Tânărul de 24 de ani a compus lucrarea de muzică clasică pentru bas, cor şi orchestră ce va fi prezentată marţi la Casa de cultură a radioului ORF. Ea descrie viaţa şi pătimirile unui om care l-a fascinat pe Gaspar: Hugo Höllenreiner, cel care, în copilărie, a fost printre puţinii care au supravieţuit experimentelor lui Josef Mengele, şi care a fost torturat numai pentru că era ţigan, scrie cotidianul Die Presse, potrivit Agerpres.
Pojejena-Caransebeş, via Germania
Cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa trăieşte şi astăzi sub presiune: mulţi romi se află la periferia societăţii, mai ales în Europa de Est. Nici în Pojejena, unde Adrian şi-a petrecut primii ani din viaţă, nu era întotdeauna uşor. Părinţii lui Adrian au plecat în Germania, acum 20 de ani. Dar statul german nu a vrut ca familia de romi să stabilească pe teritoriul său, aşa că a trimis-o înapoi în România.
Reveniţi în România, au înfiinţat, cu banii economisiţi în Germania, o firmă în oraşul Caransebeş. În zonă trăiau încă mulţi şvabi. Adrian a mers la o şcoală unde se preda în limba germană. Tot acolo era şi o şcoală de muzică, unde mama lui Adrian l-a trimis la cursuri de pian. În scurt timp a devenit clar cât potenţial se ascundea în băiat. Un potenţial pe care părinţii lui s-au temut că nu îl va putea valorifica pe deplin în România.
Familia Gaspar s-a mutat în Austria, iar Adrian a urmat liceul de muzică, iar din 2006 studiază componistica la Universitate.Încă din adolescenţă a început să compună, îmbinând compoziţia clasică cu muzica ţigănească.
În 2008, paşii săi s-au intersectat cu cei ai lui Hugo Höllenreiner. Familia sa îl cunoscuse pe Höllenreiner la o comemorare la lagărul de la Auschwitz. Höllenreiner provine el însuşi dintr-o familie sinti din Germania. Astfel, pe Adrian Gaspar istoria familiei Höllenreiner sub nazişti l-a impresionat în aşa măsură, încât a compus „Symphonia Romani - Bari Duk”.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.