Reteaua Corect

Vosganian: Noul Guvern are o mare raspundere in privinta ameliorarii climatului de afaceri

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a postat vineri, pe site-ul clubului bloggerilor liberali, o evaluare ingrijoratoare cu privire la mediul de afaceri romanesc. Citand din datele prezentate intr-un clasament realizat in 2012 de Banca Mondiala, fostul ministru al Economiei conchide ca “in mediul de afaceri romanesc este mult mai greu decat inainte sa traiesti, dar e mai lesne sa mori” si atentioneaza ca noul Guvern are o mare raspundere in privinta ameliorarii acestei situatii. In caz contrar, afirma liberalul, “cresterea economica de 4-5 %, care sa ne ajute sa reducem decalajele fata de media Uniunii Europene va ramane, ca si sabia lui Stefan cel Mare de la Istambul ori tezaurul de la Moscova, imposibil de atins”.

Varujan Vosganian Varujan Vosganian
Sursa imagine: clubulbloggerilor.pnl_.ro.jpg

Redam in cele ce urmeaza textul postat vineri de Varujan Vosganian:

Iata o evaluare ingrijoratoare cu privire la mediul de afaceri romanesc:

Romania ocupa pozitia a 72-a in lume din 183 in clasamentul Bancii Mondiale (BM), „Doing business 2012", in scadere cu sapte pozitii fata de anul 2011. Clasamentul, menit sa ofere o imagine de ansamblu asupra usurintei de a dezvolta si de a face afaceri in Romania, nu este deloc incurajator pentru strainii care vor sa inceapa o investitie la noi in tara.

Potrivit clasamentului general, care tine cont de 10 domenii, la unele capitole Romania a cazut pe locul 164 din 183. Este vorba de indicatorul referitor la energia electrica unde birocratia isi spune cuvintul. Alimentarea cu energie electrica a sediului unei firme se face in 223 de zile si necesita sapte proceduri.

De asemenea, Romania a pierdut 32 de pozitii in privinta infiintarii unei firme, ajungand pe locul 63 in clasament, ceea ce inseamna ca, fata de anul trecut, este mult mai greu sa iti deschizi o firma.

Raportul mai arata ca Romania sta prost si la capitolul „Import- Export", ocupand locul 72 fata de 49 anul trecut. Prin urmare, costurile si procedurile necesare derularii operatiunilor de import-export s-au modificat in defavoarea investitorilor.

Investitorii se lovesc in continuare de birocratie in ceea ce priveste plata taxelor. Romania este pe locul 154 din 183, oamenii de afaceri fiind nevoiti sa plateasca anual 113 taxe fata de o medie de 37 de taxe in Europa de Est si Asia Centrala.

In schimb, s-au imbunatatit conditiile de intrare in insolventa a unei firme. Daca in anul precedent Romania era pe locul 109, acum ocupa pozitia 97. Rezolvarea unei insolvente dureaza trei ani si trei luni, costurile sunt de 11% din valoarea firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de 28,6%.

Romania inregistreaza un punctaj bun si in privinta obtinerii unui credit, situandu-se pe locul 8 in clasament.

Analizele „Doing Business" ofera date despre reglementarile si reformele care vizeaza mediul de afaceri in peste 183 de tari.

Rapoartele iau in considerare companii din categoria intreprinderilor mici si mijlocii si masoara reglementarile pe toata durata de existenta a acestora, de la infiintare la faliment.

Asadar, in mediul de afaceri romanesc este mult mai greu decat inainte sa traiesti, dar e mai lesne sa mori. Noul Guvern are o mare raspundere in privinta ameliorarii climatului de afaceri. De la inscrierea unei firme si derularea operatiunilor fiscale cu statul si pana la obtinerea autorizatiilor si conectarea la utilitati, ca sa nu mai vorbim de predictibilitatea legislativa, e nevoie de un set de noi reguli si de respectarea lor. Altminteri, cresterea economica de 4-5 %, care sa ne ajute sa reducem decalajele fata de media Uniunii Europene va ramane, ca si sabia lui Stefan cel Mare de la Istambul ori tezaurul de la Moscova, imposibil de atins.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.