"Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanilor le-ar prinde bine niste vesti bune. Asa ca anuntul recent ca economia a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost primit calduros. Insa optimismul nu are sanse sa dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situatiei dificile din sistemul bancar si transelor datorate anul viitor FMI. Ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu, descrie bugetul pe 2012 care urmeaza sa fie votat de Parlament ca fiind unul ‘prudent’”, se arata in articolul publicat vineri in editia online a revistei The Economist.
Jurnalistii britanici amintesc ca printre masurile prevazute pentru anul viitor se numara inchetarea salariilor si pensiilor din sectorul public, introducerea unei cotizatii suplimentare in sanatate, si privatizarea unor active ale statului. “Asemenea masuri, spera Guvernul, vor reduce anul viitor deficitul sau bugetar la doar 1,9% din PIB, fata de 4,4% in anul curent. Insa asta depinde de niste presupuneri cam optimiste, intre care se numara o crestere economica de circa 2% si obtinerea mai multor bani de la UE”, se arata in articolul publicat de The Economist. Jurnalsitii britanici amintesc, in acest context, ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si-a redus previziunile de crestere economica pentru Romania in 2012 de la 3,8% la doar 1,1%. Cele mai mari probleme le pun insa bancile – in conditiile in care 16% din sistemul bancar din Romania se afla in mainile institutiilor grecesti, iar autoritatile din Austria au impus restrictii pe creditarea bancilor austriece in Europa de Est. Anuntul Vienei nu a fost deloc bine-primit la Bucuresti, unde presedintele Traian Baescu a tunat si fulgerat impotriva bancilor care au realizat “profituri uriase” in Romania, dar s-au speriat in momentul care s-au lovit de o perioada de criza. Intre timp, bancile austriece au asigurat ca operatiunile lor din Romania sunt solide si ca nu vor fi afectate de masurile preconizate. “Totusi, pentru orice eventualitate, Banca Centrala a Romaniei pregateste o ‘banca-pod’, care va prelua orice mare institutie locala lovita de insolventa”, mai scriu jurnalistii britanici.
Medicii ameninta cu demisia in masa
O alta “bataie de cap” indentificata de The Economist este sistemul de sanatate. Doctorii din Romania, care muncesc excesiv in schimbul unor salarii mult prea mici au amenintat sa-si imite colegii din Slovaia, care au demisionat in masa la inceputul acestei luni. Masurile propuse de guvernanti pentru remedierea situatiei – intre care se numara introducerea unei cotizatii suplimentare in sanatate – desi agreate de finantisti, n-au fost insa pe placul medicilor. “Aceasat cotizatie ii va lovi pe cei mai vulnerabili si va conduce la cresterea inechitatii”, a declarat Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Iasi.
Contributiile sociale, birocratia excesiva si coruptia, alte probleme cu care se confrunta Romania
Un alt factor care contribuie la inrautatirea situatiei este legat de “contributiile sociale”, care continua sa fie impuse asupra tuturor veniturilor, inclusiv asupra pensiilor si chiriilor, in conditiile in care cresterea TVA, adoptata la jumatatea anului trecut, va fi mentinuta, in ciuda cererilor formulate de investitorii straini.
“Birocratia excesiva si coruptia continua sa reprezinte o pacoste, iar iar procedurile din justitie sunt indelungate si inconstante. Unul dintre cei mai importanti judecatori din tara, Gabriela Birsan, este anchetat pentru acuzatii de luare de mita in schimbul unor verdicte favorabile", exemplifica jurnalistii britanci.
Aproape o jumatate dintre romani apreciaza in sondajele de opinie ca criza economica va mai dura peste trei ani, si numai 7% dintre ei se declara de acord cu modul in care gestioneaza Guvernul criza. In aceste conditii, "a te pregati pentru vremuri tulburi pare reactia fireasca", conchide articolul publicat in The Economist.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.