Reteaua Corect

Schema-suport din energie, cea mai mare bombă din economie

Scris de newsreporter in 18 august 2022 la 09:53, in Business. 401 vizualizari Intra in discutie Taguricunsumatori, energie, furnizori, guvern, schema-suport, sprijin shortlinkhttp://crct.ro/nA2k

La final de februarie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că noua schemă de sprijin pentru consumatorii de gaze şi energie va presupune un efort bugetar de 14,5 mld. lei ♦ Tot el, alături de Virgil Popescu, ministrul energiei, îi ameninţau pe traderi cu impozite suplimentare ♦ Şase luni mai târziu, valoarea schemei de sprijin a ajuns la 40 de miliarde de lei, traderii plimbă energia nederanjaţi, subvenţiile acoperă aproape toată populaţia României, iar furnizorii ţipă că nu mai rezistă. ♦ Problema? Chiar şi cele 40 de miliarde de lei s-ar putea dovedi insuficiente în contextul în care ieri energia se vindea în România la halucinantul preţ de 2.700 de lei/MWh (551 de euro), iar gazul pentru iarnă ajunsese la 2.600 de dolari pe mia de metri cubi.

„Noi, pe această variantă a OUG (OUG 27/2022 privind măsurile pentru consumatorii de energie şi gaze – n.red.) înainte de aprobare nu am calculat impact“, spun surse din Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Domeniul Energiei (ANRE), „arhiva“ pentru toate informaţiile care mişcă în sectorul energetic naţional.

Valoarea schemei de plafonare pentru consumatorii de energie şi de gaze este estimată acum la aproape 40 de miliarde de lei, dar în mod public de la nicio entitate a statului nu a fost comunicat oficial felul în care s-a ajuns la această sumă, ce preţ mediu al energiei şi al gazului a fost luat în calcul. Această schemă de plafonare are ca perioadă de aplicare aprilie 2022 - martie 2023 şi a venit să completeze o schemă anterioară de sprijin aplicată în noiembrie 2021- martie 2022. În principiu, prima schemă a funcţionat pe un mecanism de plafonare şi compensare, consumatorii de energie fiind subvenţionaţi în funcţie de un anumit nivel al consumului.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.