Reteaua Corect

Semnal de alarmă, comerţul cu amănuntul a scăzut în septembrie

Scris de newsreporter in 10 noiembrie 2023 la 12:20, in Business. 492 vizualizari Intra in discutie Taguricomert cu amanuntul, scadere, septembrie shortlinkhttp://crct.ro/nCbB

Este cel mai important indicator economic din România, pentru că vânzările cu amănuntul sunt barometrul pentru consumul privat, segment care înseamnă 60% din PIB şi care aduce, an de an, cea mai mare parte a creşterii economice, scrie ZF.

Se zguduie ultimul bastion al creşterii consumului în 2023: comerţul cu amănuntul a scăzut în septembrie. Partea bună, diminuează importurile ♦ Scăderea se vede şi în importuri, care scad.

„Vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere sub aşteptările noastre. Eroarea de prognoză din partea noastră a survenit din cauza vânzărilor de carburant mai slabe decât ne aşteptam. Datele pentru luna anterioară au fost revizuite în scădere de către Institutul Naţional de Statistică”, scriu economiştii de la BCR, într-o notă analiză asupra datelor de la INS.

Scăderea consumului privat înseamnă şi scădere economică. În mod cert scăderea din septembrie nu trage toată creşterea din restul anului, aşa cum confirmă cifrele prezentate de Statistică, însă dacă se şubrezeşte consumul privat are de suferit toată economia. Orice economie este bazată pe consum, care este, de altfel, scopul final al activităţii economice. De asemenea, economiştii definesc o criză economică prin doi factori: scăderea consumului şi creşterea şomajului. Cu alte cuvinte, oamenii îşi pierd locul de muncă şi nu îşi mai permit să cumpere, iar companiile nu mai produc pentru că nu mai au cui să vândă, lucru care generează şomaj la rândul său.

Semnele de scădere a consumului încep să se adune, însă. Consumul de curent electric în România scade, ceea ce înseamnă că o parte din industria mare merge la ralanti. Aceste aspect se vede şi în exporturi, mai ales în exporturile de produse chimice şi metalurgice, la fel şi în statisticile privind producţia industrială, care scade. În aceeaşi vreme, importurile scade şi ele, cu un ritm mai rapid decât scăderea exporturilor, aşa cum arată ultimele datele de la statistică. Dacă iniţial scăderea din importuri era pusă pe seama scăderii preţurilor faţă de 2022, când preţurile au explodat, acum, cifrele se leagă de cele despre consumul intern. În mod evident, dacă scad vânzările interne, şi importurile încetinesc.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.