Consilierul economic de top al premierului Viktor Orban a exercitat presiuni asupra băncii centrale cu puÅ£in timp înainte de întâlnire, pentru a începe să scadă dobânzile, declarând că nivelurile actuale sunt ”extrem de oneroase” pentru economie, informează News.ro.
Decizia de a lăsa neschimbată cea mai ridicată dobândă de referinţă a Uniunii Europene, la 13%, văzută de unii economiÅŸti ca un test al independenÅ£ei băncii centrale, a fost în concordanţă cu apelul unanim al analiÅŸtilor dintr-un sondaj Reuters de săptămâna trecută.
De asemenea, banca ÅŸi-a lăsat dobânda de depozit overnight neschimbată, la 12,5% ÅŸi dobânda de depozit pe termen scurt la 18%, la o licitaÅ£ie zilnică a facilităţii pe care o foloseÅŸte pentru a aborda riscurile de piaţă.
”Încă avem nevoie de dobândă de depozit pe o zi de 18% pentru a sparge inflaÅ£ia”, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag într-un briefing, adăugând că modificarea dobânzii de bază nu a fost pe ordinea de zi, deoarece NBH s-a concentrat pe îmbunătăţiri pe termen lung în evaluarea riscurilor.
”Banca va înăspri ÅŸi mai mult impactul rezervelor obligatorii asupra lichidităţii. În perspectivă, gestionarea lichidităţii rămâne o prioritate, astfel încât să putem menÅ£ine condiÅ£iile monetare într-un interval suficient de strâns”, a spus el.
Pentru a încuraja o utilizare mai mare, banca centrală a spus că rezervele opÅ£ionale vor fi remunerate la dobânda de licitaÅ£ie pentru depozit rapid overnight, în prezent la 18%, în loc de dobânda de bază, de 13%.
InflaÈ›ia a atins vârful în Ungaria
Banca a spus că inflaÅ£ia a atins probabil vârful în ianuarie, dar a avertizat că dezinflaÅ£ia ar putea fi lentă.
Ratele mai mari ale dobânzilor de pe piaÅ£a de bază au prezentat ÅŸi alte riscuri posibile, a spus Virag.
PieÅ£ele se aÅŸteaptă ca reducerile dobânzilor să înceapă cândva în al doilea sau al treilea trimestru, odată ce inflaÅ£ia începe să se retragă.
EconomiÅŸtii chestionaÅ£i de Reuters văd loc pentru reduceri ale dobânzii de bază de până la 2,5 puncte procentuale până la sfârÅŸitul anului, pe fondul unei scăderi aÅŸteptate a inflaÅ£iei la o singură cifră, de la peste 25% în ianuarie.
Chiar şi aşa, ei văd că inflaţia din 2023 va ajunge la 18,5%.
Comisia Europeană estimează că inflaÅ£ia din Ungaria va fi de 16,4% în 2023, cea mai mare din UE.
InflaÅ£ia preÅ£urilor alimentelor a fost de 48,2% în ianuarie, în termeni anuali, mai mult decât dublu faţă de media UE.
Banca centrală a spus că inflaÅ£ia alimentară a atins un vârf în ianuarie, dar inflaÅ£ia serviciilor a rămas mai ridicată decât de obicei ÅŸi va trebui monitorizată în următoarele luni.
”PreÅ£urile nu s-au dublat, ci s-au triplat sau au crescut de patru ori. Trebuie doar să te uiÅ£i la etichetele de preÅ£. Ei percep preÅ£uri ca la carne pentru legume”, a declarat, marÅ£i, pensionara Magda Nyeste, în timp ce cumpăra alimente într-o hală de la periferia Budapestei.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.