Reteaua Corect

Surse: Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat în toamnă la Bucureşti

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence va veni în România în această toamnă pentru a participa la Summitul regional „Iniţiativa celor Trei Mări“ - Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, acesta fiind un semnal pentru implicarea SUA în regiune şi pentru importanţa care este dată ţărilor care constituie coridorul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, afirmă surse oficiale, potrivit Ziarului Financiar.

Coridorul ţărilor aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Ma­rea Neagră este văzut de geo­stra­tegi ame­ricani, dintre care cel mai pro­emi­­nent este George Fried­man, ca singura „barieră“ care se poate inter­pu­ne între o alianţă germano-rusă, în care Rusia vine cu resursele naturale, iar Germania cu tehnologia.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja anul trecut că a doua ediţie a Summitului „Iniţia­ti­va celor Trei Mări“ va avea loc la Bucu­reşti, după ce în 2017 a fost la Varşovia. La aceas­­tă primă ediţie a participat însuşi pre­şedintele Statelor Unite Donald Trump, unde a ţinut un discurs istoric privind angajamentul SUA de a apăra ţările din Europa Centrală şi de Est.

La acest summit vor participa şefi de stat din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Aus­tria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Leto­nia, Lituania, Polonia, România, Slo­vacia, Slo­ve­nia şi Ungaria. Summitul va avea şi o com­ponentă economică foarte puternică, de atragere şi susţinere reciprocă a inves­tiţiilor şi comerţului dintre ţările din regiune şi SUA.

Americanii ridică miza pe România după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă şi după ce guvernul PSD a majorat chel­tu­ielile de apărare de la 1,3% la 2% din PIB, adică de la 2,4 miliarde euro la 3,74 miliarde euro, pe care le-a şi făcut de altfel în 2017, după cum arată execuţia bugetului pe anul trecut pu­blicată de Ministerul de Finanţe.

sorin.pislaru@zf.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.