Reteaua Corect

Un sfert dintre români nu au bani să iasă o dată pe lună la restaurant. Unde ne situăm în UE

Scris de newsreporter in 28 noiembrie 2023 la 09:24, in Business. 381 vizualizari Intra in discutie Taguribani, restaurant, romani, UE shortlinkhttp://crct.ro/nCgD

Călin și Dan erau prieteni de 15 de ani. Atunci când s-au cunoscut, Călin era curier, iar Dan era IT-ist. Salariile erau aproximativ egale, fiecare câștigând lunar circa 2000 de lei. Acum, Călin ia vreo 3.500 de lei, iar Dan ia peste 10.000 de lei, iar banii au dus la ruperea prieteniei celor doi. Călin nu mai poate face față financiar acestei prietenii și s-a retras discret. Potrivit Eurostat, un român din 4 nu-și permite să iasă măcar o dată pe lună la restaurant să mănânce și să bea cu prietenii, scrie HotNews.

Dan iese de 3 ori pe săptămână la cârciumă, ceea ce Călin nu-și permite nici în ruptul capului. Nu vă luați după ce vedeți prin Centrul Vechi din Capitală. La nivelul întregii țări, lucrurile stau diferit.

Sursa

Călin nu este singura persoană care își pierde prieteniile din cauza banilor puțini. Așa-numitul decalaj al bogăției dintre prieteni a fost memorabil descris într-un episod din Friends în care Phoebe, Rachel și Joey comandă doar salată și apă de la robinet într-un restaurant de lux, înainte ca restul grupului (care aveau venituri mai mari) avertizează că vor împărți factura în mod egal. Episodul descrie eforturile lui Rachel (interpretată de Jennifer Aniston), de a ține pasul cu prietenii ei.

Mai recent, diferența de avuție dintre prieteni a fost ecranizată într-o film de pe Netflix, unde o scriitoare aspirantă Guinevere Beck acumulează datorii pe cardul de credit cumpărând cadouri scumpe entru prietenele ei bogate și bând cocktailuri în barurile de fițe din Manhattan, alături de ele.

Pe măsură ce decalajul de avere se lărgește, relațiile (solide, odată) încep să se prăbușească sub presiunea banilor. Iar mulți oameni consideră că este mai ușor să rupă o prietenie veche decât să se ruineze financiar.

Pe măsură ce inflația rămâne ridicată și ratele la bănci cresc, tot mai mulți oameni renunță la socializare, aceasta fiind percepută din ce în ce mai mult ca fiind un lux. Un studiu făcut în SUA a constatat că mai mult de o treime din tinerii generațiilor Z și millennials au cel puțin un prieten care îi face să cheltuiască mai mult decât și-ar permite. Același studiul a mai constatat că oamenii caută să se împrietenească cu persoane ale căror venituri sunt similare cu ale lor tocmai pentru a evita cheltuirea în exces.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.