Reteaua Corect

Schiţa unei strategii pentru resuscitarea pieţei noastre de capital (I)

Scris de newsreporter in 28 octombrie 2022 la 07:51, in Business. 451 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, piata de capital, strategie shortlinkhttp://crct.ro/nAn7

Când spui piaţă de capital românească, astăzi spui "Cooperativa".

Cum ar fi putut să fie realistă strategia ASF de dezvoltare a pieţei noastre de capital, cât timp ascunde că piaţa de capital românească are drept sinonim Cooperativa?!

Aici, corupţia îşi dă mâna cu incompetenţa, pentru că lipsa de relevanţă a strategiei pieţei de capital favorizează dezvoltarea Cooperativei.

Această strategie care nu este o strategie este, totuşi, o strategie.

Luând-o în serios, mă fac de rîs.

Pentru că nu "bifez" şi nu am nicio legătură cu formalismul birocratic al autorităţilor în privinţa pieţei noastre de capital, eu continui să scriu pe subiect, deşi dezbaterea publică asupra "Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026" (document propus după doi ani de elaborare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor, sub asistenţă OECD şi cu finanţare europeană) s-a încheiat încă de vineri.

Se spune "Un nebun aruncă un bolovan în baltă şi zece înţelepţi nu îl pot scoate".

Bolovanul este Strategia ASF de dezvoltare a pieţei de capital, pe care, din cauza amplorii inutile, am numit-o "Mahabharata".

Am dovedit că o pot scoate din baltă, deşi eu nu sunt zece (unii contestă şi că aş fi înţelept) - săptămînă trecută, am publicat la foc automat cinci episoade ale criticii asupra Strategiei ASF şi m-am oprit, pentru că textul meu ameninţă să devină mai voluminos decât bolovanul.

Vorba răposatului Nicu Ceauşescu - nu puteţi citi voi, cât pot să scriu eu (de fapt, el a spus "Nu puteţi zugrăvi voi, cât a construit tata!" şi a avut dreptate, doar că nu ta-su construise, ta-su doar dăduse din mâini, iar eu am fost obligat la muncă patriotică).

Un proverb evreiesc spune că atunci când un înţelept se ceartă cu un prost, lumea crede că se ceartă doi proşti.

Prin urmare, critica are rost numai dacă se adresează unei persoane interactive şi interesate ideatic, iar nu unui buştean.

Poate fi persoană fizică sau juridică, dar nu buştean costumat în ASF, că nu-i carnaval, e critică.

Cred că dacă mai critic Mahabharata o să par şi eu la fel de prost, ca autorii Strategiei.

De aceea, după ce voi lista cele nouă obiective afazice pe care Strategia ASF le propune, voi trece în revistă cauzele autentice ale stării de agonie a pieţei noastre de capital şi apoi voi recomanda eu însumi măsurile pentru resuscitarea ei (nicidecum pentru dezvoltare), care rezultă din acestea.

Acest material nu este scris cu pretenţia că luminează pe cineva şi fără iluzia că ar servi cuiva, în mod practic.

Măcar atât am învăţat din cei 32 de ani de jurnalism în slujba pieţei noastre de capital, că Ştefan Boboc, Nicu Marcu şi ai lor nu au nicio treabă cu bunele intenţii şi că atunci când unii întră la puşcărie, devin caraghiosul care zice "V-am spus eu?!"

Adică, degeaba spun.

Dar, deocamdată, nu ne aflăm într-o comedie.

Numerotarea capitolelor textului meu o urmăreşte pe cea începută în Critica Mahabharatei, întrucât materialele acestea alcătuiesc un întreg.

• 6. Diagnostic improriu, tratament nepotrivit

Când crezi că piaţa este subdezvoltată din cauză că economiile populaţiei sunt insuficiente, întreprinzătorii inculţi şi acţiunile inactive, măsurile pentru dezvoltare se rostogolesc în bălării, unde Mahabharata ASF a identificat nouă obiective generale, în jurul cărora se edifică "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026".

