Reteaua Corect

Tiraspol cere taxă pe curentul venit din România

Scris de newsreporter in 14 noiembrie 2022 la 11:05, in Business. 217 vizualizari Intra in discutie Taguricurent, energie electrica, românia, taxa, tiraspol shortlinkhttp://crct.ro/nAs5

Pretinsele autorități de la Tiraspol vor să perceapă o taxă pentru importul energiei electrice din România de către Republica Moldova, în condițiile în care curentul vine pe la nodul energetic de la Cuciurgan, relatează Știripesurse.

Din luna martie ne-am sincronizat cu ENTSO-E. Da, într-adevăr tehnic ei au niște pierderi de energie mai mari, dar dacă vor o plată pentru tranzitarea energiei trebuie să arate niște cifre și niște măsurări. Ei tehnic pot deconecta cele două linii care vin de la Cuciurgan prin care Moldova importă curent din România. Mai grav este dacă armata lui Putin va bombarda linia de la nordul țării Novodnestrovsk – Bălți (330 KW). Or, prin distrugerea liniei, Putin vrea să crească puterea de negocieri a Tiraspolului”, explică expertul economic Sergiu Tofilat, transmite bani.md.

Potrivit lui, problema transnistrenilor e că ei fără gaz gratuit și fără exportul energiei nu au bani în buget pentru achitarea pensiilor și salariilor, în condițiile în care jumătate din buget e anume bazat pe încasările din vânzarea curentului malului drept. Ei pot rezista fără bani maxim două luni.

„O soluție ar fi ca Chișinăul să livreze cantitatea de care au nevoie suplimentar pentru a livra energie malului drept”, a punctat Tofilat.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan.

Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.