Reteaua Corect
Cristian Hostiuc

Un mare avertisment, atenţie ce ne dorim

În top 10 cele mai mari companii din România nu este nicio companie cu capital românesc, toate fiind multinaţionale. Dar dacă ar pleca companiile străine, economia s-ar prăbuşi cu 30%, iar exporturile cu 70%

Marile companii din România sunt cele mai mari beneficiare ale creşterii economice, ale creşterii salariilor şi consumului, ale scăderii taxelor şi impozitelor, ale scăderii dobânzilor şi ale banilor ieftini.

Cele mai mari zece companii din România – Automobile Dacia, OMV Petrom cu două companii, Rompetrol, cu două companii, Kaufland, Ford, BAT/British American Tobacco, Lukoil, Carrefour - au crescut în 2018 cu 20%, ajungând la afaceri de 131 mld. lei, adică 28 de miliarde de euro.â

Top 10 cele mai mari companii din România în 2018: afaceri în creştere cu 20%. Zece companii multinaţionale, niciun antreprenor român

Acesta este dream team-ul României cu care ne mândrim.

Toate aceste companii sunt controlate de grupuri internaţionale din Franţa, Austria, Kazahstan, Germania, SUA, Marea Britanie şi Rusia.

Din top 10, statul român mare are 20% din Petrom şi 40% din Rompetrol Rafinare.

De asemenea, 7,3 milioane de români, prin Pilonul II de pensii, şi alte câteva milioane prin SIF-uri, deţin indirect 8,6% din Petrom.

Aceste zece companii au raportat un profit de 6,3 miliarde de lei în 2018, în creştere cu 21%. Din aceste rezultat, Petrom are aproape 1 miliard de euro, în timp ce Kaufland, cea mai mare reţea de supermarketuri, are aproape 170 de milioane de euro.

Cezar Mereuţă, profesor de economie şi unul dintre cei care analizează în mod constant cifrele businessului din România, spune că în perioada 2014-2015-2016 multinaţionalele şi-au triplat profiturile, industria prelucrătoare şi comerţul sunt sectoarele care generează cele mai mari câştiguri străinilor.

Când profesorul va include şi anii 2017 şi 2018, cei mai buni din businessul românesc, rezultatul va fi şi mai bun. 

Dedeman, cea mai mare companie românească, nu intră în top 10 cu toate că în 2018 a ajuns la afaceri de 7,2 miliarde de lei.

Fraţilor Pavăl, cei care deţin Dedeman, le-ar mai fi trebuit 100 de milioane de lei în 2018 pentru depăşi Carrefour şi a intra în top 10.

De precizat este că Lidl, reţeaua germană parte a aceleiaşi familii nemţeşti Kaufland, nu şi-a publicat încă rezultatele pe 2018 şi s-ar putea să intre în top 10, iar în acest caz va ieşi Carrefour.

În 2017, Dedeman a fost pe locul 11 în România.

În business şi în economie, România este dependentă destul de mult de multinaţionale, având în vedere că 49% din cifra de afaceri totală este realizată de companiile străine, iar tendinţa este de creştere.

De asemenea, businessul din România este destul de polarizat, primele 1.000 de companii din România ca cifră de afaceri, atât multinaţionale cât şi companii româneşti, au ajuns să deţină 47% din businessul românesc, care are 600.000 de companii înregistrate, din care numai 400.000 active.

Investitorii străini au pariat 75 de miliarde de euro pe România şi au ocupat poziţii strategice în energie, auto, mâncare, IT, comerţ, logistică, malluri, clădiri de birouri, haine, bănbci şi asigurări.

Companiile româneşti, cu foarte puţine excepţii, sunt jucători de ligi inferioare, fiind furnizori pentru marile companii.

Firmele româneşti nu au clientul român în mână şi nu au banii lui. Antreprenorii români trebuie să aştepte să fie plătiţi.

Poziţia ocupată de multinaţionale şi puterea lor în economie face din ce în ce mai des obiectul criticilor celor de la putere, dar şi a antreprenorilor români, care stau la uşă pentru a obţine contracte, pentru a intra în malluri sau pentru a li se plăti facturile.

Criticile vizează profiturile pe care le scot multinaţionalele din România, impozitele şi taxele pe care le plătesc (redevenţele de la Petrom), taxele de raft din supermarketuri, marjele din sistemul bancar şi faptul că băncile nu creditează companiile româneşti.

Profesorul Mereuţă spune că România ar face cea mai mare eroare dacă ar încuraja oprirea atragerii investiţiilor străine directe: fără multinaţionale PIB-ul României ar scădea cu 30%, iar exporturile cu 70%.

“Cu avantajele şi dezavantajele pe care le are prin puterea acestor naţionale, România trebuie să se integreze în procesul de globalizare.”

Adică România are nevoie de şi mai multe multinaţionale pentru a putea creşte în continuare. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.