Reteaua Corect
Adrian Vasilescu

Trei runde electorale deschid drumul spre Zona Euro

Societatea românească are nevoie ca de aer de acest reper: intrarea, atunci când vom fi pregătiţi, în Zona Euro. Va fi o cursă dură, cu obiective concrete şi cu termene precise, în care ţara va înainta contra cronometru. Prima linie de sosire fiind, desigur, momentul în care ar urma să intrăm, pentru doi ani, în Mecanismul Cursurilor de Schimb II. Important, acum, este să înţelegem bine prin ce vom trece.

Un avantaj: trei runde electorale una după alta. Două se vor desfăşura în 2019, an de care ne mai despart doar câteva zile, România urmând să preia, la nivelul Uniunii Europene, preşedinţia rotativă. Politicienii se vor confrunta mai întâi, în 2019, pentru a câştiga mai multe locuri în Parlamentul European; iar în toamnă va fi ales preşedintele României. În 2020, bătălia se va da pentru parlamentul ţării. Şi pentru dreptul de a forma guvernul.

Îndrăznesc să cred că vor fi momentele despărţirii politicienilor de dragul lor populism. Căci nu le vor mai fi de folos declaraţiile despre corupţie şi sărăcie, care să eşueze în promisiuni. Ori în acuzaţii. Acum se vor vedea nevoiţi să se bată în programe economice. Excepţiile vor fi puţine.

Economia a fost considerată, în campaniile precedente, un teritoriu arid. Oratorii angajaţi în lupte politice fugeau din calea ei. De teamă să nu devină plictisitori. Sau, şi mai rău, să nu-şi dea pe faţă incompetenţa în materie. Nici electoratul n-a fost obişnuit să fie chemat să arbitreze dispute economice. În general, societatea noastră a avut rareori ocazia să dezbată mari teme economice. Actorii alegerilor din 2019 şi 2020 vor avea însă de adus dovezi că pot să câştige, în timpul mandatului, bătălia pentru euro. Mai mult, va trebui să probeze că ştiu cum să-şi atragă de partea lor producătorii şi consumatorii. Şi că sunt decişi să rezolve lucruri complicate şi complexe prin parteneriate economice.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.