Reteaua Corect

SIF Imobiliare - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital

Scris de newsreporter in 31 iulie 2020 la 10:08, in Business. 747 vizualizari Intra in discutie Taguripiata de capital, românia, SIF Imobiliare shortlinkhttp://crct.ro/nwrX

Dificultatea în a aborda aceste cazuri de manipulare şi fraudă constă în faptul că necesită multe cuvinte. Cazurile, în sine, sunt nişte potlogării simple.

Dar, pentru că mimeazaă că se aliniază unor prevederi legale şi sunt puse în mişcare cu consultarea unor servicii juridice, nu este recomandabil să te repezi la potlogari şi să le spui "mincinosule!, nenorocitule!, hoţ ordinar!" sau cum altcumva îţi vin spumele de furie şi nu e bine să-i scuipi pe potlogari şi să le arzi două palme, când îi întâlneşti întâmplător pe la vreo recepţie cu "Dress code Black Tie".

Nu, trebuie cuvinte multe şi pe ocolite şi tot pe ocolite şi la recepţie.

Dar asta nu trebuie să vă deruteze.

 • NOTORIETATEA TOLERĂRII UNUI CAZ DE MANIPULARE A PIEŢEI

Fraudele şi manipularea despre care urmează să scriu aici nu sunt poveşti necunoscute pieţei, ba chiar au o notrorietate care le propulsează în comentariile anonime postate de cititorii ziarului BURSA.

Iată un exemplu din 13.07.2020, la articolul meu "ASF permite infractorilor să zburde în voie prin piaţa de capital":

"2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)

(mesaj trimis de anonim )

Acţiunea SIFI este de 4 ori mai valoroasă decât valoarea contabilă, ajungând la o capitalizare de 262 milioane de EUR. Oare specialiştii lui Grădinărescu nu văd asta? Oare asta nu se numeşte dezinformare şi manipulare...şi aceasta în cel mai elegant limbaj? ...birjăreşte se numeşte hoţie.

Bine hai să ne întoarcem la SIFI-oanele noastre. Când a fost înfiinţat SIF Imobiliare plc, cu scopul optimizării fiscale a unui holding financiar, care vezi doamne nu se putea face în România, au existat 6 acţiuni care nu au fost direct în posesia lui SIF1, dar indirect da. Bistriţa SA, Complex Laboratoare, Arta Culinare, Agrorent, Comalim şi Administrare Imobiliare deţineau fiecare câte 1 acţiune, şi făcea parte din SIFI.

În cei 6 ani de management performant s-au întâmplat următoarele:

Bistriţa SA a rămas Bistriţa SA, şi n-a făcut mare lucru decât cumulat vreo 120.000 profit în 5 ani;

Complex Laboratoare s-a restructurat în SIFI CJ OFFICE, şi a reuşit să cumuleze în urma managementului performant o pierdere de vreo 1.3 milioane lei;

Arta Culinară s-a transformat în SIFI CJ RETAIL şi este o mică perlă, realizând profit cumulat de vreo 13 milioane lei;

Agrorent nu mai există a fost absorbit prin fuziune de o altă societate;

Comalim mai există şi a realizat în ultimii 5 ani un profit cumulat de vreo 800.000 lei.

Administrare Imobiliare, societatea care administrează SIFI şi toate entităţile din portofoliul SIFI, a fost capitalizat prin SIF1 via SIFI cu circa 42 milioane de lei, iar în anii de management superperformant a cel puţin 30 de entităţi a adus SIFI un profit cumulat, adică de fapt o pierdere de 1.2 milioane lei.

Aceştia sunt acţionarii, administratorii şi realizările unei societăţi care valorează 52% din SIF1.

Da, acesta este SIF-ul paralel creat de Lakis, împreună cu toată gaşca aia de penali, care canibalizează SIF1...strategia de care SIF5 nu va scapă dacă intră în performanta administrare a SIF1 şi SIF4".

Astfel de comentarii apar în josul articolelor noastre despre "relaţiile speciale" pe care le are conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu cuplul Lakis/Drăgoi.

În loc să-i interzică lui Lakis activitatea pe piaţa de capital, măcar în anii de condamnare pe care i-a dictat sentinţa judecătorească (pentru manipularea pieţei şi pentru spălare de bani), ASF îi permite infractorului Najib el Lakis să îl consilieze pe Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana, care controlează şi administrarea SIF Muntenia, iar acum, o ştie toată lumea, controlează deciziile din Adunarea generală a SIF Oltenia, prin intermediul mănunchiului de fonduri de investiţii create cu banii celor două SIF-uri (Banat Crişana şi Muntenia), pe care ASF a refuzat constant să le concerteze, împotriva oricăror evidenţe.

