Reteaua Corect

Statul promite o revoluţie în administraţie

Scris de newsreporter in 29 octombrie 2020 la 12:04, in Business. 511 vizualizari Intra in discutie Taguriadministratie, apel video, cetateni, ghisee, stat shortlinkhttp://crct.ro/nwSl

Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), promite că va realiza o re­­voluţie în administraţie, prin în­lo­cuirea deplăsărilor şi co­zilor de la ghişee cu o soluţie de iden­tificare de la distanţă a ce­tă­­ţenilor, prin apeluri video - aşa cum procedează deja de mult timp companii din mediul pri­vat, un bun exemplu în care se întâmplă acest lucru fiind sectorul bancar, scrie Ziarul Financiar.

Pentru a introduce o astfel de soluţie ADR a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind pro­ce­dura de identificare a persoa­nelor la distanţă utili­zând mij­loa­ce video.

Proiectul se va afla pentru urmă­­toarele zece zile în dez­batere publică.

Companiile din mediul privat, precum cele din sec­torul financiar- bancar folosesc deja soluţii de verificare la dis­tanţă şi oferă diverse servicii prin intermediul platfromelor online. Spre exemplu, ING permite deschiderea unui cont bancar 100% online prin aplicaţia Home’Bank de la începutul acestui an, First Bank a implementat acest serviciu din luna mai a anului în curs, iar Banca Transilvania oferă acest serviciu clienţilor din luna iunie a acestui an. Şi CEC Bank, bancă deţinută de stat prin Ministerul Finanţelor, oferă un asemenea serviciu.

Statul îşi propune ca acest proiect să contribuie la creş­terea economică, prin re­du­ce­rea cheltuielilor şi econo­miile de timp ale com­paniilor pri­vate şi instituţiilor publice, la si­guranţa sanitară, prin faptul că păstrează distanţarea so­cială în procesul de identificare a persoanei şi la creşterea utili­zării serviciilor online şi a serviciilor de încredere – prin simplificarea procesului de autentificare, fără a mai fi nevoie de deplasarea per­soa­nei la ghişeu în vederea iden­tificării fizice, potrivit infor­ma­ţiilor publicate pe pagina de Facebook a ADR.

„Va fi un stimulent pentru accelerarea procesului de digitalizare în administraţia publică şi în mediul privat.”

Procesul de identificare la distanţă poate fi realizat doar de personal cu pregătire specifică, iar identificarea trebuie efectuată într-o locaţie cu acces restricţionat, care să asigure securitatea şi integritatea informaţiilor colectate, arată sursa citată.

„Persoanele care au atribuţii şi responsabilităţi în procesul de identificare la distanţă  utilizând mijloace video vor avea o pregătire periodică în domeniul fraudei şi contrafacerii de documente de identificare, spălării banilor şi finanţării terorismului.”

De asemenea, atribuţiile şi responsabilităţiile personalului care realizează identificare la distanţă utilizând mijloace video trebuie să fie specificate în fişa postului, iar persoanele ce trebuie să fie identificate trebuie să îşi dea acordul pentru ca procesul de identificare să poată continua, precum şi acordul cu privire la realizarea de fotografii şi imagini.

Pentru verificarea identităţii persoanei la distanţă se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video cât şi date sau informaţii obţinute din surse credibile şi independente, pe bază de acorduri, parteneriate încheiate între instituţii şi furnizori de servicii de identificare, spre exemplu: bazele de date ale Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor, Inspectoratului General pentru Imigrări sau ale oricăror autorităţi publice, baze de date private care conţin informaţii de la autorităţi publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont, se arată în HG.

Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.