Reteaua Corect

Trump trece de la un război comercial la unul monetar. Atac la Europa

Preşedintele Donald Trump a dat deja economiei mondiale războaie comerciale. Acum, există semne că acesta s-ar putea pregăti şi pentru un război monetar, scrie Bloomberg, potrivit Ziarului Financiar.

Cu o serie de comentarii pe Twitter având drept ţintă Banca Centrală Europeană şi anunţul preşedintelui acesteia, Mario Draghi, că este pregătit să reducă dobânzile în continuare ca reacţie la încetinirea economiei europene, Trump a făcut o rară intervenţie prezidenţială în ceea ce priveşte politica monetară a unei alte economii.

„Mario Draghi tocmai a anunţat că ar putea urma noi stimulente, ceea ce a depreciat imediat euro în raport cu dolarul, acestora fiindu-le astfel în mod incorect mai uşor să concureze cu SUA. Au făcut acest lucru nesancţionaţi ani la rând, ca şi China şi alţii“, a scris Trump pe Twitter. Mai apoi a adăugat: DAX-ul german a crescut puternic graţie remarcilor lui Mario Draghi. Foarte incorect faţă de SUA!

Nu este pentru prima dată când Trump dă vina pe acţiuni de manipulare monetară din afară pentru un dolar puternic care creşte costul exporturilor americane.

Preşedintele BCE a răspuns acuzaţiilor lui Trump declarând că instituţia sa „nu ţinteşte cursul de schimb“, potrivit Euractiv.

„Avem propriul mandat. Mandatul nostru priveşte stabilitatea preţurilor“, a declarat Draghi. „Suntem pregătiţi să utilizăm toate instrumentele necesare pentru a realiza acest mandat şi nu ţintim cursul de schimb“, a adăugat acesta.

Luându-l direct în vizor pe Draghi şi reacţionând imediat la comentariile de politică ale unui bancher central străin, Trump a sporeşte presiunile chiar înaintea deciziei Fed cu privire la dobânzi. Venind la numai câteva zile înaintea unui summit cu alţi lideri G20, comentariile lui Trump evidenţiază politicile monetare din ce în ce mai agresive ale administraţiei sale.

„Îşi pregătesc armele“, arată Cesar Rojas, economist Citigroup, adăugând că nu s-a ajuns încă la un război monetar.

Recent, miniştrii de finanţe şi bancherii centrali şi-au reafirmat angajamentele făcute în martie 2018 de a nu se angaja în devalorizări competitive.

Teama este că nemulţumirea lui Trump cu privire la evoluţiile anumitor monede ar putea alimenta noi acţiuni pe plan comercial, inclusiv tarifele pe care a ameninţat să le impună pe autovehiculele şi componentele auto din UE.

O scădere a euro sub 1,10 în raport cu dolarul l-ar putea înfuria pe Trump şi spori probabilitatea impunerii tarifelor respective, arată Jens Nordvig, fondatorul Exante Data.

Economia mondială ar beneficia de pe urma promisiunilor BCE de a evita o încetinire mai dramatică, iar Statele Unite ar avea la rândul lor de câştigat dacă acţiunile lui Draghi vor preîntâmpina probleme mai mari la nivelul partenerilor comerciali, însă pentru un preşedinte care consideră globalizarea un lucru negativ, legăturile respective sunt percepute ca o modalitate de a răni, şi nu a ajuta SUA, scrie The New York Times.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.