Citez lista lor:

1. Îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital (ca şi când din cauza condiţiilor rele de listare am avea proporţia de 3/1 între delistări şi listări; dar, mă rog, dacă e mai bine, atunci poate e bine);

2. Creşterea lichidităţii pe piaţa secundară;

3. Promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor;

4. Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice (asta deja este o formulare antologică);

5. Creşterea rolului investitorilor instituţionali (prin conştientizare de chestii; ori de cîte ori oficialii pieţei vorbesc despre "conştientizare", ar trebui să înţeleagă că, mai întâi, ei înşişi trebuie să se califice profesional);

6. Facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă;

7. Susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare;

8. Susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital);

9. Stimularea investiţiilor verzi.

Dezvoltarea pieţei de capital pe baza acestor nouă obiective este cum ar concura un liliac la tir olimpic, pe bază de ultrasunete.

Textul nu este un şir neîntrerupt de prostii, cum poate critica mea ar lăsa să se înţeleagă, ci există şi idei bune sau care nu par toxice la prima vedere, dar autorii nu au înţelegerea sistemică a pieţei de capital, ei preconizează măsuri alan-dala, punctuale şi neierarhizate, cum, de altfel, o afirmă şi singuri şi nesiliţi de nimeni:

"În aceste condiţii, Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital 2022 - 2026 urmăreşte implementarea unor îmbunătăţiri punctuale [...]" (pag. 4, "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026").

Pe mine, astfel de sinceritate mă uluieşte.

Dar este posibil ca autorii să nu înţeleagă ce mărturisesc.

• 7. Cauzele reale ale agoniei pieţei de capital

Intuiţia mea spune că părţile adevărate din Mahabharata sunt scrise de OECD, aşa cum, printre cauzele subdezvoltării este menţionată dispariţia pieţei derivatelor.

Dar documentul nu pomeneşte de:

A) Incompetenţa şi Corupţia unei părţi din instituţiile pieţei de capital de astăzi, pornind de la istorica asistenţă americană USAID;

B) Neîncrederea justificată a publicului în piaţa de capital şi în oficialii ei.

Cauzele A) şi B) sunt structurate: neîncrederea publicului îşi are obârşia în incompetenţa şi corupţia din instituţiile pieţei, în timp ce incompetenţa şi corupţia se încurajează una pe cealaltă, într-o relaţie de reciprocitate fudulă, care a devenit un model de carieră pizmuit de oamenii pieţei.

De aceea, voi trata indistinct incompetenţa de corupţie, cu atît mai mult cu cît corupţia are adesea perversitatea să se camufleze ca prostie, iar eu nu sunt aici ca să fac dreptate între una şi cealaltă.

După doar 550 de ani de la Vlad Ţepeş, iată, totuşi, în ce hal a ajuns, deja, piaţa noastră de capital - nu eşti tras în ţeapă cum ai merita, ci tragi ţeapă celorlalţi, ca să te umpli.

• A) Incompetenţa şi Corupţia

Cauza fundamentală a subdezvoltării pieţei este subdezvoltarea instituţiilor şi oamenilor pieţei.

Subdezvoltarea instituţiilor şi oamenilor pieţei este vizibilă în nepriceperea şi imoralitatea lor.

Incompetenţa şi corupţia.

Voi trece în revistă cazurile de incompetenţă şi corupţie majoră, de care îmi amintesc şi care au adus piaţa de capital în starea prezentă de agonie.

Această rememorare are rolul să simplifice argumentaţia în sprijinul recomandărilor pe care îmi îngădui să le formulez, pentru resuscitarea pieţei noastre de capital.

Istoria de până acum a fost condimentată cu scandalurile şi tragediile prea numeroase pentru cei 27 de ani ai pieţei noastre, lăsându-ne un gust acru.

Vinovată nu este analiza, ci varza.

Haideţi să numărăm!

Va urma

de MAKE

Sursa: Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.