Reteaua Corect

Ultima şedinţă de politică monetară a BNR din 2022

Scris de newsreporter in 08 noiembrie 2022 la 12:48, in Business. 391 vizualizari Intra in discutie TaguriBNR, dobanda-cheie, inflatie, sedinta shortlinkhttp://crct.ro/nAqt

Analiştii anticipează că BNR va continua să majoreze dobânda-cheie, cu 0,5-0,75 pp, dar şi să urce prognoza de inflaţie, şi aşteaptă indicii privind gestionarea lichidităţii interbancare în perspectivă, scrie ZF.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază (0,5 pp - n.red.). la 6,75%. Există şi o probabilitate semnificativă pentru o creştere de 75 pb după ce cifrele inflaţiei din ultimele luni au depăşit prognoza BNR din august ♦ Mediana sondajului Bloomberg este de +50 puncte de bază. ♦ Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: Având în vedere profilul aşteptat al inflaţiei şi foarte probabila încetinire sau chiar contracţia economiei din T4/2022/T1/2023, credem că sfârşitul ciclului de înăsprire a politicii monetare este aproape. Fie că va fi în noiembrie la 6,75% (estimarea noastră) sau în ianuarie 2023 la 7%, este probabil mai puţin relevant pentru ratele locale care tind să se coroboreze mai mult cu condiţiile de lichiditate decât cu rata-cheie.

BNR are programată pentru astăzi cea de-a opta şi ultima şedinţă de politică monetară din 2022, iar analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de înăsprire a politicii mo­netare, majoritatea anticipând ma­jorarea dobânzii-cheie cu 0,5 puncte procentuale (pp), de la 6,25% până la 6,75%, după ce în octombrie banca centrală a surprins piaţa cu o creştere de 0,75 pp, peste estimările celor mai mulţi economişti.

Există şi varianta creşterii ratei-cheie cu 0,75 pp, la 7%, în scenariile unor analişti. La şedinţa de politică mo­netară precedentă, din octom­brie, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 pp, de la 5,5% până la 6,25%, du­pă ce şi în august creşterea a fost tot cu 0,75 pp, de la 4,75% până la 5,5%, iar în iulie ritmul de creştere a fost mai mare, cu 1 pp, de la 3,75% până la 4,75%. BCR vede mai pro­ba­bilă o majorare a dobânzii-cheie cu 0,50 pp la ultima şedinţă de po­litică mone­tară din acest an, până la 6,75%, dar nu exclude şi un salt de 0,75 pp.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.