Reteaua Corect

Schonherr: Tranzacţiile imobiliare cu terenuri şi construcţii, blocate (iar)

O serie de tranzacţii imobiliare având ca obiect terenuri şi construcţii se află în imposibilitatea de a fi încheiate. Aceasta, pe fondul unor modificări legislative introduse pe jumătate: de la 1 ianuarie 2021, pentru încheierea anumitor tranzacţii este nevoie de un certificat privind calitatea solului, pe care autoritatea competentă nu îl poate emite, însă, întrucât nu există încă norme pentru aplicarea legii ce introduce obligaţia respectivă (Legea nr. 246/2020 privind utilizarea, conservarea şi protecţia solului), scrie ZF,

Sunt afectate tranzacţiile cu orice teren, deţinute sau utilizate în baza unui titlu, indiferent de categoria lor de folosinţă (agricole, forestiere, dar şi terenurile din intravilan pe care sunt amplasate construcţii). La schimbarea deţinătorului unor astfel de imobile, este obligatorie obţinerea certificatului privind calitatea solului, dacă terenul a fost afectat de activităţi agricole, silvice sau zootehnice, de activităţi industriale, economice, sau militare cu impact semnificativ asupra solului.

Iar, în acest caz, „schimbarea deţinătorului terenului” acoperă o plajă largă de situaţii, precum: transferul de întreprindere, dizolvarea unei persoane juridice, după caz, la fuziune, divizare, reorganizare, vânzări forţate, executare silită, schimbarea arendaşului dintr-un contract de arendare sau a locatarului dintr-un contract de locaţiune având ca obiect terenul respectiv, încetarea/ cesiunea unui contract de superficie/ uz/ uzufruct, sublocaţiunea unui teren, renunţarea la dreptul de proprietate asupra terenului, sau chiar moştenirea.

Înstrăinarea terenului prin vânzare, schimb, donaţie, aducerea lui ca aport la capitalul social al unei societăţi sau în cazul dării în plată a terenului în vederea stingerii unei datorii – toate acestea sunt situaţii în care certificatul privind calitatea solului va fi obligatoriu. Mai mult, certificatul respectiv trebuie obţinut şi la finalizarea oricăror lucrări în care stratul de sol a fost afectat.

Până în momentul de faţă, procedura privind obţinerea certificatului nu a fost adoptată, iar situaţia poate continua până la 1 ianuarie 2022, datorită termenului lung, de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 246/2020, prevăzut pentru adoptarea normelor de aplicare a acesteia.

Suplimentar faţă de lipsa normelor de aplicare, legea însăşi conţine o serie de lacune, care ar face dificilă aplicarea ei. Printre acestea, faptul că nu este prevăzută o sancţiune expresă în cazul nerespectării obligaţiilor legale impuse de noua lege conduce la interpretarea rezonabilă că tranzacţiile imobiliare care o încalcă sunt lovite de nulitate absolută. Totodată, nu este prevăzut un termen pentru emiterea certificatului de calitate a solului, iar formulările generale precum „impact semnificativ asupra solului” sau neclarităţile generate de inconsistenţe terminologice ridică semne de întrebare, acestea fiind doar câteva dintre lacunele noii legi.

În acest context, apreciem că se impun de urgenţă: clarificarea aspectelor neclare din Legea 246/2020, prin modificarea şi completarea acesteia, adoptarea normelor de aplicare a legii, respectiv consultarea mediului de afaceri şi a celorlalţi factori relevanţi în acest domeniu.

Autori: Dr. Simona Chirică, partener şi Alexandra Huza, attorney at law, avocaţi specializaţi în real estate and construction  în cadrul Schoenherr şi Asociaţii SCA.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.