Reteaua Corect

Xiaomi cade pe bursa din Hong Kong

Scris de newsreporter in 15 ianuarie 2021 la 11:40, in Business. 679 vizualizari Intra in discutie Taguribursa, Hong Kong, sanctiuni, scadere, sua, Xiaomi shortlinkhttp://crct.ro/nxfb

Cotația acțiunilor Xiaomi cădea vineri cu 11% la deschiderea Bursei din Hong Kong, după ce producătorul chinez de telefoane mobile a fost înscris de Statele Unite pe o listă neagră a companiilor supuse sancțiunilor americane din cauza legăturilor cu armata Chinei, potrivit AFP, citat de HotNews.

Aceasta înscriere de ultim moment pe lista companiilor chineze care fac obiectul sancțiunilor este ultima concretizare a patru ani de tensiuni diplomatice între Beijing și Washington sub președinția lui Donald Trump.

Cu doar șase zile înainte de finalul mandatului lui Trump, autoritățile au făcut o serie de anunțuri care vizează producătorul chinez de smartphones Xiaomi, dar și gigantul petrolier CNOOC.

Xiaomi, care a depășit Apple și a devenit în 2020 al treilea producător mondial de smartphones, este una dintre cele nouă companii chineze care figurează pe această listă, din cauza prezumtivelor legături cu armata Chinei.

Decizia înseamnă că investitorii americani nu vor mai putea cumpăra acțiuni și vor trebui chiar să-și cedeze participațiunile până în 11 noiembrie 2021, dacă viitorul președinte Joe Biden nu schimbă decizia.

Xiaomi este una dintre cele mai mari companii chineze care figurează pe această listă.

Într-un comunicat, ministerul american al Apărării se declară "decis să pună în evidență și să contracareze strategia de dezvoltare prin fuziunea civilo-militară a Republicii Populare a Chinei" care îi permite acces la date esențiale în materie de tehnologie și securitate.

Washington a decis sancțiuni asemănătoare pentru Huawei și gigantul cipurilor electronice Smic, acțiuni care le frânează capacitatea de import de tehnologii esențiale și competitivitatea pe plan internațional.

În noiembrie, administrația Donald Trump a publicat un decret care interzice americanilor să investească în companii chineze care ar beneficia de susținerea armatei chineze, pentru a le împiedica accesul la tehnologii americane.

China a denunțat o "hărțuire" din partea Americii și a promis că va lua "măsurile necesare" pentru a apăra drepturile companiilor chineze.

La începutul lui ianuarie, Bursa din New York a anunțat decizia de a retrage de la cotare trei companii chineze din sectorul telecom după ce a primit "noi consemne specifice" din partea ministerului american al Economiei.

O altă listă, realizată de departamentul Comerțului, interzice unor companii din China, printre care grupul petrolier național CNOOC și Skyrizon, specializat în sectorul aerian, să fie eligibile în cadrul indicilor bursieri ai Wall Stret.

Pentru companiile americane, aceste măsuri complică exportul de produse tehnologice că societățile înscrise pe liste.

Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a precizat că grupul petrolier CNOOC figurează pe listă din cauza "acțiunilor sale imprudente și belicoase din marea Chinei de sud și a politicii agresive care vizează obținerea de tehnologii și de drepturi de proprietate intelectuală sensibile, cu scopuri militare". Aceste acțiuni constituie "o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite și pentru securitatea comerțului internațional".

Marea Chinei de sud, o rută comercială esențială la nivel mondial, printre cele mai bogate în materie de resurse și de biodiversitate, se află în centrul tensiunilor dintre Beijing și Washington.

Vineri, cotația acțiunilor CNOOC nu era afectată de informații, evoluând în creștere cu 0,12% pe bursa din Hong Kong.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.