Reteaua Corect

Statistica a întrebat oamenii câți bani le-ar fi suficienți ca să se descurce

Scris de newsreporter in 18 septembrie 2023 la 09:27, in Business. 235 vizualizari Intra in discutie Taguribani, facturi, ins, restante, romani, statistica shortlinkhttp://crct.ro/nBVm

În România, una din 5 familii are restanțe la plata facturilor- e vorba de întreținere/chirii, utilități, rate la bănci șamd. Cele mai multe dintre restanțe au fost la facturile la energie și întreținere (circa trei sferturi dintre cei care înregistrează restanțe). INS i-a întrebat pe români ce salariu ar trebui să aibă pentru a face față cheltuielilor, relatează HotNews.

Sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că 18,5% dintre gospodării au menționat că a fost cel puțin o situație în care nu au putut achita la timp unele dintre aceste cheltuieli, situație cauzată, în principal, de situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2022, cele mai frecvente cazuri au fost cele cu energia electrică (75,0%) şi cele cu întreţinerea locuinţei (68,1%). Restanțe cu plata chiriei au înregistrat 14,6% dintre locuințe, arata Statistica într-o cercetare.

Primul rezultat contraintuitiv: femeile s-ar mulțumi cu mai puțini bani

În România sunt circa 7,5 milioane de familii, potrivit Statisticii. Circa 5,2 milioane sunt conduse de bărbați iar 2,3 milioane au cap de familie o femeie, mai arată datele INS.

Circa 3.000 de familii conduse de bărbați spun că venitul minim net trebuie să fie cel puțin 4.000 de lei pentru a face față tuturor cheltuielilor. În cazul femeilor, puțin peste 800 de familii ar pretinde un asemenea nivel. În iulie, salariul mediu net a fost de peste 4.500 de lei.

În SUA de exemplu, la un sondaj similar, americanii au spus că pentru a se simți confortabil financiar, ar avea nevoie de un salariu de aproximativ 233.000 de dolari pe an în medie, adică de peste trei ori venitul mediu al gospodăriilor americane (aproximativ 71.000 de dolari pe an).

Familiile formate dintr-o singură persoană s-ar mulțumi cu mai puțin

Evident că, cu cât familia e mai numeroasă, cu atât nevoile sunt mai mari. Când ai 4-5-6 copii, e clar că resursele de care ai nevoie sunt mai mari. În rest, la toate celelalte categorii nevoile sunt aceleași: peste 4.000 de lei.

În țara noastră, doar 15% dintre familii spun că ar putea face față cheltuielilor curente cu un venit bănesc net lunar mai mic de 2.001 lei, arată cercetarea INS. Ușor mai ridicat (18%) e procentul celor care ar avea nevoie de un venit de 3.000 de lei, procent egal cu cel al familiilor care s-ar descurca cu 3-4.000 de lei lunar.

Jumătate dintre familiile chestionate de Statistica spun că venitul bănesc net lunar necesar acoperirii cheltuielilor curente lunare ar trebui să fie mai mare de 4.000 lei.

În general, notează statisticienii care au condus ancheta, se observă o tendinţă de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit bănesc net lunar tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor.

Aprecierea diferă foarte mult între familiile care locuiesc la țară și cele care locuiesc la oraș.

Astfel, dacă în mediul rural peste 20% dintre familii apreciază că pot face față cheltuielilor curente ale gospodăriei cu un venit net lunar mai mic de 2.001 lei, în mediul urban, numai 9,7% dintre familii au considerat că este necesar un venit net lunar mai mic de 2.001 lei pentru a face față cheltuielilor curente.

În cazul familiilor din mediul urban, aproape 60% spun că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente lunare ale gospodăriei de sume care depăşesc 4.000 lei lunar, față de 39% dintre familiile care locuiesc în zone rurale.

Venituri mici, de sub 2.001 lei, sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente ale familiei, în principal, de cele formate dintr-o singură persoană în vârstă de 65 ani sau mai mult (35,5%).

Venituri mari, de peste 4.000 lei net lunar, sunt considerate necesare de peste jumătate dintre familiile de 2 persoane. Ponderea gospodăriilor cu 3 sau mai multe persoane, care consideră venituri de peste 4.000 lei net lunar, necesare acoperirii cheltuielilor curente ale gospodăriei, se situează în jurul valorii de 70%.

De asemenea, venituri mari, de peste 4.000 lei net lunar, sunt considerate necesare și de peste 75% dintre gospodăriile cu doi adulți și 3 sau mai mulți copii dependenți, precum și de 68,1% dintre gospodăriile formate din doi părinți și 2 copii dependenți.

Pe regiuni, cele mai multe familii care nu s-ar mulțumi cu mai puțin de 4.000 de lei net, sunt cele din Moldova, care e și una dintre cele mai sărace și ne-dezvoltate regiuni din țară.

Aproape la egalitate sunt familiile din București, Ardeal și Muntenia (câte 560 de familii), iar în Oltenia doar 265 de familii ar vrea salarii mari.

În 2022, ponderea gospodăriilor cu restanțe a scăzut în cazul familiilor formate dintr-un părinte singur cu un copil minor în întreținere, dar a crescut cu aproape 10% în cazul familiilor formate din doi adulţi cu 3 sau mai mulţi copii.

Familiile formate din şomeri se află în situaţia cea mai dificilă, ponderea gospodăriilor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 50%. Dintre acestea, peste 80% au înregistrat cel puțin o restanță la plata energiei electrice și aproape trei sferturi au avut întârzieri la plata cheltuielilor de întreținere a locuinței (apă, gaz, căldură).

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.