca numai în urma cu câteva zile au gasit « o fereastra » membrii ansamblului si au petrecut un ’’revelion’’ al lor,  impreuna cu cei apropiati – ’’familia Hora’’, formata din peste 250 de persoane, din comunitatea româneasca din Canada. (Adrian ARDELEAN, ZigZag Roman-Canadian).

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.