Reteaua Corect

TREI GENERAŢII DE ARTIŞTI ISRAELIENI, ORIGINARI DIN ROMÂNIA

Expoziţia de arte plastice, care a stat la baza proiectului cultural de la Beer Sheva, este o iniţiativă îndrăzneaţă a profesorului Haim Manor, de la Departamentul de Arte al Universitaţii, avînd ca scop organizarea de către studenţii care studiază curatoria a unei expoziţii cu participarea unor artişti plastici din România sau originari din România, care să prezinte publicului israelian, arta modernă românească şi influenţele româneşti asupra creaţiei artiştilor din Israel informeaza publicatia dedicata universului evreilor originari din Romania "Buna dimineata, Israel!" din Haifa.

Din fiecare ţară au fost selectaţi câte 20 de participanţi, Grupul artiştilor israelieni, originari din România, este format din trei categorii. Prima generaţie, cei care au emigrat în Israel înainte de înfiinţarea Statului Israel: Reuven Rubin (1893-1974), Marcel (Iancu) Janco (1895-1984), Yaacov (Jacob) Eisenscher (1896-1980) şi Jean David (1908-1993). A doua generaţie, care au emigrat după înfiinţarea Statului (1948): Arie Berkowitz, Digi Dekel, Belu Simion Făinaru, Dov Heller, Liana Saxone-Horodi, Yehudit Matzkel, Dinu Mendrea, Ruth Oren, Philip Rantzer, Edwin Salomon, Sasha Serber, Vilhelmina Sokol, Nora (Eleonora) Stanciu, Erica Weisz Schveiger. În fine, a treia generaţie, artişti născuţi în Israel, din părinţi originari din România: Iris Kovalio şi Efi Ben David. Grupul artiştilor din România îl cuprinde pe celebrul artist de origine evreiască din generaţia trecută, Victor Brauner (1903-1966), emigrat în Franţa. Ceilalţi 19 sînt artişti români contemporani: Zoltan Bela, Irina Botea, Dragoş Burlacu, Claudiu Ciobanu, Florin Ciulache, Maxim Dumitraş, Teodor Graur, Nicu Ilfoveanu, Sorin Ilfoveanu, Istvan Laszlo, Stela Lie, Ciprian Mureşan, Miklos Onuscan, Lila Passima, Ştefan Pelmuş, Dan Perjovschi, Alexandru Potecă, Tudor Prisăcariu, Vasile Raţă.

 

Deşi este o manifestare cu mulţi participanţi, avînd stiluri diferite şi folosind tehnici variate (de la ulei pe pînză la fotografie şi de la instalaţii la video şi film), spaţiul din moderna clădire a Senatului Universităţii a fost folosit cu profesionalitate de profesorul Haim Manor şi cei 31 de studenţi ai cursului de curatorie, care au realizat o expoziţie impresionantă prin dimensiuni şi înaltă ţinută artistică.

 

În frumosul şi voluminosul catalog bilingv (ebraică şi engleză), profesorul Haim Manor, care nu este de origine românească, afirmă că scopul manifestării este de a face cunoscut publicului israelian, a cărui cunoştinţe despre România se rezumă la câteva noţiuni culinare (mămăligă-papanaşi), aspecte autentice şi diverse ale culturii româneşti. Israelul fiind o ţară de emigraţie, evreii veniţi din toate colţurile lumii au adus o contribuţie importantă la cultura israeliană.

 

Această expoziţie, permite artiştilor israelieni originari din România să afirme cu mîndrie, fără să-şi ascundă originea: „eu sînt român“. Pentru această realizare deosebită merită toată lauda profesorul Haim Manor şi studenţii lui de la Universitatea din Neghev, precum şi doamnele Gina Pană – director şi Claudia Pană – coordonatorul proiectului, de la Institutul Cultural Român din Tel-Aviv.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.