Reteaua Corect

Viorel Ștefan: Nicicând nu s-a luat în calcul naționalizarea fondurilor de pensii

Scris de newsreporter in 24 aprilie 2017 la 09:41, in Business. 257 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, nationalizare, NN Pensii, pensii, sanctiune, Viorel Stefan shortlinkhttp://crct.ro/nqAN

Intervenția de o manieră foarte dură a Autorității de Supraveghere Financiară în cazul NN Pensii era necesară, pentru că ce s-a întâmplat este fără precedent, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul Finanțelor, subliniind că nicicând nu a fost luat în calcul un scenariu privind naționalizarea fondurilor de pensii, informează Agerpres.

Sursa imagine: capital.ro

"Autoritatea de supraveghere a pieței, ASF, are reguli proprii. Eu bănuiesc că a aplicat această amendă în baza reglementărilor pe care se întemeiază și, dacă există vreun semn de îndoială, probabil că există și cale de atac, de contestație. Dar cu siguranță era necesară intervenția ASF de o manieră foarte dură, pentru că ce s-a întâmplat este fără precedent, pentru că atunci când reprezentantul unei astfel de entități care administrează resursele cetățenilor transmite către cetățeni un mesaj de neîncredere în produsul respectiv, un mesaj care pune semne de întrebare asupra siguranței deținerii lui date în administrare acelei entități, este fără precedent. Se impunea ca cea mai dură sancțiune pe care putea să o dea ASF, să o dea. Și eu sper că atât i-a permis legea să dea", a spus ministrul Finanțelor.

Întrebat despre posibilitatea ca acest semnat de alarmă să fi pornit de la ministerul pe care îl conduce, Viorel Ștefan a exclus o astfel de idee și a subliniat că "nicicând, sub nicio formă", nu s-a luat în calcul un astfel de scenariu.

"Exclus. Este aberant ce s-a spus. Nu s-a discutat nici în lift la Ministerul de Finanțe, sau în alte lifturi la Parlament despre un astfel de scenariu. Nu înțeleg cum reprezentantul administratorului de fond a putut să preia și să transmită, a validat o informație pe care a auzit-o undeva, nimeni nu știe unde. Putea să o spună un politician, putea să fie o controversă în Parlament, era altceva. Dar în momentul în care un reprezentant legal, oficial vine și spune și dă în scris, validează în scris o astfel de informație fără temei, este foarte grav. Eu vă spun că nu s-a luat în calcul nicicând, sub nicio formă, un astfel de scenariu, pentru că Pilonul II de pensii realizează un randament foarte bun, ceea ce securizează contribuțiile pe care le gestionează acolo, ale cetățenilor. Deci nu există nicio rațiune economică care să determine o astfel de decizie", a explicat ministrul Finanțelor.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, pe 14 aprilie, că a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

Potrivit lui Ion Giurescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune a primit aceeași societate, la începutul acestui sistem de pensii, și a fost în valoare de 360.000 de euro, pentru un contract de outsourcing.

Aceste sancțiuni au venit după ce NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.