Imaginea creată de această situaţie este că Drăgoi nu este decât un prepus al lui Lakis, care pare să joace rolul de "creier" al manevrelor de expansiune ale SIF Banat Crişana, pe care ASF le tolerează, deşi legalitatea lor este cel puţin discutabilă (termenul de "discutabil" este cel recomandat de avocaţi să fie folosit, cât timp nu există o condamnare).

 • MANIPULAREA ACTIVULUI NET AL SIF BANAT CRIŞANA

În lista valorii activelor nete ale celor cinci SIF-uri, la 30 iunie 2020, sare în ochi cel al SIF Banat Crişana (SIF 1), care este cel mai ridicat:

- SIF1: 3,522 miliarde lei;

- SIF2: 1,851 miliarde lei;

- SIF3: 1,024 miliarde lei;

- SIF4: 1,459 miliarde lei;

- SIF5: 1,873 miliarde lei.

Oricare picat din Lună în piaţa noastră de capital va exclama "Wow, SIF1 este de aproape două ori mai valoros decât SIF5!".

Când va consulta site-ul AAF (Asociaţia Administratorilor de Fonduri), bizonul va fi informat oficial că singurul SIF al cărui activ net a crescut în 2020 este SIF Banat Crişana.

Iar la toate celelalte s-a diminuat.

"Wow!, ce management performant are SIF Banat Crişana", va exclama bizonul.

După care se va uita la discountul faţă de activul net, la 30 iunie 2020:

- SIF1: 66.84%;

- SIF2: 30.34%;

- SIF3: 23.82%;

- SIF4: 61.82%;

în acest moment, bizonul a fost rupt în două!

Valoarea unitară a activului net raportată de SIF Banat Crişana la 30 iunie 2020 este de 6,84 lei, iar acţiunea se tranzacţionează în piaţă, la aceeaşi dată, la 2,27 lei.

Hai să punem botu'!

Hai fraţilor să luăm SIF Banat Crişana cu asalt - câştigăm sigur, o luăm de trei ori mai ieftin decât merită!!!

Şi uite ce repede îi urcă activul!

Ne umplem!

În realitate, aceste proporţii sunt viciate cu bună ştiinţă de administratorul SIF Banat Crişana, ele sunt promovate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri şi tolerate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, unde am dubii că Gabriel Grădinescu pricepe despre ce este vorba şi cât de gravă este infracţiunea, dar Claudia Cătălina Sava cu siguranţă ştie să scrie şi să citească.

• ADMINISTRATORUL ADMITE FALSIFICAREA IMAGINII SIF BANAT CRIŞANA; ASF, AAF ŞI BVB AU PĂRŢILE LOR DE RESPONSABILITATE

Colegul meu Andrei Iacomi a dedicat un articol amănunţit felului în care calculul activului net al SIF Banat Crişana se umflă cu miliarde de lei din câte o tranzacţie cu câte o acţiune SIF Imobiliare, o societate cu sediul într-un offshore, listată pe piaţa Aero, în care free float-ul este de 13 acţiuni:

"În data de 19 mai, are loc o tranzacţie cu o acţiune SIFI, la preţul de 286 lei, cu 30% peste preţul ultimului transfer, ce data din 25 aprilie 2019, ceea ce ridică capitalizarea SIF Imobiliare la aproape 1,287 miliarde de lei, faţă de circa 990 milioane lei cât era până atunci." (Citeşte alăturat articolul lui Andrei Iacomi "Câteva sute de lei au ridicat cu peste un miliard Activul Net al SIF1").

Însăşi conducerea SIF Banat Crişana se arată îngrijorată că astfel de creşteri venite din câte o tranzacţie cu SIF Imobiliare au capacitatea să inducă investitorii în eroare şi se adresează ASF pentru soluţionarea cazului, care îl înmormântează.

Dar, în pofida îngrijorării, SIF Banat Crişana se raportează cu activul umflat, ceea ce îi prieşte.

Nu ştiu acum cum se numeşte chestia asta, abuz de piaţă, distorsiunea pieţei, manipularea pieţei, dar sunt sigur că este o infracţiune.

Ea cade în responsabilitatea administratorului SIF Banat Crişana, ASF, AAF şi a Bursei de Valori Bucureşti.

1) Administratorul, care chiar arată că este conştient de distorsiune, ar trebui să calculeze valoarea activului net al SIF Banat Crişana fără influenţa venită din tranzacţia cu o singură acţiune; influenţa tranzacţiei cu acţiunea SIFI în valoarea activului net al SIF Banat Crişana este, până acum, de 1,083 miliarde de lei, adică, fără ea, la 30 iunie 2020, valoarea activului net este, de fapt, de 2,435 miliarde lei, iar nu de 3,522 miliarde lei; urmează, însă, alte doua salturi de miliarde, pentru că, de atunci, s-au mai făcut vreo două tranzacţii.

