Reteaua Corect

Austria: Un rom, compozitor de succes la Viena

Scris de CorectDiaspora in 11 Mai 2011 la 01:52, in Artisti si sportivi in strainatate. 374 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nfxs

Adrian Gaspar, un tânăr compozitor de etnie romă, din satul Pojejena de la graniţa României cu Serbia, este astăzi un muzician de succes la Viena şi compune piese clasice, scrie cotidianul Die Presse, citat de EvZ, într-un articol ce îi este dedicat.

Tânărul de 24 de ani a compus lucrarea de muzică clasică pentru bas, cor şi orchestră ce va fi prezentată marţi la Casa de cultură a radioului ORF. Ea descrie viaţa şi pătimirile unui om care l-a fascinat pe Gaspar: Hugo Höllenreiner, cel care, în copilărie, a fost printre puţinii care au supravieţuit experimentelor lui Josef Mengele, şi care a fost torturat numai pentru că era ţigan, scrie cotidianul Die Presse, potrivit Agerpres.

 

Pojejena-Caransebeş, via Germania

Cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa trăieşte şi astăzi sub presiune: mulţi romi se află la periferia societăţii, mai ales în Europa de Est. Nici în Pojejena, unde Adrian şi-a petrecut primii ani din viaţă, nu era întotdeauna uşor. Părinţii lui Adrian au plecat în Germania, acum 20 de ani. Dar statul german nu a vrut ca familia de romi să stabilească pe teritoriul său, aşa că a trimis-o înapoi în România.

Reveniţi în România, au înfiinţat, cu banii economisiţi în Germania, o firmă în oraşul Caransebeş. În zonă trăiau încă mulţi şvabi. Adrian a mers la o şcoală unde se preda în limba germană. Tot acolo era şi o şcoală de muzică, unde mama lui Adrian l-a trimis la cursuri de pian. În scurt timp a devenit clar cât potenţial se ascundea în băiat. Un potenţial pe care părinţii lui s-au temut că nu îl va putea valorifica pe deplin în România.

Familia Gaspar s-a mutat în Austria, iar Adrian a urmat liceul de muzică, iar din 2006 studiază componistica la Universitate.Încă din adolescenţă a început să compună, îmbinând compoziţia clasică cu muzica ţigănească.

În 2008, paşii săi s-au intersectat cu cei ai lui Hugo Höllenreiner. Familia sa îl cunoscuse pe Höllenreiner la o comemorare la lagărul de la Auschwitz. Höllenreiner provine el însuşi dintr-o familie sinti din Germania. Astfel, pe Adrian Gaspar istoria familiei Höllenreiner sub nazişti l-a impresionat în aşa măsură, încât a compus „Symphonia Romani - Bari Duk”. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.