Reteaua Corect

Studiu: Peste trei sferturi dintre romani erau anul trecut stresati din cauza datoriilor la banci

Potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Locuinte, peste trei sferturi dintre romani erau stresati anul trecut de datoriile la banci, pondere in crestere de la 69% in 2009, iar mai mult de jumatate din populatie si-a schimbat comportamentul, preferand economisirea in locul creditelor.

Sursa imagine: radio.ubbcluj.ro

BCR Banca pentru Locuinte a aratat ca ponderea romanilor care prefera economisirea mai mult decat contractarea de credite a crescut de la 32% in 2007 la 39% in 2009 si a depasit pragul de 50% anul trecut, ajungand la 53% din totalul respondentilor, informeaza Mediafax.

Totodata, ponderea persoanelor care sunt stresate de datoriile la banci a crescut de la 60% in 2007 la 77% anul trecut. "Vedem consumatorii orientati catre o gandire pe termen lung si optand pentru o varianta combinata intre economisire si creditare", a declarat presedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Astfel, 56% dintre romani faceau anul trecut planuri de viitor, comparativ cu 52% in 2009 si 46% in 2007. Mai mult, 56% dintre romani si-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenti nu vor sa achizitioneze bunuri scumpe si se gandesc sa reduca cheltuielile si sa economiseasca.

Romanii intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani in imbunatatiri locative, cum ar fi renovare, reparatii majore, dotari noi sau in cumpararea unei centrale noi. Astfel, ponderea persoanelor care locuiesc in mediul urban, cu varsta intre 20 si 65 de ani, care vor sa investeasca in imbunatatiri locative era anul trecut de 79%, in scadere de la 85% in 2009.

Principalele surse de finantare pentru lucrarile de renovare si reparatii, pentru dotari sau efectuarea unor lucrari de imbunatatire la locuinta de la tara sunt mai degraba veniturile si economiile curente, nu creditele, potrivit studiului.

"Interesul romanilor pentru renovari si reparatii majore primeaza. Produsul de economisire - creditare este orientat preponderent spre renovare si reparatii, ceea ce inseamna ca se preteaza foarte bine pentru indeplinirea intentiilor clientilor", a spus Ciobanu.

In ceea ce priveste comportamentul de economisire, ponderea romanilor care economisesc o data pe luna s-a injumatatit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul persoanelor care pun bani deoparte o data la 2-3 luni a coborat de la 16% la 13%.

"Binenteles ca atunci cand se contracteaza un credit conteaza momentul in care un client a economisit, lunar sau doar in noiembrie - decembrie pentru maximizarea primei de la stat. Ponderea clientilor care economisesc lunar in total clienti este de circa 35-36% si nu m-ar mira sa ajungem la un 40%", a spus Ciobanu.

Totusi, ponderea romanilor care nu economisesc niciodata a crescut de la 69% in 2009 la 77% anul trecut, ceea ce arata efectiv accentuarea crizei, a precizat seful BCR BpL. "O sa vedem in continuare o crestere in zona de interes pe partea de economisire. Ma astept in continuare sa se dezvolte aceasta parte a orientarii pe termen mediu si lung si din discutiile pe care le avem cu clientii vedem o schimbare de mentalitate fundamentala. La nivelul sistemului de economisire-creditare vedem atingerea pragului de economisiri de un miliard de lei in acest an, iar pentru BCR BpL credem ca acest nivel se va atinge la finele anului viitor", a continuat Ciobanu.

El anticipeaza ca numarului clientilor BCR BpL va ajunge la 240.000 de persoane in acest an, de la 190.000 de clienti in 2010, iar un moment important pentru piata de profil va fi atingerea pragului de un milion de clienti, ceea ce se va intampla intr-un orizont de cativa ani.

Ciobanu a mentionat ca persoanele care incheie un contract de economisire-creditare suporta un comision anual de 28 lei, dar si un comision de deschidere contract de 1% din valoarea contractuala agreata.

Clientii care incheie un contract de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, urmand ca, ulterior, sa aiba posibilitatea accesarii unui credit in lei cu dobanda fixa, foarte avantajoasa. Pe toata perioada de economisire cu bancile pentru locuinte, clientii primesc la soldul economisit intr-un an dobanda fixa si prima de stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro.

BCR BpL, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (actionar majoritar cu 80% din actiuni) si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a grupului Erste (20% din actiuni). 

1.

Sute de mii de romani cu datorii la banci, vanati de recuperatori

Publicat in 06 martie 2011 la 14:47

Bancile si companiile de utilitati fac orice pentru a recupera banii de la datornici. Sute de mii de romani care au ramas in urma cu plata facturilor sau cu ratele sunt bombardati in fiecare zi cu mesaje si telefoane, informeaza Antena 3.

2.

Istoria unei datorii istorice: cliringul germano-roman

Publicat in 04 decembrie 2010 la 06:43

In 1935, Romania si Germania au semnat un acord prin care se stabilea ca platile dintre cele doua tari, provenind din schimbul de marfuri si din alte obligatii de stat si particulare, sa fie efectuate prin cliring bilateral intre Banca Nationala a Romaniei si Casa de compensatie germana. Datoria descoperita de Radu Golban este un varf din cliringul necompensat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.