Reteaua Corect

Solvabilitatea gospodăriilor ungare s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

Scris de newsreporter in 03 noiembrie 2022 la 09:30, in Business. 314 vizualizari Intra in discutie Tagurigospodarii, inflatie, scadere, solvabilitate, ungar, ungaria shortlinkhttp://crct.ro/nAoP

În al treilea trimestru al acestui an, indicele de solvabilitate al gospodăriilor ungare a scăzut, în comparație cu trimestrul precedent, cu 64% și cu 71% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit studiului realizat de institutul financiar Intrum și de societatea privată de cercetare în domeniul economic, GKI din Ungaria, transmite publicația NÉPSZAVA, citată de Rador, scrie G4Media.ro.

Portofelul familiilor este împovărat cel mai mult din cauza creșterii prețurilor la energie și de inflație.

În acest trimestru, unitatea de măsurare, calculată pe baza prețurilor de consum, a salariilor și a datoriilor gospodăriilor a înregistrat cea mai slabă valoare din ultimul deceniu, respectiv 12,6 puncte, a declarat directorul Intrum CMS, Károly Deszpot.

Indicele de solvabilitate s-a situat la 45 de puncte în primul trimestru, fiind unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani. În schimb, valoarea recentă a trimestrului trei se apropie de 12 puncte, bai mai mult, în fiecare lună se poate observa o deteriorare constantă, în septembrie indicele de solvabilitate fiind de doar de 6,9 puncte.

Se poate afirma că acum familiilor le este mai greu să-și câștige existența decât era în apogeul pandemiei de coronavirus, atunci în timpul celor mai severe restricții indicele a scăzut doar la 18,9 puncte, a adăugat specialistul.

La îmbunătățirea solvabilității gospodăriilor de la începutul acestui an un rol major l-a avut și politica economică ce a stimulat viguros economia și care a fost capabilă să propulseze la vârf consumul și investițiile, lăsând, de asemenea, mulți bani în portofelul gospodăriilor, însă a generat, în același timp, deteriorarea echilibrului bugetar și implicit s-a accelerat rata inflației și s-a depreciat forintul ungar.

Această situație s-a agravat din cauza prețurilor ridicate la energie, care au devenit permanente din cauza războiului ruso-ucrainean și din iulie au condus la creșterea prețurilor la gazele naturale și la energia electrică în Ungaria. Eliminarea parțială a reducerilor costurilor cu utilitățile amenință bugetele a aproape un sfert din gospodării, iar patru la sută dintre gospodării sunt direct amenințate cu falimentul, ceea ce se poate observa și din indicele de solvabilitate al institutului Intrum: cheltuielile multor familii cresc cu 20-30 la sută doar din cauza costurilor crescute cu utilitățile.

Cele mai recente date din sondaj prezintă o imagine sumbră a perspectivelor pentru economia ungară: în timp ce la începutul anului economia ungară a crescut dinamic (în primul semestru creșterea era de 7,3% în comparație cu perioada similară a anului precedent), în trimestrul al treilea creșterea este deja încetinită, iar anul viitor nu este exclusă nici recesiunea. Evoluția indicelui de solvabilitate stabilită de institutul Intrum a prezis în anii precedenți în mod regulat modificările PIB-ului Ungariei, iar dacă va fi la fel și acum, se poate aștepta ca economia ungară să înregistreze o scădere semnificativă până la mijlocul anului 2023. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

G4Media.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.