Reteaua Corect

UE propune raționalizarea forțată a energiei cu ajutorul contoarelor inteligente

Scris de newsreporter in 12 septembrie 2022 la 08:56, in Business. 463 vizualizari Intra in discutie Taguricontor inteligent, energie electrica, proiect, rationalizare, UE shortlinkhttp://crct.ro/nA9s

Din proiectele de plan ale Uniunii Europene, pentru raționalizarea energiei electrice și gazelor, reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințele particulare, automat și fără intervenția utilizatorului, grație ”contoarelor inteligente” instalate în locuințe, scrie DCNews.

Acest lucru este posibil prin așa-numitele contoare de energie de ”contorizare inteligentă” de a doua generație instalate în majoritatea locuințelor, care – după cum se explică într-un slide tehnic al Arera – permit ”activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță, scrie Europa Today.

Acesta este, evident, răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care UE sugerează statelor membre să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului prețios pe care îl folosesc centralele electrice) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea de energie.

Proiectul prezentat de către mass-media prevede o ”raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorul din casele noastre, acum setat la 3,3 kilowați-oră, ar putea, prin urmare, să fie redus în putere - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

 

Pe scurt: dacă continuăm să fim lacomi de electricitate aprinzând luminile casei, televizorul și mașina de spălat rufe, poate în timp ce mașina de spălat vase curăță vasele, limitatorul de contor ar putea sări rezultând o reducere de la distanță a consumului.

”Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează” denunță Alessandro Panza, europarlamentar. ”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al UE de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să-și taie risipa, începând cu închiderea Strasbourgului inutil, al biroului Parlamentului European, operațional doar patru zile pe lună”, a mai adăugat acesta.

Citește și:

Românii, îndemnați să reducă risipa de energie electrică. Nicolae Ciucă: Să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin

"Am discutat în şedinţa de Guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit şi facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare", a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă a luat în calcul ca persoanele care economisesc energia electrică să fie recompensate.

Referitor la eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele la gazele naturale, premierul a menţionat că România susţine această iniţiativă.

"Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa Spot, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ", a menţionat liderul liberal. 

DCNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.