Reteaua Corect

Statul român rămâne acţionar la Enel

Scris de newsreporter in 26 Mai 2023 la 09:03, in Business. 234 vizualizari Intra in discutie Taguriactionar, Enel, statul roman shortlinkhttp://crct.ro/nBnd

Statul român a decis să nu-şi exercite dreptul de a-şi vinde participaţiile minoritare la două dintre companiile deţinute de grupul Enel în România, Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia, odată cu vânzarea de către italieni a deţinerilor lor majoritare către grecii de la Public Power Corporation (PPC), relevă date analizate de Profit.ro și citate de HotNews.

Contractul de privatizare din 2007, prin care grupul italian Enel a preluat fosta companie de stat Electrica Muntenia Sud, divizată între timp în furnizorul de energie Enel Energie Muntenia şi distribuitorul E-Distribuţie Muntenia, prevede un aşa-numit drept tag along al statului român ca, în situaţia în care italienii îşi vând deţinerile majoritare, cum se întâmplă în prezent în baza acordului încheiat în martie de Enel cu compania energetică greacă PPC, Enel să fie obligată să acţioneze în aşa fel încât în tranzacţie să fie inclusă şi preluarea de către cumpărător, în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ, a participaţiilor minoritare ale statului român, reprezentat în prezent de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort.

Clauzele contractuale cu drept tag along sunt concepute şi implementate special pentru protecţia acţionarilor minoritari. SAPE deţine câte 10% din acţiunile Enel Energie Muntenia şi E-Distribuţie Muntenia, menţionează Profit.ro.

La nivel de Guvern s-a decis însă să nu fie exercitat acest drept, decizie transmisă juridic ulterior către SAPE, astfel că societatea românească de stat rămâne acţionar la cele două companii.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.