Reteaua Corect

Vezi ce decizie din secolul 19 afecteaza Japonia secolului 21

Scris de emil.neacsu in 21 martie 2011 la 21:28, in Business. 198 vizualizari Intra in discutie TaguriAEG, energie electrica, general electric, Japonia shortlinkhttp://crct.ro/ne9O

Estul Japoniei a intrat, luni, in cea de a opta zi de rationalizare a energiei electrice, iar fenomenul intreruperii alimentarii cu electricitate nu pare sa se incheie prea curand, scrie site-ul IT World. Dar cum se s-a ajuns ca in supertehnologizata Japonie sa nu fie posibila preluarea consumului de energie electrica de regiunile care nu au fost afectate de cutremurul devastator si de tsunami?

Reducerea alimentarii cu energie electrica a inceput imediat dupa cutremurul din 11 martie, seism care a afectat activitatea mai multor centrale nucleare, printre care si cea de la Fukushima, unde situatia este cea mai grava.

Furnizorul local de energie electrica nu poate face fata reducerii prin transferul de energie din regiunile ne-afectate de seism pentru ca in Japonia nu exista un sistem integrat de transport al energiei electrice. Asta, din cauza unei decizii luate pe la finele secolului 19!

Sistemul electric al Japoniei s-a ”nascut” in 1883, cand a luat fiinta Tokyo Electric Light Co. Ca urmare a cererii tot mai mari de energie electrica, in 1895 compania a cumparat echipament de generare a energiei electrice de la firma germana AEG. In vestul Japoniei avea loc o dezvoltare asemanatoare, astfel incat compania Osaka Electric Lamp a importat echipament de la firma General Electric.

Echipamentul AEG producea electricitate la standardele europene de 50Hz in timp ce cele ale General Electric produceau in sistem american de 60Hz. La vremea respectiva, diferenta nu parea importanta, din moment ce becurile se aprindeau indiferent de frecventa, insa impactul avea sa vina mult mai tarziu, in 2011.

Toata Japonia de est, inclusiv Tokyo si regiunile lovite de cutremur si tsunami, depind de alimentarea cu energie electrica la 50 Hz, in timp ce restul tarii are sistemul la standardul de 60 de Hz.

Conectarea celor doua sisteme este posibila, sustin specialistii, insa sunt necesare mai multe statii convertoare a energiei electrice. Trei astfel de facilitati exista, insa acestea au capacitatea de doar 1 GigaWatt.

In urma cutremurului din 11 martie au fost inchise 11 reactoare, inclusiv trei care erau in functiune la Fukushima, cea care acum creaza probleme de ordin nuclear. In lipsa celor 11 reactoare, consumul de energie din est este privat de 9,7 GigaWatti. De aici a pornit problema alimentarii cu energie electrica a metropolei Tokyo: companiile de furnizare a energiei din vestul Japoniei nu pot compensa pierderea din estul tarii. Luni, guvernul japonez a facut apel la populatie sa reduca din consumul de energie, iar oamenii au raspuns imediat. In locuinte sau la serviciu, becurile au fost stinse, chiar si reclamele stradale au fost oprite, iar in unele statii de metrou calatorii au fost rugati sa urce pe scarile ”normale” in locul celor rulante sau a lifturilor.

In fiecare zi a fost introdusa o perioada de intrerupere a energiei electrice pentru a se face fata consumului de energie. Asa ca, prin intreruperea curentului din 10 milioane de locuinte din Tokyo si imprejurimi, compania de furnizare a energiei poate face fata situatiei de criza.

 

1.

Japonia: Guvernul a rationalizat livrarile de electricitate

Publicat in 14 martie 2011 la 17:27

Compania Tokyo Electric Power din Japonia a optat pentru impunerea unor pene de curent in zonele apropiate de capitala japoneza, pentru a evita caderi masive ale sistemelor de electricitate, potrivit agentiei Kyodo, relateaza Romania libera. Autoritatile au anuntat ca oprirea furnizarii de energie electrica este necesara in lunile martie si aprilie, dupa ce mai multe centrale au fost grav afectate de cutremurul de vineri.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.