Reteaua Corect

Voi aveți voie doar urși

Scris de newsreporter in 08 decembrie 2021 la 09:42, in Business. 377 vizualizari Intra in discutie Taguribani, china, grecia, românia, ursi shortlinkhttp://crct.ro/nyPe

Privesc pe YouTube un scurt filmuleț propagandistic chinezesc, trimis de un prieten complex, care știe să citească dincolo de vălurile ideologice. În filmuleț este vorba despre inaugurarea unei căi ferate între capitalele a două țări balcanice, Serbia (Belgrad) și Ungaria (Budapesta), cu bani puși de chinezi. Această cale ferată se continuă la vale, spre Bulgaria (Sofia, Varna) și spre Grecia (Salonic, Atena).

Ce fac chinezii? Își văd interesele. Vor să lege Pireu, portul grecesc aferent capitalei Atena, de miezul Europei: Budapesta și de acolo Viena și restul. Ce e la Pireu? Un port cumpărat de chinezi. Un cap de pod în Europa, parte a proiectului lor strategic Drumul Mătăsii, prin care să-și aducă mărfurile mai convenabil încoace. Pireu. Varna. Piese de șah și de go pe tabla geostrategică a învîrtitului banilor globali. Bani mulți.
Ce au făcut grecii și ungurii? Și-au văzut interesele. Chiar dacă fac parte din Uniunea Europeană, au rezistat ordinelor Führerului german, adevăratul hegemon al Europei, care și-ar fi dorit ca statele satelit să nu iasă din cuvîntul său și să nu folosească și alți bani decît cei dați de coana Europa. Bani care vin la pachet, evident, cu condiționalități și cu implicita nevoie să fie întorși înapoi spre Occident, spre firmele de construcții ale centrului Imperiului.
Grecii și ungurii le-au spus nemților un lucru simplu. Sîntem încă o țară independentă, încă avem dreptul să decidem ce facem cu investițiile străine, cu cine ne asociem. Și au luat bani de la chinezi să-și modernizeze infrastructura de transport. Cum, de altminteri, și ungurii fac afaceri energetice cu rușii: centrale atomice, gaz preferențial, hub energetic. Dacă nemții au voie să fie parteneri privilegiați cu rușii la afacerile cu gaz, de ce nu și ungurii? Simplu: pentru că pot.
Sîrbii, nefiind în UE, cu atît mai mult își pot permite să le dea cu flit nemților și să le zică: facem cum credem de cuviință. Mulțumim de ofertă, am găsit una mai bună. A, și apropos: fuck off cu impunerile voastre imperiale. Am găsit alt imperiu, ceva mai avantajos. Ăla cu care voi, nemții, faceți afaceri, dar nu-i lăsați și pe ceilalți căței de la periferie să facă și ei.
Evident că și banii chinezi vin cu tinichele atîrnate de coadă. With strings attached, ca să folosim termenul consacrat de imperialiștii anglo-saxoni. Chinezii își văd interesul, vin și ei cu firmele lor de construcții. Grecii, sîrbii și ungurii își văd interesele. Chinezii își văd interesele. Toată lumea joacă jocul.
Ce face România în tot acest timp? Un fleac: nu face nimic. Se uită cum trece istoria pe lîngă ea. Trenuri trenuri de prilejuri pe care le tot lăsăm să treacă.
Acum opt ani, în 2013, premierul chinez Li Keqiang venea cu mare fast în București, să participe la evenimentul de business organizat de români, atenție, repet, de către români, între Europa Centrală și de Est și China. Chinezii veneau, puneau pe masă oferte. Balcanicii alegeau. Printre alții, și România, condusă la vremea aceea de Ponta. Știu evenimentul, am participat la el. Ponta l-a organizat.
Deja după opt ani, iată că se văd primele efecte ale acelei întâlniri. Primele proiecte care ajung spre finalizare.
