Reteaua Corect

Viitorii pensionari Pilon II au acţiuni la Adidas, Philips, Renault sau Louis Vuitton

Scris de newsreporter in 13 noiembrie 2019 la 13:10, in Business. 75 vizualizari Intra in discutie Taguriactiuni, pensionari, pilon II shortlinkhttp://crct.ro/nvgA

Unde merg banii fondurilor de pensii Pilon II: de la aspirinele Bayer, Mercedes şi maşinile de tuns Philips, la facturile nemţilor de la Telekom, scrie Ziarul Financiar.

Viitorii pensionari ai României, adică aceia ai căror bani pentru bătrâneţe sunt ad­mi­nistraţi privat prin intermediul fondurilor Pilon II, sunt investitori la companii precum Adidas, Daimler, Louis Vuitton, Inditex, Volkswa­gen, Philips, şi au în total plasamente în acţiuni listate pe burse externe de circa 1 miliard de lei, arată datele agregate de ZF din rapoartelor fondurilor de pensii.

Prin urmare, prin aceste investiţii pe plan extern, administratorii fondurilor Pilon II iau expunere la companii cu o istorie îndelungată şi care au o structură diversificată pe plan global a modelului de afaceri, ceea ce le permite acestora să se plieze pe mai multe cicluri economice, chiar şi sezoniere, care de multe ori nu se sincronizează cu cele din România.

„Înseamnă că nu-ţi rişti banii într-o societate necunoscută, ci într-una cu un istoric îndelungat”, explică economistul Aurelian Dochia. „Diversificarea internaţională este foarte importantă pentru că există cicluri de afaceri care nu sunt sincrone cu cele din România”, spune economistul.

Din rândul celor şapte fonduri de pensii private care activează în România, cinci sunt acţionare pe burse externe, în timp ce AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life Pensii preferă să-şi păstreze investiţiile în acţiuni listate doar la Bucureşti. Astfel, circa 5 mi­lioa­ne de viitori pensionari au plasamente la burse precum cea de la Paris, Frankfurt, Milano, Olanda, investiţii în acţiuni de circa 1 miliard de lei la S1/2019, arată datele agregate de ZF. Spre comparaţie plasamentele fondurilor Pilon II în acţiuni listate la Bucureşti sunt de circa 9,9 miliarde de lei, arată cele mai recente date, cele de la iunie 2019. 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.