Reteaua Corect

Viorel Ştefan, citând „date Eurostat”: România, a cincea economie a UE

Produsul Intern Brut (PIB) al României în primul trimestru din 2018 a fost de 176 de miliarde de lei, în creştere cu 4,2% faţă de acelaşi trimestru din 2017, a declarat marţi, la Guvern, vicepremierul Viorel Ştefan, citând „date Eurostat”, relatează Mediafax.

„România, cu 4,2%, este a cincea economie din UE şi consemnează o creştere dublă faţă de media comunicată, care a fost de 2,4%”, a declarat Viorel Ştefan, într-un briefing de presă care nu a fost urmat şi de întrebări din partea jurnaliştilor.

Institutul Naţional de Statistică anunţase, tot marţi, o creştere a PIB de 4% pe seria brută şi de 4,2% pe seria ajustată sezonier în trimestrul I 2018 faţă de aceeaşi perioadă din 2017, fără să menţioneze şi valoarea PIB. Această valoare (în miliarde de lei preţuri curente) va fi prezentată oficial, de INS, la începutul lunii iunie.

În raport cu trimestrul anterior (IV 2018), în primul trimestru din acest an economia a stagnat, mai arată datele comunicate marţi de INS.

Viorel Ştefan a mai spus că „ne dorim ca motorul principal al creşterii economice să fie investiţiile”, arătând că afacerile din industrie au crescut cu 13,7% şi comenzile cu 15,8%, ceea ce „creează premisele pentru o evoluţie pe trend crescător în următoarele trimestre”.

De asemenea, „raportul dintre exporturi şi importuri a fost +9,8% exporturi la +10,8% importuri, în scădere faţă de perioadele similare din anii anteriori, şi „ţinta noastră este să ajungem la un excedent în anul 2020”, a mai spus Vuiorel Ştefan.

Vicepremierul a mai arătat că investiţiile străine directe au crescut de la 1,14 miliarde de euro în T1 2017 la 1,38 miliarde de euro în T1 2018.

Referindu-se la salarii, Viorel Ştefan a prezentat o statistică din care reiese că minimul pe economie a crescut de la 205 euro în decembrie 2016 la 250 de euro în martie 2018, iar mediul pe economie - de la 521 la 581 de euro net.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.