Ce a făcut România între timp în ăștia opt ani de zile? Nimic. Nici măcar un capăt de autostradă care să treacă munții. Timpul trece, leafa merge. Să facă alții. N-am fost în stare un lucru elementar. Să legăm provinciile istorice ale României cu autostrăzi. Nu mai vorbesc de căi ferate, de canale, de alte proiecte de transport, care să lege România de Occidentul dezvoltat. Nici irigații măcar nu am făcut. Nimic.
De ce? Pentru că am fost căței prea ascultători, slugi prea supuse. Ponta a vrut să facă astfel de proiecte. Securitatea imediat a venit și i-a dat peste mînă. Inclusiv cu dosare penale. Nu aveam voie să folosim alți bani decît cei dați de coana Europă. Colonia nu are drept la autonomie decizională. Colonia nu are dreptul să facă afaceri cu chinezii. Doar stăpînii, centrul, Imperiul, nemții și francezii au voie așa ceva.
Au trecut opt ani. Din 2013 pînă în 2021. Nici un proiect de infrastructură n-am fost în stare să facem în acest răstimp. Ne-am împiedicat de tot soiul de scuze convenabile. Că moare pîrșul de alun. Că stricăm habitatul urșilor și peșterile liliecilor. Că sînt alunecări de teren. Că nu avem voie să facem deficit, că a venit Eurostatul, convenabila bîtă tehnocrată a Uniunii Europene, să ne spună că orice astfel de investiție neaprobată de stăpîni se pune la deficit și nu avem voie să depășim deficitul de 3%, condiționalitatea lui pește prăjit. Că sucită. Că învîrtită.
Au trecut opt ani și n-am făcut nimic. Am rămas slugi supuse. A venit degrabă Guvernul Zero al lui Cioloș și a oprit tot ce începuse Ponta. Și n-a făcut nimic. Pe urmă a venit Dragnea. Și i s-a dat peste mînă și lui. Tot cu dosare penale. Și tot așa. Nicht. Verboten. Pașol na hui, na coteț.
Între timp a venit Covidul. Ce să vezi, dintr-o dată am avut voie să depășim deficitul de 3%, să ne ducem cu el pînă la cer, pînă la 7%, la aproape 10%. Să ne crească fulgerător datoria țării de la 30% din PIB la peste 50% din PIB în mai puțin de doi ani. Să cumpărăm doze de vaccin, zeci de milioane de doze de vaccin, cu banii înainte, ca la curve. Să îmbuibăm multinaționalele, să ne vaccinăm de aproximativ zece ori pe cap de cetățean furajat. Să dăm banii la multinaționalele farmaceutice avem voie. Să facem autostrăzi nu.
România nu are nici un pic de autonomie decizională în privința strategiei de dezvoltare. Nu are nici un fel de politică externă, în afară de vestita poziție ghiocel, dă stăpîne cu lichidele seminale în mine. Mai dă și aici, că aici n-a curs cum trebuie.
Nu cutezăm nimic. Nu avem voie nimic. Nu ridicăm capul. Nu ieșim din condiția noastră ontologică de slugă supusă, de iobag prost și bleg.
Între timp, istoria trece pe lîngă noi. Grecii fac cum consideră de cuviință. Sîrbii fac cum consideră de cuviință. Ungurii așijderea – afaceri și cu nemții, și cu americanii, și cu chinezii, și cu rușii, cu cine consideră ei că e în interesul lor. Polonezii la fel.
Singura țară slugă și proastă din colțul ăsta de lume este România.
Nu-i nimic. Ne merităm soarta. Românii merită tot ce mai bun. Vreți autostrăzi? O să aveți o laie autostrăzi. Marș, mă, cu pretențiile voastre tupeiste. La trotinetă cu voi. Vreți o țară ca afară? Doar dacă plecați afară, fraierilor, să fiți acolo slugi ai celor din țara lor: Italia, Spania, Germania, Anglia. Vreți bunăstare? Nu e voie. N-avem. Oricum, pentru voi n-avem. Nu meritați voi așa ceva. Voi aveți voie doar urși.
Ghinion.
Filmul chinezesc propagandistic, link în primul comentariu.

De Mirel Palada

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.