2) ASF ar fi trebuit să se sesiseze singură, pentru că asta este menirea sa, supravegherea; dar ASF nu doar că nu s-a sesizat prin sine, ci nu a vrut să se sesiseze nici când SIF Oltenia i-a prezentat cazul şi i l-a explicat ca la proşti, într-un Raport înaintat în AGA la SIF Banat Crişana, cu un an în urmă; zero reacţie, manipularea rezistă.

3) AAF ar fi trebuit să conştientizeze că se face vehicul al manipulării de piaţă şi că girează distorsiunea în ochii investitorilor; raportarea este evident, mincinoasă, chiar dacă este aparent în acord cu legea.

4) Cel mai curios este că BVB are partea sa de responsabilitate în caz: executivul Bursei ar fi trebuit să sesizeze potenţialul distructiv al acestei distorsiuni a discountului la acţiunile SIF Banat Crişana şi ar fi putut curma acest mecanism, intervenind în piaţa Aero; executivul are competenţa să stabilească blocuri de tranzacţionare şi ar fi putut interzice tranzacţii cu o acţiune, aşa cum au ele loc la SIF Imobiliare; simpla obligaţie a tranzacţionării în blocuri de câte 50 de acţiuni (să zicem) ar fi antrenat SIF Banat Crişana să participe la tranzacţii cu acţiuni SIFI din propriul portofoliu, peste freefloat-ul de 13 acţiuni din prezent, ceea ce nu i-ar mai fi dat posibilitatea administratorului să nege că ar cunoaşte vânzătorul.

• UN ALT INTERES AL LUI LAKIS ŞI DRĂGOI

Ziarul BURSA a informat ieri că SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au trimis la SIF Oltenia (SIF5) o nouă solicitare de convocare a acţionarilor ce priveşte demiterea administratorilor, iar convocatorul este aproape identic cu cel trimis în luna iunie, după cum reiese din raportul remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În avântul lor să-şi instituie dominaţia asupra SIF Oltenia, Lakis şi Drăgoi au investit în acţiuni la companii nelistate (cum sunt fondurile de investiţii prin care controlează decizia în AGA SIF5) şi şi-au pierdut capul, depăşind limita de maxim 20% din valoarea propriului activ net, permisă de Regulamentul ASF nr.15/2004 (articolul 188).

Nimeni n-ar fi dus grija încălcării unui astfel de mărunţiş legal, nici Lakis şi Drăgoi şi cu atât mai puţin vicepreşedintele ASF Gabriel Grădinescu, acest golden boy al supravegherii cerului să nu se adune lastunii.

Dar, Tudor Ciurezu, la post (încă), a găsit de cuviinţă să-i semnaleze ASF că, de ceva timp, deja, SIF Banat Crişana nu se află într-o bună relaţie cu legea nici în această privinţă.

Nu se ştie cum, brusc, Lakis şi apoi Drăgoi şi-au dat seama de problemă.

Întrucât Lakis, mai ales, dintotdeauna îşi doreşte să respecte legea cu stricteţe (n-a prea avut parte de asta), SIF Banat Crişana a intrat în legalitate fără nici un efort - cineva a vândut o acţiune SIFI şi gata, valoarea activului net a crescut enorm, iar proporţia de 20% a fost respectată în mod izbitor.

• PIAŢA MAFIOŢILOR

Cred că am scris multe cuvinte, evitându-le pe cele de turpiditate, pungăşie, corupţie, minciună, care nu se spun la recepţiile cu "Dress code Black Tie".

Cazul mi se pare, însă, de o gravitate pe care nu o pot exprima.

Sunt tentat să spun că "pe vremea mea" aşa ceva nu ar fi putut avea loc, dar exemplul FNI care se folosea de acţiunile la purtător să-şi umfle valoarea activului net cu fix 2% pe săptămână este similar.

Însă pe vremea Gabrielei Anghelache nu cred că ar fi fost posibil.

Cred că piaţa noastră de capital se află în dezmembrare.

Cred că ASF este o instituţie coruptă până în gât şi dincolo de cap.

Cred că în comunitatea pieţei de capital s-a înstăpânit falsificarea cinică şi mahalagismul pe care le ilustrează comentariile sordite, insultătoare, care explodează la fiecare articol care aduce atingere unor interese de zombi.

Cred că există oameni în piaţă care, de fapt, sunt infractori cu acte în regulă şi sunt lăsaţi să zburde în voie.

Astfel de piaţă, totuşi, ar putea fi extrem de atrăgătoare.

Desigur, pentru mafioţi.

Articol semnat de Make în Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.