Reteaua Corect

Stolojan cere creșterea taxelor și impozitelor

Scris de newsreporter in 21 februarie 2021 la 10:23, in Business. 293 vizualizari Intra in discutie Taguriimpozite, stolojan, taxe shortlinkhttp://crct.ro/nxq7

Fostul premier Theodor Stolojan (PNL) susţine că în România cheltuielile cu salariile din sistemul bugetar şi cu asistenţa socială sunt mari în raport cu veniturile colectate din impozite şi taxe. El afirmă că guvernanţii „vor trebui să se gândească în viitor” la majorări de taxe şi impozite sau la introducerea unei forme de coplată pentru unele servicii sociale şi culturale, relatează Știrpesurse.

Fostul prim ministru Theodor Stolojan afirmă că România este „caz unic în Europa” în ceea ce priveşte cheltuielile cu salariile şi cu asistenţa socială, raportat la veniturile din impozite şi taxe.

„Aici e o discuţie mare care trebuie făcută. Noi trebuie să înţelegem că acest sistem nu poate funcţiona în continuare în perspectiva unui termen mediu şi lung şi avem, iată, două căi de urmat: pe de o parte trebuie să ne gândim serios ce vrem să facem cu sistemul de impozite şi taxe din România care e total depărtat de ce înseamnă în Uniunea Europeană. Va veni un moment când ne apropiem mai mult de nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeană, acum suntem undeva la 70%, ne vom apropia de 80-90% şi va trebui să ne punem foarte serios întrebarea: vrem într-adevăr 6% la învăţământ din PIB? Vrem 6% la sănătate, vrem 2% la armată? Dacă vrem, atunci trebuie să ne întrebăm de unde scoatem tot acest volum de impozite şi taxe care dă cu mult mai mult decât 31% cât avem noi în prezent cu fonduri europene cu tot”, a declarat Theodor Stolojan la Digi 24.

Întrebat dacă ar trebui ca guvernanţii să ia în calcul majorări de impozite şi taxe, a răspuns afirmativ.

„Vor trebui să se gândească în viitor. Altfel, rămânem în aceeaşi situaţie în care avem altă structură de impozite şi taxe decât în Uniunea Europeană şi bineînţeles, alte niveluri, ca să zic aşa, de cheltuieli care trebuie finanţate pentru educaţie, pentru sănătate şi multe altele. Sigur că există şi alternativă: dacă eu vreau să rămân mai departe să plătesc 10% impozit pe venituri, persoană fizică vorbesc, indiferent că am în România deja cam, după unele aprecieri, aproape un milion de oameni care câştigă peste 1000 de euro salariu net, venit net pe lună. Deci dacă eu vreau să rămân cu 10% impozit pe venituri, atunci trebuie să mă gândesc că dincolo, la cheltuieli social-culturale, sănătate, educaţie, trebuie să introduc mai multă coplată. Nu pot să am servicii de calitate în educaţie, în sănătate, rămânând să finanţez cu 3% când media în Uniunea Europeană este undeva de 6-7% pentru domeniile respective. Sigur că şi acolo trebuie făcute reforme”, a adăugat fostul premier.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială – structurate pe două mari categorii: pensiile şi cu asistenţa socială - fostul premier consideră că acestea ar trebui denumite mai degrabă „cheltuieli cu protecţia socială”.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.