Reteaua Corect

Ziarul BURSA a făcut Plângere prealabilă contra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)

Scris de newsreporter in 14 octombrie 2020 la 10:15, in Business. 311 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, iarul bursa, plangere prealabila shortlinkhttp://crct.ro/nwNH

BURSA a depus o Plângere prealabilă contra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că tărăgănează să răspundă solicitării de informaţii figurând într-o Scrisoare deschisă, care a fost publicată în ediţia din 2 septembrie (vezi "Scrisoare deschisă adresată domnului Nicu Marcu, preşedintele ASF"/ BURSA / 02 septembrie), dar, spre surpriza Direcţiei de comunicare din ASF, a înregistrat-o şi la Registratură ASF, ca solicitare oficială.

Surpriza este reciprocă, pentru că, astăzi, în intenţia unei comunicări deschise, am informat pe şeful Direcţiei de comunicare asupra faptului că vom face o Plângere prealabilă şi în mod cu totul neaşteptat, am descoperit că nu ştia de înregistrarea oficială a solicitării noastre.

Ziarul BURSA a făcut Plângere prealabilă contra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)

Se pare că Scrisoarea deschisă a fost tratată în ASF drept un material jurnalistic care nu obligă la vreun răspuns, în pofida angajamentului explicit al conducerii ASF, de faţă cu zeci de martori, că va răspunde întrebărilor ziarului BURSA şi că va răspunde fiecărei şi tuturor întrebărilor (vezi "Preşedintele ASF Nicu Marcu s-a întâlnit (informal) cu un număr de ziarişti"/ BURSA / 03 septembrie).

Neîndeplinirea promisiunilor induce îndoiala cu privire la onoarea conducerii ASF, o instituţie care, oricum, este stigmatizată drept "cloacă" a corupţiei şi de aceea, singura speranţă de reîntronare a normalului venea de la nou numitul preşedinte ASF Nicu Marcu şi de la oamenii prin care a primenit personalul ASF, între care se numără însuşi noul şef al Comunicării ASF, fostul ziarist Daniel Apostol.

Cu exact două luni în urmă, ziarul BURSA a cerut instituţiilor pieţei să ia poziţie faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana, adresându-le două întrebări (vezi "Răspunsuri ale instituţiilor pieţei la solicitarea BURSA să ia poziţie faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana"/ BURSA /12 august):

"1. Cui revine, în opinia dumneavoastră, responsabilitatea pentru faptul că Valoarea Activului Net al SIF Banat-Crişana a fost raportată cu peste un miliard de lei faţă de valoarea justă, în două luni succesive?

2. Care este poziţia pe care o adoptă instituţia dumneavoastră faţă de manipularea despre care vorbeşte Ziarul Bursa, ce are reverberaţii în întreaga piaţă de capital?"

Răspunsul de atunci al ASF a fost, din nou, o promisiune:

"Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă informăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară a iniţiat o investigaţie pentru a clarifica toate aspectele referitoare la această situaţie. Concluziile vor fi comunicate după încheierea acestei acţiuni, în măsura în care aceste informaţii vor putea fi făcute publice".

În realitate, cazul nu necesită nici un fel de investigaţie, după cum arătam în articolul "ASF nu ia nicio măsură să oprească manipularea; cifrele manipulate de SIF Banat Crişana continuă să fie afişate public de BVB şi AAF" /BURSA/ 14 august:

"Nimeni nu ştie în ce constă investigaţia pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat că a declanşat-o în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana, cât durează, ce urmăreşte să obţină, cu ce metode şi dacă ASF va împărtăşi rezultatele şi publicului, pentru ca aceşti paria ai societăţii noastre, amărâţii de investitori, să ştie care este soarta banilor lor.

Pare că ASF investighează aritmetica".

Investigaţia se termină când termini de citit articolul din BURSA "SIF Imobiliare - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital"/ BURSA /30 iulie şi după ce verifici că e adevărat ce scrie acolo că SIF Banat Crişana şi-a umflat Valoarea Activului Net raportată public, cu peste un miliard de lei.

Ceea ce am publicat la 14 august este la fel de valid după două luni, azi 13 octombrie, cu singura diferenţă că au trecut două luni şi este de presupus că fie investigaţia s-a întrerupt, fie că nu s-a sfârşit şi continuă, fie că rezultatele investigaţiei nu pot fi date publicităţii, dintr-un motiv misterios şi aici suntem liberi să facem orice speculaţii.

Deşi preşedintele Nicu Marcu şi-a declarat disponibilitatea pentru o relaţie corectă cu presa, până acum nu şi-a îndeplinit partea de sarcini care îi revin, pentru corecta informare a publicului.

Este motivul pentru care am depus Plângerea prealabilă, în drum către o acţiune în justiţie.

Nu ne dorim decât ca piaţa de capital să îşi recapete capacitatea de atragere a încrederii, prin restaurarea integrităţii profesionale şi morale a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a oamenilor săi.

Un prim pas stă în răspunsurile formulate în Scrisoarea deschisă din BURSA, aşteptate cu cel mai înalt interes de investitori.

Articol de MAKE publicat în Bursa

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.