Reteaua Corect

SUA, prinse în „capcana” importurilor: Deficitul comercial explodează la maximul ultimilor 9 ani

Deficitul comercial al Statelor Unite s-a majorat mai mult decât era preconizat în decembrie, atingând maximul ultimilor 9 ani, întrucât cererea internă a crescut şi a împins importurile spre un nivel record, ceea ce exercită presiuni asupra administraţiei Trump, care renegociază tratatele comerciale, relatează Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Raportul deficitului comercial publicat marţi de către Departamentul Comerţului sugerează o creştere economică anuală de 3%. Importurile, care se scad din produsul intern brut, va obţine un impuls suplimentar prin reducerea impozitelor, lege intrată în vigoare în luna ianuarie.

„Când o economie se află la un nivel de ocupare deplină, are loc o accelerare a creşterii importului şi majorarea deficitului comercial”, a spus John Ryding, economist şef la compania RDQ Economics din New York.

Deficitul comercial a crescut cu 5,3%, adică a atins suma de 53,1 miliarde de dolari, în timp ce economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că deficitul comercial va ajunge la 52 de miliarde de dolari în luna decembrie a anului precedent, unul dintre motive fiind creşterea preţurile la materiile prime. 

În 2017, deficitul comercial al Americii a crescut la 12,1%, ajungând la 566 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, reprezentând 2,9% din PIB-ul ţării, în creştere faţă de 2,7% în 2016.

 

De asemenea, deficitul comercial dintre SUA şi China, deşi sensibil din punct de vedere politic, a crescut cu 8,1% atingând nivelul record de 375,2 miliarde de dolari anul trecut.

Preşedintele Donald Trump a promis să reducă deficitul comercial prin intermediul politicilor sale comerciale „America First”, care urmăresc să elimine mai multe importuri tranzacţionate incorect şi să renegocieze acordurile de schimb liber din SUA.

Donald Trump a anunţat în repetate rânduri că va înceta acordul de comerţ liber din Amercia de Nord, cu excepţia cazului în care pactul din 1994 care leagă Canada, Mexic şi SUA, ar putea fi mai favorabil pentru Washington.

„Condiţiile de comerţ nu sunt complet nedrepte, nu uitaţi că sunt companii americane care ansamblează mărfuri în afara ţării şi apoi le aduc înapoi”, a spus Chris Rupkey, economist şef la MUFG din New York.

Administraţia preşedintelui Trump consideră că un deficit comercial mai mic împreună cu reducerile fiscale ar putea stimula creşterea economică anuală la 3%, faţă de 2,6% în 2017. Începând cu luna ianuarie, Trump a impus tarife mai mari pentru panourile solare şi maşinile de spălat mari importate în SUA.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.