Reteaua Corect

Străinii au 70% din industrie şi 50% din businessul total din România

Companiile private româneşti au ajuns la 46% cotă de piaţă în economie în 2016, în scădere cu 1% faţă de anul anterior ♦ Firmele străine au ajuns la 50%, arată studiul Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF în colaborare cu PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România, scrie Ziarul Financiar.

Companiile private româneşti au ajuns la o cifră de afaceri de 571 mld. lei în 2016, în creştere cu 4% faţă de 2015, dar compa­niile străine au crescut cu 5%, până la o cifră de afaceri de 609 mld. lei, arată datele studiului „Capitalul Privat Ro­mânesc“ realizat de ZF în cola­bo­rare cu  PIAROM – Patronatul In­vestito­rilor Autohtoni din România.

Firmele private româneşti au ajuns astfel la o cotă de piaţă de 46% din cifra de afaceri to­tală din economie, faţă de 47% în anul ante­rior, iar firmele străine cu crescut de la 49% la 50%. Restul de 4% din cifra de afaceri totală de 1.225 mld. lei din 2016 a revenit fir­melor de stat.

Studiul a luat în considerare firmele „ro­mâ­neşti“ ca fiind cele cu capital privat majo­ritar ro­mâ­nesc, firmele „străine“ cel cu capital ma­joritar străin şi firmele de stat cele cu capital majoritar de stat.

Nici o instituţie publică nu urmăreşte evo­lu­ţia investiţiilor firmelor cu capital privat ro­mâ­nesc. BNR şi Institutul de Statistică publică anual un raport asupra investiţiilor străine.

Firmele româneşti au avut în 2016 un re­zultat net – profituri nete plus pierderi nete – de 33 mld. lei, cu 27% mai mare decât în anul an­terior, ceea ce înseamnă o profi­ta­bi­litate, adică rezultat net / cifra de afaceri, de aproape 6%.

 

Firmele străine au raportat un rezultat net de 19 mld. lei, dublu faţă de anul ante­rior.  Profita­bi­litatea firmelor străine calculat ca rezultat net raportat la cifra de afaceri a fost de 3,1%, la jumătate faţă de anul anterior.

Firmele româneşti domină sectorul de con­strucţii, cu peste 70% pondere, restau­ran­tele şi hotelurile – cu peste 80%, agricultura – peste 80%, servicii de sănătate – 74%, trans­porturi  - 66%, industria alimentară - 60%.

Firmele străine domină rafinarea ţiţeiului – pondere de 97%, industria de automobile – 96%, fabricarea echipamentelor electrice – 84%, telecomunicaţii – 84%, industria metalur­gică - 81%, fabricarea de băuturi – 81% şi fa­bricarea de maşini şi utilaje – 80%.

În general firmele străine domină în activitatea de fabricare/industrie. Firmele româneşti sunt majoritare doar în industria alimentară şi fabricarea de mobilă (58%).

În cele mai mari sectoare din economie – comerţul cu ridicata (afaceri de 259 mld. lei în 2016) şi comerţul cu amânuntul (afaceri de 182 mld. lei în 2016) firmele româneşti au pondere de peste 55%.

Aceasta înseamnă că expansiunea marilor lanţuri de comerţ, majoritatea cu capital străin, încă nu şi-a atins potenţialul şi firmele româneşti rămân cu o pondere majoritară.  

Citiţi mai multe în suplimentul CAPITALUL PRIVAT ROMÅNESC ediţia a III-a

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.